Alergije in zdravilna zelišča

(Foto: Dreamstime)

Različne mešanice čajev "zdravijo" ali lajšajo alergije. Koristno je dalj časa uživati čaj iz koprive ali napitek iz soka koprive, limoninega soka, žličke medu in 2 do 3 dcl vode; to je odlična osvežilna pijača, bogata z železom, vitamini in minerali. Kamilica blaži srbež pri koprivnici, vendar mora kamilični čaj blag.

Alergija na hrano: koprivnica povzroča prebavne motnje, odrevenelost, topo bolečino, kožne izpuščaje, ekceme, težave z dihanjem, nenehne okužbe sečil in vaginalne motnje. Mehurji in izpuščaji nastanejo kot reakcija na hrano ali kemikalije, temu se pridruži tudi razdražena in pordela koža. Za vse naštete težave priporočam pitje naslednjih čajev:

Pekoča kopriva
Vzemite zvrhano čajno žličko koprive in jo poparite s 1/4 litra kropa. Tekočina naj bo pokrita 10 minut, nato jo precedite. Čaj pijete od 2 do 3 tedne, in sicer po tri skodelice na dan. Lahko dodate po eno čajno žličko švedske grenčice na skodelico čaja.

Košutnik, korenina
Vzemite 10 g korenin, prelijte jih s 1/2 l hladne vode, zavrete in pustite, da počasi vre 30 minut. Odstavite in dodate čajno žličko mletega cimeta, pustite, da pokrito miruje od 10 do 15 minut, ter precedite. Pijte trikrat dnevno po eno čajno skodelico čaja pred jedjo.Čaj pomaga pri alergijah z vnetji.

Sladki koren, korenina
Tinktura: vzemite 100 g korenin in jih 14 dni namakajte v 1/2 l dobrega domačega sadjevca iz neškropljenega sadja s približno 45 odstotki alkohola. Steklenico dobro zaprete in jo večkrat pretresete. Po 14 dneh precedite. Razredčeno tinkturo uporabljajte za izpiranje in čiščenje. Tinktura ni primerna za ljudi z visokim krvnim tlakom in za vse, ki uživajo zdravila z dioksinom.

Suličasti trpotec, listi
Tinktura: vzemite 100 g listov in jih 14 dni namakajte v 1/2 l dobrega žganja ali 45-odstotnega alkohola. Dobro zaprite steklenico, hranite jo na toplem in jo večkrat pretresite. Po 14 dneh precedite. Tinkturo jemljite 2-3krat dnevno po 20 kapljic, razredčenih v kozarcu vode.

Repik, cvetovi in listi
Vzemite dve čajni žlički zelišča in ga poparite s 1/4 l vrele vode. Pustite, da pokrito miruje pet minut, nato čaj precedite in nesladkanega pijte trikrat dnevno po eno skodelico pred obrokom.

Koristni so tudi obkladki in rahlo mazanje prizadetih delov telesa s švedsko grenčico; previdni naj bodo vsi, ki imajo občutljivo kožo.
Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki