Intervju: dr. Weixiang Wang, zdravnik kitajske tradicionalne medicine

V Evropi je v ETCMA registriranih približno 14.000 zdravilcev TKM, pravi dr. Weixiang Wang in dodaja, da je številka verjetno še veliko višja.
V Evropi je v ETCMA registriranih približno 14.000 zdravilcev TKM, pravi dr. Weixiang Wang in dodaja, da je številka verjetno še veliko višja. (Foto: Osebni arhiv)

Zahodna in kitajska medicina bi morali sodelovati

Pogovarjali smo se z dr. Weixiang Wangom, zdravnikom kitajske medicine, ki prihaja s Kitajske, a že več let pomaga pacientom na Nizozemskem, kjer je tudi predsednik Nizozemskega združenja za tradicionalno kitajsko medicino (TKM) in član evropskega združenja za TKM. Njegova želja in odgovornost je ozaveščati tako bolnike kot zdravnike in vlade o TKM, pri čemer v ospredje postavlja le dobrobit bolnikov. Nedavno je dr. Wanga obiskal tudi hollywoodski zvezdnik Woody Harrelson, ki v ZDA redno hodi na akupunkturo, in se mu je zahvalil, ker mu je povrnil či. Ob tej izkušnji se dr. Wang le nasmehne, saj zvezdnika sam sploh ni prepoznal … »Pomembno je zgolj to, da pomagamo bolnikom – in prava pomoč je tista, ki je učinkovita, najsi bodo to metode zahodne ali TKM,« poudarja sogovornik in dodaja, da »imata obe vrsti medicine svoje pomanjkljivosti, zato je edino prav, da za dobrobit bolnikov sodelujeta«.

Študirali ste na Kitajskem na univerzi Nanjing za kitajsko medicino, kjer pa ste pridobili tako znanje o kitajski kot o zahodni medicini. Kako uspevate združevati to znanje?
Zahodna medicina poudarja dokazljivost, zaradi česar je študij o nekaterih boleznih zelo globok in natančen, a lahko obenem zanemari vpliv na druge dele telesa. Kitajska medicina ima holističen pogled, ni osredotočena le na oboleli organ/sistem, temveč tudi na povezane organe/sistem. Mislim, da sta za različne bolezni zato pomembna oba pristopa. Denimo antibiotiki delujejo dobro na večino akutnih vnetij mehurja, akupunktura in zelišča pa delujeta boljše pri ponavljajočem se kroničnem vnetju mehurja.

Kako deluje kitajski zdravstveni sistem? Ali znotraj njega zahodna in kitajska medicina dobro sodelujeta?
Obe medicini sta na Kitajskem zastopani v približno enakem razmerju; približno polovica bolnišnic zdravi tako po principu zahodne medicine kot kitajske medicine. Zdravniki kitajske medicine so na Kitajskem registrirani kot zdravniki in delujejo v istih bolnišnicah kot zdravniki zahodne medicine. Zelo pogosto paciente obravnavajo tako po načelih kitajske kot zahodne medicine. Bolnike z rakom denimo zdravimo s kemoterapijo, s kitajsko medicino pa lajšamo stranske učinke kemoterapije in izboljšujemo njihov imunski sistem. Bolniki se lahko tudi sami odločajo, ali želijo pomoč zahodne ali kitajske medicine, najpogosteje pa pri tem poslušajo nasvet zdravnikov.

Že nekaj let delate na Nizozemskem. Ste se s kakšnim posebnim razlogom odločili, da boste nadaljevali svoje delo tu?

Po dolgih letih zelo natrpanega urnika tako v poslovnem kot osebnem življenju sem se odločil, da je prišel čas, ko se moram bolj sprostiti in uživati v miru. Na Nizozemskem je veliko priložnosti za izvajanje kitajske medicine, Nizozemci so zanjo zelo dovzetni in ko je zasebna univerza iskala dekana, sem se odločil, da je selitev dobra priložnost zame.

Specializirali ste zdravljenje z akupunkturo, v magistrski nalogi ste raziskovali, kako akupunktura pomaga pri kroničnem atrofičnem gastritisu, v doktorski pa, kako pomaga pri fibromialgiji. So vaša odkritja kako izboljšala obravnavo teh bolezni?

Prva raziskava je pokazala, da lahko kombinacija zelišč, ki jih injiciramo v akupunkturne točke v mišicah hrbta, preprečuje predsimptom raka želodca. Kronični atrofični gastritis ni le bolezen prebavil, temveč vključuje tudi delovanje ledvic. Po kitajski medicini so ledvica organ, na katerega močno vplivajo čustva in stres. In zato je potrebno pri zdravljenju vključiti tako želodec kot ledvica. V doktorski raziskavi pa se je pokazalo, da lahko akupunktura učinkovito izboljša kakovost življenja. Pacientom s fibromialgijo lahko z akupunkturo izboljšujemo kakovost spanca, depresijo, delovanje črevesa ipd.

Kako daleč smo po vašem mnenju z integracijo zahodne in tradicionalne kitajske medicine v Evropi?
Zdi se mi, da se vse več zahodnih zdravnikov zaveda omejitev zdravljenja z zdravili, kar je povezano tudi s tem, da zahodna medicina nekaterih bolezni ne razume povsem in jih zato tudi ne more dobro zdraviti. V zadnjih desetletjih je opazen velik napredek pri integraciji – vse več pacientov mene obiskuje tudi zato, ker so jim tako priporočili njihovi zdravniki. Veliko nizozemskih zdravnikov se je odločilo študirati in prakticirati TKM, dobrodošlo je tudi to, da zavarovalnice na Nizozemskem obravnavajo TKM enako kot fizioterapijo.

Kaj to pomeni? Ali bolnikom za obisk zdravnika kitajska medicine ni potrebno plačevati?
Na Nizozemskem se zavarovanje deli na osnovno in dodatno. Osnovno pokriva vse zdravstvene stroške splošnih zdravnikov in bolnišnice, dodatno zavarovanje pa pokriva stroške zobozdravstva, fizioterapije in tudi komplementarne medicine, kot je TKM z akupunkturo, tuino masažo in zdravljenjem s kitajskimi zelišči …

Ste tudi član ETCME, evropskega združenja za TKM, katere glavni cilj je ozaveščati o TKM in spodbujati njeno izvajanje v Evropi. S kakšnimi izzivi se sooča organizacija?
Dosegli smo že nekaj napredka. Od letošnjega maja denimo Švica registrira izvajalce TKM z nacionalnim izpitom, belgijsko ministrstvo za zdravje je začelo ocenjevati možnosti in metode, kako bi integrirali TKM v svoj sistem, Nizozemske zavarovalnice pa so začele izdelovati nacionalni register izvajalcev TKM. ETCMA vsem članom pomaga pri lobiranju na nacionalni ravni, organizacija pa deluje predvsem z inštitucijami EU, SZO ter Svetovnim združenjem kitajske medicine.

So med evropskimi državami velike razlike pri sprejemanju TKM?
Ja, nekatere nimajo niti izobraževalnih ustanov niti združenj izvajalcev. Po drugi strani pa je pri nekaterih TKM že del zdravstvenega sistema, kot je to v Švici, a morajo izvajalci tam najprej pridobiti licenco. Na tak način imajo vsi izvajalci enak način komuniciranja in znanja, kar je prav.

V začetku letošnjega leta ste obiskali tudi Slovenijo. Kako ocenjujete odnos Slovencev do komplementarne medicine?

Ne vem, zakaj ni sodelovanja med zahodno in komplementarno medicino, verjamem pa, da bi se dalo mnogo storiti z izobraževanjem in profesionalnim izvajanjem TKM.

Ali na Nizozemskem vsi zdravniki sprejemajo TKM?
Seveda ne prepričujemo nobenega zdravnika, da bi sprejemal TKM, če za to ni odprt. Bistveno je, da jim dajemo prave informacije in jih izobražujemo, to je ključ. Sam tudi ne vidim smisla, da bi tiste, ki TKM zavračajo zato, ker so prepričani, da ne sloni na pravi in z dokazi podprti medicini, prepričeval v nasprotno. Največ štejejo izkušnje bolnikov. Kot predsednik Nizozemskega združenja za TKM pa sem med drugim zadolžen tudi za širjenje pravih informacij zdravnikom in za ozaveščanje celotne strokovne in splošne javnosti o TKM.

Kako ocenjujete zadovoljstvo svojih pacientov?
Najbolj se seveda veselijo, ko je zdravljenje učinkovito, a pomembno je tudi to, da zdravniki kitajske medicine ne le zdravimo, temveč predvsem učimo svoje paciente, kako lahko delujejo in živijo preventivno.

Kateri model bi dali za zgled urejenosti zdravstvenega sistema; kaj bi bilo najboljše za paciente?
Bolniki bi morali imeti možnost, da lahko sami izbirajo terapijo, ki bi jim lahko najbolj pomagala. Dober zgled je denimo Avstralija, ki ima zelo podoben sistem, kot ga ima Kitajska. Ministrstvo za zdravje tam regulira tako zahodno kot kitajsko medicino.

Bi se po vašem mnenju morali vsi zahodni zdravstveni sistemi približevati integrativni medicini?
Ja, verjamem, da je integrativna medicina medicina prihodnosti. Obe medicini, tako zahodna kot kitajska, imata svoje pomanjkljivosti, pomembno je, da najdemo pravo pomoč za bolnike. Če bolniki nimajo uspehov z dosedanjim zdravljenjem, jim moramo ponuditi nove možnosti. Medicinski postopki, ki ne delujejo, bodo izginili naravno.

Kako naj slovenski bolniki izberejo dobrega izvajalca TKM, smo še vprašali dr. Wanga, ki pa je odgovoril, da je ključ do prave izbire izobraževanje in informiranje. Že pred nekaj leti se je povezal z dekanom medicinske fakultete v Ljubljani z željo, da bi organizirali tečaj TKM za študente medicine in za zdravnike. Nujno je, da imajo zdravniki oziroma izvajalci TKM poleg znanja o TKM tako znanje zahodne medicine o anatomiji, fiziologiji, patologiji, pregledih, interakcijah zdravil, regulaciji zdravil in zakonih, opozorilih in prvi pomoči.

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki