Priporočila tradicionalne kitajske medicine za poletni čas

(Foto: Schutterstock)

Tradicionalna kitajska medicina nas vseskozi opozarja, naj uskladimo svoje življenje in živimo v harmoniji z naravo: naj se predamo toku letnih časov in se vsakemu od njih prilagodimo. Usklajevanje in uravnovešanje življenja je treba razumeti kot načelo »vse v zmernih količinah«, kar obsega tudi obvladovanje čustev: ne smemo dovoliti, da nas preplavijo skrbi ali jeza, pa tudi čezmerna radost ni priporočljiva! Duševni mir, nevtralnost in miselni odklop dosežemo tako, da se ničesar ne oklepamo – in da znamo stvari pustiti za sabo. Poletje je letni čas, ki nas spodbuja k temu, da se odpremo, globoko zadihamo, se sprostimo in več smejimo.

Že s tem sprostimo napetost, občutek nuje in pritisk, ki ga na nas izvajajo zunanji dejavniki. Preden začnemo delati ter pred obrokom in po njem si vzemimo nekaj minut za vajo, ki bo pomagala umiriti glavo in preusmeriti energijo navzdol in navznoter. Naj nam taki nekajminutni oddihi pridejo v navado, saj lahko spremenijo marsikaj.


Vaja: poletna prizemljitev

Poleti je naravni tok energije v vzponu in sili navzgor, zato se včasih počutimo, kot da nismo »prizemljeni«. Takrat lahko opravimo preprosto vajo, s katero bomo spustili vodo iz telesa. Bosi stojimo na zemlji, travi ali plaži, saj s tem še bolj začutimo povezanost z zemljo. Zemlja je element, ki je povezan z jesenjo, zato je z njim koristno stopiti v stik že poleti, saj bomo tako laže vzpostavili ravnovesje in ravnotežje v telesu, ko bo čas za to. V kitajski medicini vse temelji na preventivi in uravnavanju ...


Poleti skrbimo za srce in tanko črevo

Po teoriji petih elementov so nekateri organi povezani s posameznim letnim časom, čustvom, okusom … Poleti je v vzponu delovanje srca in tankega črevesa ter energija v meridijanih teh dveh organov. Prav zaradi tega je čustvo, ki prevladuje v tem letnem času, radost. Radost in veselje bosta poleti spontana, okrepila in poživila bosta energijo srca in tanko črevo. Pretirana radost pa lahko tudi škodi! Vznemirjenost srca se lahko odraža v obliki pretiranega smeha ali smejanja ob neprimernem času, pa tudi v nezmožnosti prekinitve pogovora. Poleti je tok energije či usmerjen navzgor (v smeri rasti rastlin) in navzven, preveva pa vso površino telesa. To pomeni, da gre močan tok energije jang navzven, zato je treba ohranjati močno notranjo energijo jin in preprečevati, da bi pretirano hlapela in zapuščala telo (jang je vroča energija, jin pa hladna, vlažna energija). Poleti se več znojimo; izhlapevanje znoju je naravni hladilni sistem. Pomembno je skrbeti za dovoljšen vnos tekočine, ki naj bo vedno mlačna. Izogibajmo se ledeno mrzlim pijačam, ki šokirajo telo in oslabijo vranico.

S poletjem je povezan tudi grenak okus, ki rahlo hladi, krepi srce in spodbuja prebavo. Če imamo oslabljeno energijo ga lahko uživamo v manjših količinah. Po teoriji petih elementov grenke jedi vzpostavljajo ravnovesje v delovanju srca in preprečujejo, da bi se pretirano raztezalo. Poleti je v naravi na pretek grenkih zelišč in hrane, čeprav to ni najbolj priljubljen okus. Grenak okus vstopa v meridijan srca in tankega črevesja ter ju krepi in uravnava.

Nekatera živila grenkega okusa: alfalfa, šparglji, pivo, brokoli, zelena, radič, kava, grenivka, solata, redkvica, vodna kreša, kis, čaj iz malinovih listov. Po tradicionalni kitajski medicini srce vlada umu in spanju, zato se uravnovešenost srca kaže v obliki sproščenosti, spokojnosti in dobrega spanca. To lahko dosežemo tudi z meditacijo v gibanju, kot sta s tai chi in qi gong, ali s sprehodi v naravi, med katerimi srkamo čare, ki jih ponuja poletje ter s tem pripomoremo k boljšemu ravnovesju, harmoniji, dobremu telesnemu počutju in radosti, ki spada k temu letnemu času.

Prehrana naj bo lahka

 • Izogibajmo se težki, mastni, ocvrti in pečeni hrani. Raje uživajmo lahko prebavljive jedi, veliko sadja in zelenjave ter na pari ali v vodi kuhano hrano.
 • Poživila, alkohol in sladkarije (pa tudi potlačena čustva ali jeza) dodatno pregrevajo telo.
 • Čeprav bi pomislili, da si moramo v vročih poletnih dnevih hladiti telo z mrzlimi jedmi in pijačami, lahko prav to pripelje do prebavnih težav. Priporočljivo je uživati zeliščne čaje (krizantemin čaj, čaj iz mete ali melise) in sadne čaje, ki po naravni poti ohladijo telo.
 • Tudi lubenica je odlično naravno hladilo. Če zraven zaužijemo še nekaj nastrgane lubenične lupine, s tem dobimo v telo tudi kanček grenčine.
 • Regrat je odlična listnata zelenjava, ki je na voljo vso pomlad in poletje. Po prepričanju tradicionalne kitajske medicine je nadvse koristen za zdravje. Regrat in regratova juha hladita ter odvajata vlago ter skrbita za usmeritev energije či navzdol.
 • Nekatera živila, ki hladijo: marelice, mandeljni, amarant, šparglji, ječmen, jabolka, alfalfa kalčki, grenivke, zeleni čaj, alga konbu, tofu, paradižnik, melone, jogurt, cvetača, zelje, koruza, ribe, mango, proso, gobe, hruške, ananas, sol, jagode, pšenica, divji riž, banane, pesa, črna kava, brokoli, stebelna zelena, krizantema, kamilica, kumare, temna nesladkana čokolada, endivija, radič, ingver, jobove solze, sivka, melisa, lotosova korenina, lotosova semena, plodovi murve, fižol mungo (zelena soja), okra, breskev, poprova meta, buča, redkve, rdeča leča, rdeča paprika, rdeče slive, rabarbara, soja, zelena meta, špinača, bučke, sončnična semena, lubenica, kitajski jam, zajčje meso.
 • Načela teorije o petih elementih so univerzalna, vendar moramo pri uživanju živil vedno slediti tudi svojim občutkom in izkušnjam. Če nismo prepričani, katera hrana najbolj ustreza našemu trenutnemu stanju, se je priporočljivo naročiti na diagnostični posvet in pregled pri zdravniku tradicionalne kitajske medicine. Ta nam bo povedal, kateri organi so v neravnovesju in svetoval ustrezno prehransko ali kako drugo terapijo.

Recepta za poletno ravnovesje

Sok iz lubenice in ingverja vas bo osvežil in odžejal. Odličen je za začetek vročega poletnega dne ali za vlivanje novih moči v popoldanskem času.

Sestavine:
 • ½ skodelice vode
 • 4 skodelice lubenice (dodamo malce lupine)
 • 2 žlici ingverja
 • ščepec soli
Navodila za pripravo:
Sestavine zmešamo v električnem mešalniku. Če želimo redkejši sok, lahko dodamo nekaj vode, nikakor pa ne ledu.

Čaji za poletni letni čas: krizantemin čaj z glogom ali kamilični čaj (s sivko ali brez) za sprostitev. Kamilica je sorodna krizantemi in je znana po hladilnem, blago diuretičnem in sprostilnem delovanju. Krizantema je naravno hladilo, ki spodbuja kroženje krvi in je po naravi sladkega okusa, medtem ko glog krepi srce, spodbuja krvni obtok in pospešuje prebavo maščob.

http://centertkm.siLuka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki