Center TKM - Center za tradicionalno kitajsko medicino

Kdo smo?

Center TKM sestavlja ekipa vrhunskih zdravnikov in prevajalcev, ki se pod vodstvom akupunkturistke Maše Maruše Cvelbar vsak dan trudijo olajšati življenje svojih strank. Poslanstvo Centra TKM je poiskati ter odpraviti vzroke za bolezenska stanja in obolenja.

Letos je ordinacija Centra TKM v Ljubljani praznovala svoj četrti rojstni dan. Ob tem jubileju bomo uresničili nov cilj in 10. julija odprli ordinacijo v Novem mestu.Kaj je tradicionalna kitajska medicina (TKM)?

To je medicinski sistem, ki obsega medicinsko znanost, šolstvo in organizacijo zdravstva v smislu preventive, kurative in rehabilitacije. Metode zdravljenja so varne in neštetokrat preverjene, saj se TKM nepretrgoma razvija in nadgrajuje že vse od začetkov kitajske civilizacije, torej več tisoč let.

TKM zdravstvene težave rešuje celostno, bolnika pa obravnava kot psihofizično celoto, na katero vplivajo tako zunanji kot notranji dejavniki (geografske in podnebne značilnosti okolja, epidemije, čustva, prehrana, konstitucija oziroma zasnova  …).

TKM temelji na predpostavki, da je energija (Qi, izg. či) osnova našega bivanja in delovanja. Bolezen je posledica spremenjenega pretoka energije oziroma porušenega ravnovesja v telesu. TKM skuša s terapijami vzpostaviti ravnovesje, in sicer tako, da se telo pozdravi sàmo.

Terapije so neagresivne in brez neželenih učinkov, seveda če jih izvajajo kvalificirani zdravniki ali terapevti TKM. Učinkovito zdravi številne kronične bolezni in akutne težave. Zeliščni pripravki niso kemično koncentrirani.
Terapije uspešno odpravljajo vzroke in simptome bolezni. TKM uporablja nadvse učinkovit sistem diagnostike. Prednost TKM je tudi zgodnje odkrivanje bolezni oziroma neravnovesij v telesu. Poleg tega namenja velik poudarek preventivi.

Kakšne so terapije?

TKM obsega več vrst terapij. Najbolj znana je AKUPUNKTURA. Akupunktura je metoda zdravljenja, s katero odpravljamo motnje v telesu s stimulacijo posameznih točk ob pomoči iglic, laserjev, elektrostimulacije, pritiska in magnetov. Akupunkturne točke se nahajajo na energijskih kanalih ali meridijanih, ki tesno sovpadajo z živčnimi potmi in povezujejo točke s tkivi po vsem telesu. Teorija TKM to povezanost razlaga z energijo Qi in njenim pretokom po meridijanih. Nedavne raziskave, objavljene v reviji The Clinical Journal of Pain, dokazujejo, da je akupunktura učinkovita in varna maetoda zdravljenja bolečin v spodnjem delu križa. Pozitivni rezultati zdravljenja navadno trajajo do šest mesecev ali celo dlje, in to brez neželenih učinkov, kot jih poznamo pri zdravljenju bolečin z jemanjem protibolečinskih zdravil.

Druge terapije TKM sicer niso tako zelo znane, vendar v kombinaciji z akupunkturo prispevajo k uspešnejšemu zdravljenje ne bi bilo tako uspešno.

To so: TUI NA MASAŽA in AKUPRESURA (masiranje vzdolž meridijanov in manipulacija akupunkturnih točk ter mišičnih in vezivnih tkiv), REFLEKSOTERAPIJA IN AVRIKULOTERAPIJA (pritiskanje točk na stopalih oziroma ušesih, ki so povezave z delovanjem celotnega telesa), ZELIŠČNA MEDICINA (predpisovanje zdravil rastlinskega in mineralnega izvora), VENTUZE (uporaba vakuumskih kozarcev, ki se ob pomoči zračnega tlaka prilepijo na telo), PREHRANSKA TERAPIJA (zdravljenje z energijo hrane in okusi), MOKSIBUSTIJA (ogrevanje točk z divjim pelinom) ter QI GONG in TAI CHI (vadba za umirjanje, osredotočanje in izboljšanje pretoka vitalne energije in krvi).

Katere bolezni zdravi TKM?

SVETOVNA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA (WHO) je pripravila obsežen seznam bolezni, ki jih tradicionalna kitajska medicina dokazano zdravi. Mednje spadajo: astma, bronhitis, migrena, slabost, prebavne motnje, zaprtje, sindrom razdražljivega črevesja, visok krvni tlak, debelost, sladkorna bolezen, bolečine v vratu, ramenih, križu in kolenih, artritis (osteoartritis in revmatoidni artritis), izvin, izpah in druge poškodbe mehkih tkiv, PMS, neredne ali boleče menstruacije, simptomi menopavze, zastajanje tekočine, kožne bolezni, nevrološke motnje (Parkinsonova bolezen, Alzheimerjeva bolezen), demenca, nespečnost, posledice kardiovaskularnih bolezni, kot je možganska kap, paraliza obraza. Poleg tega je TKM uspešna tudi pri zdravljenju odvisnosti od tobaka, alkohola in drugih snovi.

Kako poteka obisk v centru TKM?

Zdravnik TKM najprej opravi diagnostični pregled, ki obsega pogovor, pregled pacientovega jezika in merjenje pulza vzdolž obeh zapestij. Zdravnik postavi številna vprašanja, povezana s prebavo, spanjem, z znojenjem, bolečinami, s telesno toploto ali mrazenjem, z menstruacijo in izcedki, s čustvenim stanjem … Zdravnik opazuje obliko, barvo, teksturo, vlažnost in barvo obloge na jeziku. Pulz tipa na obeh rokah, in sicer na treh točkah in na treh globinah. Za izkušenega terapevta sta pulz in jezik ključna kazalnika disharmonije v delovanju notranjih organov, stanja krvi, energije qi in prisotnosti zunanjih patogenih dejavnikov v telesu (veter, mraz, vročina, vlaga …). Zdravnik opazuje tudi bolnikovo polt, oči, lase, konstitucijo, držo in drugo.

Na osnovi take obravnave zdravnik pridobi vse znake in simptome, jih poveže in postavi diagnozo oziroma ugotovi, kakšen je vzorec bolezni. Simptomov ne obravnava kot posamezne izolirane pojave, marveč kot del splošnega, večjega neravnovesja v telesu, kar mu pomaga, da učinkoviteje odpravi vzrok težave. Večinoma bo dvema bolnikoma s podobno zdravstveno težavo, kot je denimo glavobol, postavil popolnoma drugačno diagnozo. Po določitvi diagnoze zdravnik sestavi individualni načrt zdravljenje z eno ali več metodami kitajske medicine ali pa bolnika napoti na dodatne preiskave k specialistom zahodne medicine.

Na koncu zdravnik sestavi kombinacijo terapij, ki so primerne za zdravljenje pacienta in mu pojasni, kolikokrat bo moral priti na terapije. Navadno predpiše od šest do sedem terapij, ki jih izvaja enkrat na teden. Hujša bolezenska stanja zahtevajo po dve terapiji na teden, kronična obolenja pa daljši čas obiskov. Po šestih terapijah se časovni okvir prihodov na terapijo najprej poveča na enkrat na dva tedna in pozneje na enkrat na mesec. Večina naših strank se po ozdravitvi odloči za preventivno zdravljenje; Center TKM obiskujejo vsaka dva meseca.

Kaj lahko naredimo zase v poletnem času?

Najbolj znana poletna metoda kitajske medicine je zdravljenje zimskih bolezni v času »treh pasje vročih dni«.
Takrat zdravimo zimska obolenja in kronične bolezni, in sicer 18. julija, 28. julija in 7. avgusta. Izkoristite letošnje pasje vroče dni za preventivno zdravljenje, da vas pozimi ne bodo pestila dolgotrajna in pogosta prehladna obolenja, občutljivost na mraz, mrzle dlani in stopala, diareja, boleče menstruacije, kronična astma, bronhitis, vnetja sinusov, bolečine v sklepih in kosteh, težave s kožo (nevrodermitis, luskavica …), artritis, revmatizem in kronične bolezni nasploh.

Preprečevanje obolenj, značilnih za hladnejše mesece, je zaradi potrjene učinkovitosti na Kitajskem dobro znano in priljubljeno. Z njim v telesu vzpostavimo ravnovesje, kar občutno izboljša ali popolnoma pozdravi dolgotrajne bolezni, kronična obolenja in akutna zimska stanja.

Zdravljenje je najučinkovitejše, če ga izvajamo v treh pasje vročih dneh, ki bodo letos 18. in 28. julija ter 7. avgusta. V teh dneh lahko maksimalno okrepimo toplo energijo jang, ki predstavlja imunski sistem. Tako se pripravimo na zimo, zato je pomembno, da te priložnosti ne zamudimo.

Kontakt:

Center TKM - Center za tradicionalno kitajsko medicino
www.centertkm.si

LJUBLJANA                                   NOVO MESTO
Drenikova 32, Ljubljana               Ljubljanska cesta 5, Novo mesto
Telefon: (040) 598 819                 Telefon: (040) 598 900
E-naslov: info@centertkm.si        E-naslov: novomesto@centertkm.si
Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki