Akupunktura in prehrana za zdravo nosečnost

(Foto: Shutterstock)

Akupunktura je uveljavljena zdravstvena metoda v številnih evropskih državah in še posebno v ZDA. Nosečnicam jo nemalokrat svetuje splošni zdravnik, ginekolog ali celo babica. V procesu prenašanja kitajske medicine na Zahod se je med zdravniki in terapevti kitajske medicine povečalo tudi zanimanje za uporabo akupunkture na specializiranih področjih, kot so pediatrija, ginekologija in porodništvo – najbolj se je uveljavila za zdravljenje težav v nosečnosti, za spodbujanje in lajšanje poroda ter za reševanje težav z moško in žensko neplodnostjo. Da je akupunktura varna in učinkovita zdravstvena metoda, potrjuje tudi vse večje število kliničnih raziskav

Od jutranje slabosti do rizične nosečnosti

Terapije z akupunkturo je mogoče izvajati že od šestega tedna nosečnosti naprej (navadno v tretjem mesecu nosečnosti), v odvisnosti od težav pa lahko trajajo vse do šestega tedna po porodu. Akupunktura je najpogosteje v rabi za zdravljenje in lajšanje naslednjih nosečniških težav: jutranja slabost in bruhanje, zapeka, zaprtje, krčne žile, hemoroidi, vaginalni hemoroidi, vnetje mehurja, bolečine v predelu reber, križa, vratu in medenice, išias, krči v nogah, sindrom karpalnega kanala, utrujenost in izčrpanost, slabokrvnost, nespečnost, tesnobnost, depresija, nenormalni izcedki iz nožnice, srbenje, sinusitis, visok krvni tlak, zatekanje, medenična vstava plodu in rizična nosečnost, pa tudi v okviru predporodne priprave nosečnice ter za sprožitev in pospešitev poroda. Tovrstna terapija gre z roko v roki z zdravstvenimi metodami zahodne medicine; z njo mora tudi sodelovati, če naj bo zagotovljen uspeh.

V Sloveniji je najpogosteje v rabi akupunktura, namenjena pripravi na lažji porod. Čeprav je ta metoda zelo uveljavljena, je pri nas žal razvita predvsem simptomatska akupunktura, ki pa ne obsega individualne obravnave vsakega posameznika. Vsaka ženska ima namreč individualno konstitucijo in bolezenski vzorec, iglice pa večinoma vsem nameščajo po enakem načelu in na iste točke. To je zgrešeno. Za uspeh akupunkturne terapije je pomembna tudi prehranska terapija.

Prehransko terapijo predpiše zdravnik ali terapevt kitajske medicine glede na celostno diagnozo pacientke, zato ni za vsako enaka, pač pa skladna z njenimi težavami in zasnovo. Celostni pristop okrepi tudi ženske, ki čakajo na umetno oploditev ali pa je ta že za njimi. Mnoge med njimi namreč nimajo le težav z zanositvijo, temveč tudi z ohranjanjem nosečnosti.


Z roko v roki z zahodno medicino

Tako kot vse veje kitajske medicine imata tudi tradicionalna ginekologija in porodništvo zelo dolgo zgodovino. Prvi opisi porodnih težav so bili vrezani v kosti in želvje oklepe že okoli leta 1500 pr. n. št. Obstajajo tudi opisi zdravilnih zelišč za povečanje plodnosti, najbolj znana knjiga o kitajski medicini, Klasika interne medicine Rumenega cesarja, pa vsebuje številne opise ženske fiziologije, anatomije, diagnostike in zdravljenja ginekoloških teža.

Številne zelo stare kitajske medicinske knjige se v celoti posvečajo boleznim v nosečnosti, vodenju normalnih in zapletenih porodov ter težavam in boleznim po porodu (jutranja slabost, krvavenje, težave po splavu, težave z uriniranjem, zatekanje, pospeševanje poroda, predolg porod, mrtev plod in neporojena posteljica, tetanus, okužbe, bolečine v trebuhu, nezadostna laktacija, mastitis in poporodna depresija).

Odkar je na Kitajsko prodrla zahodna medicina, je kombinacija obeh prinesla številne inovativne oblike zdravljenja. Tako zunajmaternično nosečnost ob hkratnem nadzoru zdravnika zahodne medicine in ob pomoči kliničnih preiskav pogosto zdravijo brez operacije, zgolj z akupunkturo in zelišči. Akupunktura in moksibustija (ogrevanje akupunkturnih točk) sta izredno uspešni tudi za obrat ploda, zeliščna terapija pa je nadvse učinkovita pri zdravljenju poporodne depresije.

Izobraževanje in vzgoja ploda

Zanimiva je tudi kitajska tradicija, imenovana »izobraževanje in vzgoja ploda«. V stari Kitajski je bila to splošna praksa nosečniške oskrbe in dietetike. Na Kitajskem še zdaj poudarjajo, da so za nastanek zdrave zasnove in za otrokov razvoj ključni življenjski slog staršev pred spočetjem otroka ter prehrana, delo, spolna dejavnost in čustva matere med nosečnostjo. To pomeni, da vse, kar nosečnica počne v letu pred zanositvijo in med nosečnostjo, ključno vpliva na telesni, umski in psihološki razvoj ter imunski sistem otroka in pozneje odraslega človeka. Dandanes se tudi sodobna medicina zaveda, kako različne razvade vplivajo na zarodek. Glavna razlika je v tem, da zahodna medicina ugotavlja, katere navade slabo vplivajo na zarodek, kitajska medicina pa, kakšna prehrana, okolje in čustvena stanja pozitivno vplivajo na nosečnico in plod.
Članek se nadaljuje »


Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki