"Ajurveda ni magija, temveč znanost, kot jo razumemo v Indiji"

Prva dama ajurvede, kot tudi imenujejo dr. Vinod Vermo, je leta 1986 ustanovila organizacijo NOW (angl. New Way Health Organisation), ki ozavešča o holističnih življenjskih načelih in preventivnih zdravstvenih metodah ter spodbuja rabo različnih terapevtskih ukrepov samopomoči. V Indiji je ustanovila Čarakovo šolo ajurvede, v kateri poučujejo klasično izročilo ajurvede, obenem pa je direktorica Čarakove ajurvedske in jogijske akademije v Dresdnu. Napisala je triindvajset knjig, od katerih so v slovenščino prevedene tri: Ajurveda – način življenja, Načrtovanje življenja z ajurvedo ter Hujšanje z ajurvedo in jogo. Veliko potuje po svetu ter na predavanjih in delavnicah predaja svoje znanje.
Prva dama ajurvede, kot tudi imenujejo dr. Vinod Vermo, je leta 1986 ustanovila organizacijo NOW (angl. New Way Health Organisation), ki ozavešča o holističnih življenjskih načelih in preventivnih zdravstvenih metodah ter spodbuja rabo različnih terapevtskih ukrepov samopomoči. V Indiji je ustanovila Čarakovo šolo ajurvede, v kateri poučujejo klasično izročilo ajurvede, obenem pa je direktorica Čarakove ajurvedske in jogijske akademije v Dresdnu. Napisala je triindvajset knjig, od katerih so v slovenščino prevedene tri: Ajurveda – način življenja, Načrtovanje življenja z ajurvedo ter Hujšanje z ajurvedo in jogo. Veliko potuje po svetu ter na predavanjih in delavnicah predaja svoje znanje. (Foto: Osebni arhiv)

Intervju z dr. Vinod Vermo, strastno raziskovalko ajurvedskega načina ohranjanja zdravja in zdravljenja.

Junija je Slovenijo obiskala Indijka dr. Vinod Verma, doktorica nevrobiologije in reprodukcijske biologije, predavateljica ter strastna raziskovalka ajurvedskega načina ohranjanja zdravja in zdravljenja. Pred več kot dvema desetletjema, na vrhuncu svoje raziskovalne kariere, je prišla do spoznanja, da je za sodoben pristop k zdravljenju značilno, da je fragmentaren in da ni holističen, zaradi česar se je preusmerila v raziskovanje ohranjanja zdravja. Z njo smo se pogovarjali o tem, kako nam lahko brezčasne modrosti starodavne vede tudi v današnjem času pomagajo živeti bolj kakovostno in v stiku z naravo.

Prihajate iz Himalaje, vendar ste dolgo študirali in živeli v Evropi, nekaj let tudi v ZDA. Kot raziskovalka ste bili zaposleni v farmacevtskem podjetju. Kaj se je zgodilo, da ste se vrnili h koreninam?
Večino odraslega življenja sem preživela v Evropi, tri leta tudi v ZDA. Imela sem srečo, da sem v Indiji odraščala v okolju, v katerem smo se zavedali, da je prehrana temelj zdravja. Že v otroštvu so me učili živeti po ključnih načelih ajurvede, v skladu s časom in prostorom. To pomeni, da svoj življenjski slog in prehrano prilagajaš uri v dnevu, letnemu času, svoji starosti in geografskemu okolju, v katerem živiš. Ne da bi se tega zavedala, sem v otroštvu prevzela veliko ajurvedske modrosti. Moja babica je bila znana zdravilka. Čeprav sem dolga leta živela daleč stran od svojih korenin, sem si vseeno prizadevala ohranjati tak življenjski slog. Preobrat, o katerem me sprašujete, se je zgodil leta 1986 v Nemčiji, ko sem se zavedela, da se kot znanstvenica ukvarjam predvsem z raziskovanjem bolezni, da je celotno znanstveno okolje usmerjeno zgolj v raziskovanje bolezni in da se nihče noče ukvarjati z raziskovanjem ohranjanja zdravja. Kajti če pogledamo zelo racionalno, je večina ljudi skoraj zdravih. Zato se mi zdi pomembno, da vse svoje napore usmerimo v preventivno medicino in ohranjanje zdravja. To je pot do svetovne revolucije zdravja. Ajurveda je sistem medicine, ki je usmerjen pretežno v ohranjanje zdravja, krepitev imunskega sistema in povečevanje vitalnosti, pomaga pa tudi živeti izpolnjujoče življenje – tako na mentalni kot na telesni ravni. To je bil glavni povod, da sem preusmerila v raziskovanje in preučevanje ajurvede.

Torej zdravljenje bolezni v ajurvedi ne igra središčne vloge …
Seveda je pomembno tudi zdravljenje, toda prednost ima preventiva. Ajurveda, ki sega več kot pet tisoč let v preteklost in je prednica vseh medicinskih znanosti, zmore zdraviti vse mogoče bolezni. Nemara vas bo presenetil podatek, da tudi v sanskrtu, v katerem so zapisane najstarejše ajurvedske modrosti, obstaja izraz za raka. V najstarejšem medicinskem dokumentu na svetu, Arharva Vedi, so opisane celo mantre z antibiotičnim delovanjem, najti pa je tudi nasvete za zdravljenje diabetesa, različnih oblik povišane temperature, težav s ščitnico in okužb s paraziti, kamor so vključili tudi bakterije, ki so jih imenovali nevidni paraziti.

Pa lahko rečemo, da gre za z dokazi podprto medicina?

Ajurveda je utemeljena na znanosti, kot jo razumemo mi. Vsaka veda temelji na določenih načelih – v primeru ajurvede na načelih holizma in kozmologije. Toda tudi fiziki so denimo že dokazali obstoj živih delcev vesolja, o katerih so Vede pisale že pred pet tisoč leti. Ajurveda ne potrebuje raziskav v laboratoriju, da bi dokazala, da kozarec vode na tešče dene dobro in čisti telo. Tudi za spoznanje, da mazanje telesa z oljem ohranja in pomlajuje kožo, ne potrebujemo raziskav. Pri tem, da že zgolj s pogledom določim osnovne kvalitete ljudi, ne gre za nobeno magijo. To je zgolj ajurvedsko védenje o tem, kako zunanje poteze razkrivajo človekove notranje kvalitete. Na Zahodu takšno znanje morda mistificirate, pri nas pa je stvar zdravega razuma in znanosti. Zame je sleherno znanje sveto. Imam izkušnje iz obeh svetov. Zahodni tip znanosti je redukcionističen, vendar je kljub temu obenem fascinanten. Naravnost navdušeno sem pod mikroskopi opazovala, kako čudovito organizirane so epitelne celice v želodcu, kakor biseri. Če pa preveč pijemo ali uživamo napačno hrano, se ta lepota poruši. Več ko vem, bolj ugotavljam, kako nevedni smo, kajti naša resničnost je na moč zapletena.
Članek se nadaljuje »


Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki