Zanositev po kitajsko: Štručka v pečici

Moksa dela čudeže. S tlečo cigaro iz kitajskega pelina nežno ogrevamo kožo in tkivo na črti med popkom in zgornjim delom sramnice. Ogrevamo tudi drugo stran telesa – ledveni del hrbtenice in križnico. Toplota in zdravilne lastnosti pelina bodo okrepile rodila ter aktivirale dotok krvi in čija v rodila, če se bomo le redno ogrevali, in sicer po 15 minut. Primerna je za oba spola, partnerja se lahko tudi vzajemno ogrevata po spodnjem delu hrbta. Pazite, da se ne dotaknete kože!
Moksa dela čudeže. S tlečo cigaro iz kitajskega pelina nežno ogrevamo kožo in tkivo na črti med popkom in zgornjim delom sramnice. Ogrevamo tudi drugo stran telesa – ledveni del hrbtenice in križnico. Toplota in zdravilne lastnosti pelina bodo okrepile rodila ter aktivirale dotok krvi in čija v rodila, če se bomo le redno ogrevali, in sicer po 15 minut. Primerna je za oba spola, partnerja se lahko tudi vzajemno ogrevata po spodnjem delu hrbta. Pazite, da se ne dotaknete kože!

Med ženskami na Kitajskem – najsi prisegajo na zahodno ali kitajsko medicino – velja, da je treba telo oziroma maternico pripravljati in krepiti vnaprej, in sicer do dvanajst mesecev pred zanositvijo. Tako kot vsak dober vrtnar ve, da je treba s pripravo prsti za vrt začeti že mesece pred setvijo, če želi, da bo pridelek obilen. Kitajske ženske in tudi moški že leto dni pred načrtovano zanositvijo opustijo pitje alkohola in kajenje ter uživajo kakovostnejšo hrano kot sicer, pomagajo pa si tudi z zelišči.

To počnejo zato, ker želijo okrepiti ledvično esenco, iz katere nastane otrokova energijska in fiziološka zasnova. Ledvična esenca je nekakšna energijska DNK, ki vse življenje določa razvoj, mentalne sposobnosti, delovanje organov in moč imunskega sistema. Pri kitajskih ženskah je to védenje kulturno pogojeno, ženskam iz zahodnih držav pa je to težje dopovedati, saj se jih veliko oglasi pri zdravniku tradicionalne kitajske medicine šele takrat, ko jim dalj časa ni uspelo zanositi oziroma želijo čim prej zanositi, ker se približujejo štiridesetemu letu starosti.

Zdravnik po izčrpnem pogovoru s pacientko ali parom največkrat predlaga sočasni akupunkturno in zeliščno terapijo. Terapija je individualna, prilagojena vzroku neplodnosti. Tradicionalna kitajska medicina (TKM) dosega zelo dobre rezultate pri zdravljenju pojasnjene in nepojasnjene neplodnost pri ženskah in moških, pa tudi pri zdravljenju težav z vnovično zanositvijo. V prvi vrsti je treba odkriti vzorec neravnovesja v telesu in mu ponuditi podporo. Ker gre pri TKM za celostno zdravljenje oziroma uravnavanje telesnih neravnovesij, morajo veliko odgovornost sprejeti tudi pacienti, saj dobijo »domačo nalogo«: prilagoditev prehrane in življenjskega sloga ter uvedbo telesne vadbe ali relaksacijskih tehnik, če je to potrebno.

Akupunktura

Statistika je pokazala, da je pri ženskah akupunktura zelo koristna pri funkcionalnih težavah, zaradi katerih je potreben postopek umetne oploditve (IVF). Akupunktura ni učinkovita pri zdravljenju strukturnih  nepravilnosti, kot so neprehodni jajcevodi. Do večje plodnosti pomaga tako, da poveča pretok krvi v spolnih organih, predvsem pa izboljša hormonsko ravnovesje. To se odraža v boljši kakovosti jajčec, odebelitvi maternične sluznice (endometrija), zmanjšanju stresa, vse to pa poveča verjetnost, da bo prišlo do spočetja in donositve. Kitajska medicina vzroke za neplodnost razlaga drugače kot zahodna: kot kombinacijo neravnovesja v delovanju maternice, ledvic, jeter in krvi.

Pri moških je neplodnost pojav, ki je vse pogostejši. Na Zahodu se je terapija z akupunkturo pojavila ravno ob pravem času, kot nekakšna rešilna bilka, saj se zdravljenje moške neplodnosti s farmacevtskimi zdravili ni izkazalo kot zelo uspešno. Akupunktura prispeva k uravnovešanju hormonskih ravni in izboljšanju delovanja ledvic, to pa poveča kakovost in vitalnost semenčic.

   
Težave z vnovično zanositvijo

Nekatere ženske imajo težave z vnovično zanositvijo. To pomeni, da so že rodile, torej so plodne, po nosečnosti in rojstvu otroka pa so nastopile težave. Vzrok se največkrat skriva v tem, da je telo po nosečnosti in porodu šibko – ženska si ni vzela dovolj časa za počitek in obnovo. V kitajski kulturi je v veljavi poseben postopek.

Prvi mesec po porodu mora ženska delati samo troje: jesti, spati in dojiti. Četudi se po porodu počuti odlično, mesec dni ne gre zdoma, kuhajo in pospravljajo pa drugi, zaradi česar je ne čakajo nobeni napori, ki bi jo izčrpali. Posledice tovrstne izčrpanosti se lahko pokažejo šele veliko pozneje, v obliki oslabljenega delovanja ledvic: bolečine v križu in kolenih, išias, utrujenost, zvenenje ali šumenje v ušesih, pogosto uriniranje ponoči, pa tudi drugi simptomi.

Pozitivna plat enomesečnega počitka je tudi v tem, da se v tem obdobju zdravijo tudi težave izpred nosečnosti: če se po porodu prav nič ne naprezamo, se telo obnovi, druge težave pa pozdravijo. Vzrok za težave z vnovično zanositvijo se lahko skriva tudi v zapletih ali posegih, kot so splav, preveč zaporednih nosečnosti v prekratkem času, visoka starost …

TKM jih lahko omili ali celo odpravi, vendar do čudežev ne more priti, če je ledvična esenca izčrpana. Ko nastopijo prvi simptomi ali težave, ne gre dolgo odlašati z zdravljenjem.
Članek se nadaljuje »


Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki