Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Hipnoterapija


(stran 2 od 2)Samohipnoza – čarobna paličica

Z vplivanjem na podzavest lahko spremenimo svoja čustva, zdravje in navade. S samohipnozo si lahko pomagamo tudi sami, poudarja Asja Širovnik. Samohipnoza je proces, v katerem dobimo dostop do podzavesti. Pomembno je, da se naučimo pravilnega izvajanja samohipnoze in da smo pri tem delu vztrajni. Izrednega pomena je tudi to, da se znamo pred in med samohipnozo poglobiti v vidike, s katerimi se želimo ukvarjati, ter si ustvariti ustrezne sugestije, tako da se bo podzavest nanje odzivala pravilno. Učenje samohipnoze je proces, katerega največja dragocenost je v tem, da nas lahko hipnoterapevt med hipnozo »programira« tako, da lahko pozneje sami vstopamo v globlja stanja nezavednega uma.

»Rezultati samohipnoze so naravnost čudoviti: pri mnogih mojih 'učencih' so že triminutne samohipnoze, ki jih izvajajo po trikrat na dan, dosegle spremembe: globoko spanje v primeru nespečnosti, občutek miru in varnosti v primeru tesnobnosti ali paničnih napadov ter izboljšanje spomina in koncentracije,« nadaljuje Asja.

Nedavno jo je poklicala ženska, ki je izredno sposobna in navzven deluje nadvse samozavestno, ponoči pa ni mogla spati, saj jo je mučila trema pred zahtevami naslednjega dne. Po cele noči je razmišljala o svojih projektih in javnih nastopih, na katerih je zastopala podjetje. Nenehno se je bala, da bo naredila kako napako, zaradi katere bi utegnila izgubiti službo. Ko se je naučila samohipnoze, je že kmalu ponoči mirno spala, na sestankih je delovala samozavestno, in kar je najpomembneje, bila je umirjena in sproščena ter posledično učinkovitejša. »Ne mine dan, ne da bi opravila samohipnozo,« je povedala drugim udeležencem, »to je moja čarobna paličica.«

Strahovi pred hipnoterapijo so odveč

»Na Novi Zelandiji so nas učili, da je sleherna hipnoza obenem samohipnoza, kajti brez našega privoljenja sploh ne bi bila možna. Nihče nas ne more hipnotizirati proti naši volji,« komentira hipnoterapevtka. Pomembno je, da je oseba, ki izvaja hipnoterapijo, ustrezno izobražena in da dobro pozna področje, na katerem deluje. Vsak hipnoterapevt naj bi se izšolal na ustrezni šoli, po pridobljeni diplomi pa opravil še dodatna izobraževanja, ki bi mu omogočila specializacijo na določenem področju.

Ko se odločamo za obisk hipnoterapevta, se je pomembno čim bolj podrobno seznaniti s procesom hipnoterapije. Strahovi pred hipnozo, da bi denimo ostali v hipnotičnem stanju in se iz njega ne bi mogli vrniti, so odveč. Hipnotični trans je zelo sproščeno stanje, v katerem se naš zavestni um umiri, zaradi česar smo bolj odprti za pozitivne sugestije, ki jih daje hipnoterapevt. Nadvse pomembno je, da delamo z osebo, ki ima izkušnje in ustrezno izobrazbo ter deluje na področju, ki ustreza našim potrebam.


Premagovanje treme in strahu

Hipnoterapija pomaga ljudem s tremo, ki v določenem trenutku blokirajo svoje znanje oziroma spomin. Pomembno je, svetuje Asja, da si vzamete čas, v katerem si lahko predstavljate, da ste že uspešno javno nastopili, da ste poželi aplavz in odobravanje občinstva, da ste posledično sklenili dober posel ali dobili izvrstno oceno … Pomembno je, da so te vizualizacije ustvarjene pravočasno , vsaj nekaj časa pred dejanskim dogodkom in še preden se začnete nanj pripravljati, ob teh notranjih »vizijah« pa morate biti sproščeni in mirni. Tisti, ki to znajo, si lahko nekajminutno samohipnozo privoščijo pred vsakimi pripravami ali učenjem. Rezultati bodo tako še boljši.

Kako globoko lahko sežemo v človekov spomin?

S hipnoterapijo krepimo tudi spomin in motivacijo. S hipnozo lahko prikličemo marsikatero informacijo in jo oživimo. »Pri tem gre predvsem za obujanje čustev, ki pri takih regresijah (vračanje v preteklost) postanejo zelo pomembna. Asja se spominja poslovneža, ki je bil zaradi svojega dela zelo napet in pod močnim stresom. »Ko sva se ob pomoči hipnotične regresije vrnila v njegovo otroštvo, mi je ves srečen šepetaje zaupal, da ima rojstni dan in da gleda torto. Ko sem ga vprašala, koliko svečk gori na torti, je dejal, da dve. V tistem trenutku so ga oblile solze sreče, saj je vnovič čutil veselje in vzhičenost. Take regresije so navadno terapevtskega pomena ali pa uvod v stanja hipnoze, v katerem se obudijo še globlji spomini duše – iz maternice in iz prejšnjih življenj.«

Vpliv nezavednih spominov

Pri obujanju spominov iz prejšnjih življenj gre lahko za proces, v katerem ozavestimo globoko vsajene občutke in prepričanja, ki pa so še vedno dejavni, čeprav se jih ne spominjamo. »Neko zdravnico, ki je bila pri svojem delu zelo dobra, je mučil strahu pred tem, da bi jo stroka zasmehovala. Bila je zagovornica nekaterih uveljavljenih alternativnih metod, s katerimi je pomagala že marsikateremu pacientu. Toda ko jih je predstavljala na kongresih, se kljub pozitivnim odzivom stroke ni počutila sprejete – nenehno jo je spremljal nenavaden strah.

Ker ji duhovnost ni tuja, se je odločila za regresijo. Ko sva se vrnili k izviru njenega strahu, se je znašla v nekem drugem stoletju, oblečena v dolgo obleko in na grmadi. Bila je zdravilka, ki je z zelišči ozdravila številne ljudi, nato pa so jo obtožili čarovništva. Ker svojega znanja ni hotela predati, so jo za kazen sežgali na grmadi. Ko je njena duša zapuščala telo, se je zaobljubila, da se ne bo nikoli več izpostavljala. Žal se je ta zaobljuba prenesla tudi v to življenje. Ko sva njeno dušo osvobodili tega spomina in zaobljube, je pri širjenju svojega znanja postala veliko bolj sproščena in samozavestna,« pripoveduje iz Asja Širovnik, edina licencirana terapevtka v Sloveniji, ki opravlja regresije po metodi dr. Michaela Newtona.

Odklop je prvi korak

Pravi korak za vstop v stanje sproščenosti je umiritev uma, čemur mora slediti sprostitev telesa. »To lahko storimo doma ali med sprehodom v naravi, lahko se poglobimo v meditacijo ali poslušamo sproščujočo glasbo, lahko si pripravimo kopel ali se kopamo v reki, morju, bazenu …« svetuje terapevtka Asja. Dobrodošlo je vse, kar nas sprošča in nam pomaga, da se 'odklopimo' in poglobimo vase, kajti to je prvi korak k neskončni modrosti, ki je v nas samih.

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd