Jasnovidka Sara Memić: Imela sem prav!

Sara Memić, jasnovidka
Sara Memić, jasnovidka (Foto: Urban Cerjak)

»Neki mlad direktor hotela, v katerem sem večerjala, me je vprašal glede prihodnjega potovanja. Videla sem, da bo letalo strmoglavilo, zato sem mu svetovala, naj se ne poda na pot. Upošteval me je – letalo je v resnici strmoglavilo, on pa bi bil mrtev. To je bilo malezijsko letalo, katerega ostanke še zdaj iščejo v Indijskem oceanu. Narisala sem skico, kje bodo našli ostanke letala – niso v morju, ampak nekje na obali, ob otoku in v gozdu. Risbo sem predala človeku, ki se s tem ukvarja. Ostanke letala bo našel moški, čez približno leto dni. Datum, ki sem ga napovedala, je bil pravilen.«Tako je pred natanko letom dni povedala Sara Memić, znana jasnovidka.

Svoje napovedi ni pozabila, poklicala nas je dan za tistim, ko so tiskovne agencije objavile vest o najdenih ostankih letala, ki domnevno pripadajo izgubljenemu malezijskemu. Našli so jih na bregovih majhnega otoka v Indijskem oceanu. Očitno je imela prav! Ko sem jo obiskala, sem imela, priznam, mešane občutke. To ni bil moj prvi obisk pri vedeževalkah in moje predhodne izkušnje z njimi niso bile prav najlažje.

A moja sogovornica mi je takoj razložila, da je ona jasnovidka, ki z vedeževanjem nima prav nič. Ima dar, ki ji je bil dan ob rojstvu in za katerega ni naredila prav nič. Lahko pa veliko naredi z njim. In to že vse življenje počne. Posebej so ji pri srcu medicinske teme, zdravje. To se ji zdi v življenju poleg dobrih medsebojnih odnosov najpomembnejše. Zelo dobre uspehe ima pri diagnostiki in naštela bi lahko veliko uspešnih diagnoz, ko je ljudem bodisi rešila življenje, saj niso vedeli, da so zelo bolni, bodisi jim je zaradi netočne zdravniške diagnoze prihranila nepotrebno in zahtevno zdravljenje.

Vse vidi v slikah

Ko jo vprašam, kako se počuti ob tako velikih uspehih, kot je pravilna napoved odkritega letala, ki ga je ves svet zaman iskal več kot eno leto, mirno pove, da je zadovoljna, kadar naredi dobro delo. Potem pa odhiti po list papirja in mi nariše svoje takratno videnje. Tunel, droben pesek na letalu, visoki ozki stebri, ob katere je letalo tik pred padcem treščilo in priletelo na obalo otoka. Vse vidi v slikah, razloži. Dovolj je, da vidi predmet ali človeka, in se ji prikažejo slike.

Resnica lahko boli

Pri ljudeh je dovolj že glas. Ta je ogledalo duše, kot oči. Naj povem, da so zanimive tudi njene oči. In glas, ki ga je med najinim pogovorom nekajkrat v hipu spremenila in me pogledala predirno. Ko sem se spraševala, koliko ve o meni, mi je, vmes med razlago o letalu, medicinskih diagnozah, svojih željah za prihodnost in dobrohotni kritiki sedanje družbe mimogrede navrgla nekaj dejstev iz mojega življenja, o katerih resnično ni mogla vedeti ničesar.

Moram res povedati, da je bilo res čisto vse, kar je navrgla, tako mimogrede? Tudi težke stvari so bile vmes. Naj se pohvalim, da sem jih sprejela pogumno. Pa vedno pove v obraz vse, celo najbolj neprijetna dejstva in napovedi? Vedno! Nikoli ne skriva, kar vidi, izbere le način, kako predstavi slike, ki bi utegnile zelo boleti. Opaža, da ljudje ne želijo najbolj slišati resnice in zgodi se, da ji ne verjamejo. Ker ji nočejo verjeti. Zlasti ko gre za ljubezen. Zanimivo je tudi, kako nebogljeni smo na tem področju vsi, celo najmogočnejši, znani, vplivni. Tudi taki prihajajo k njej in ni jih malo.

A ko gre za dušo in srce, ni nihče narodni heroj, pravi Sara Memić. Obžaluje, ker tako malo ljudi upa na glas povedati, da jim je pravilno napovedala različne dogodke. Kot bi se sramovali. Pri nas je področje parapsihologije še vedno velik tabu, zlasti jasnovidenje, ki ga večina tudi zamenjuje z vedeževanjem, seveda.


Le kdaj se bomo zganili?

V Sloveniji živi že vse od vojne, ki jo je pregnala iz rodne Banja Luke. Tu ji je všeč in rada ima Slovenijo in Slovence. Žal ji je le, ker je med nami toliko nesloge. Jamranja. Nedejavnosti. Le kdaj se boste zganili in udarili po mizi? Kdaj boste dojeli, da imate škarje in platno svoje prihodnosti v rokah vi in ne politiki? Enako težko razume tudi, zakaj puščamo tako rodovitno in lepo zemljo neobdelano. Slovenija bi bila lahko povsem samooskrbna država, a uvaža domala vse. Kakšna škoda!

Še naprej je odločena, da bo pomagala, kot bo le lahko in kot jo bodo prosili. Najbolj si želi delati in sodelovati pri postavljanju diagnoz. Med svojimi strankami ima tudi zdravnike, ki zaupajo njeni presoji oziroma videnju. Na to je zelo ponosna. Verjetno pa vas zanima tudi, kaj se v njenih slikah kaže za bližnjo prihodnost. O politiki ne bomo nič, naj vam le povemo, da se po napovedih Sare Memić bliža večji vulkanski izbruh, sicer daleč od nas, a bo pustil globoke sledi in o njem bodo zopet poročali vsi svetovni mediji.

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki