9 naravnih rešitev za glavobol

(Foto: Shutterstock)

Ob naslednjem glavobolu poskusite z naravnimi rešitvami – predstavljamo vam devet preverjenih in preprostih rešitev, ki zagotavljajo hitro olajšanje.

Kava

Čeprav utegne kofein tudi prispevati h glavobolu, ga obenem lahko omili ali celo odpravi. Zavira namreč otekanje krvnih žilic, s čimer zmanjša tako intenzivnost kot frekvenco glavobola. To so pokazale tudi raziskave.

Hladno ali vroče

Tenzijski glavobol (stres, tesnoba ali pomanjkanja spanja lahko obremeni mišice glave in vratu) lahko odpravite z vročimi oblogami, ki jih položite na čelo ali na zatilje, s čimer boste sprostili napete mišice. Vroče obloge uporabite samo za tenzijski glavobol, vaskularni glavobol (sem spadajo migrene in žariščni glavobol) pa boste odpravili z mrzlim obkladkom, ki bo skrčil krvne žilice ter tako zmanjšal pretok krvi in pritisk v glavi.

Kopel za noge

Če boste povečali pretok krvi v spodnji del trupa, boste razbremenili pritisk na žilice v glavi … In kaj je nižje kot noge? Za pol ure ji privoščite toplo kopel in počakajte na boljše počutje.

Ingverjev čaj

Ingver je še posebno blagodejen pri migrenah. Pripravite si čaj: v tri skodelice vrele vode vsujte dve žlici nastrganega ingverja. Pustite stati 4 do 5 minut, nato mešanico precedite. Čaj pijte počasi.


Trak za glavo

Okrog glave si lahko zavežete tudi trak, s čimer boste zmanjšali pretok krvi v glavo in že v nekaj minutah omilili pritisk.

Eterična olja

Eterična olja čudovito dišijo, poleg tega pomagajo pri glavobolu in migreni. Lahko jih inhalirate ali pa nanesete na kožo. Za inhalacijo pri glavobolu ali migreni uporabite dve do štiri kapljice sivkinega eteričnega olja na dve do tri skodelice vroče vode. Nerazredčeno sivkino olje lahko tudi nanesete na senca, ne smete pa ga uživati oralno. Tudi eterično olje poprove mete je blagodejno pri glavobolu, vendar to velja le za tenzijski glavobol. Poleg tega odmaši obnosne votline, zato ga lahko uporabljate pri glavobolih, ki so posledica zamašenih sinusov. Eterično olje bazilike sprošča mišice, zato ga lahko nanesete na mišice glave in vratu.

Stran od mlečnih izdelkov

Glavobol lahko sprožijo tudi nekatera živila, predvsem mleko in mlečni izdelki, čokolada, arašidovo maslo, avokado, banane, citrusi, čebula in meso z nitrati (predelane mesnine). Enako velja za vsa živila, ki vsebujejo mononatrijev glutaminat, nekatere aminokisline v rdečem vinu ter fermentirana in kisla živila.

Beli vratič

Še posebno v 80. letih prejšnjega stoletja je bila ta rastlina zelo priljubljeno sredstvo za blaženje glavobola, saj je neka raziskava pokazala, da v primeru rednega jemanja preprečuje in omili migrensko bolečino. Druga raziskava je pokazala, da je beli vratič še učinkovitejši, če ga uživamo skupaj z belo vrbo, ki deluje podobno kot aspirin.

Ajda

Ajda vsebuje flavonoid rutin, ki ima antioksidativno in protivnetno delovanje, zato pomaga odpravljati glavobol.