Tudi preveč spolnosti je lahko vzrok za bolečine v križu

(Foto: Shutterstock)

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) je osnovno načelo zdravljenja bolečine v križu vnovična vzpostavitev ravnotežja ter celostna in individualna obravnava bolečine. "Niti dva bolnika z enako diagnozo pri zdravniku TKM ne prejmeta enake terapije. To pa zato, ker utegne iti za različne vzroke težav ali pa se bolnika razlikujeta po zasnovi, življenjskem slogu, presežkih ali primanjkljajih energije organov … Vsak bolnik je deležen individualiziranega zdravljenja, ki temelji na specifičnem vzroku in naravi njegovega posebnega vzorca neravnovesja," poudarja Wang Zili,  diplomirani zdravnik tradicionalne kitajske medicine iz Centra za tradicionalno kitajsko medicino v Ljubljani, ki nam je razkril več o vzrokih za nastanek bolečine in njihovem odpravljanju.

Z bolečinami v križu se vsakdo sreča vsaj enkrat v življenju. Kako pri tovrstnih težavah lpomaga  kitajska tradicionalna medicina?
Zdravljenje s TKM ima dokazano blagodejen protibolečinski učinek pri išiasu, degenerativnih boleznih medvretenčne ploščice, nategu ledvenega dela hrbtenice in zdrsu medvretenčne ploščice. S TKM lahko zdravimo in lajšamo večino bolezenskih stanj spodnjega dela hrbta, tako v akutnih primerih kot pri kroničnih obolenjih. K širši uporabi teh znanj v zahodnem svetu so pripomogle pozitivne izkušnje inraziskave, ki so vključevale placebo – te so potrdile, da sta akupunktura in masaža tuina, ki ju uporablja TKM, zelo učinkoviti in varni metodi zdravljenja bolečin v spodnjem delu križa. Poleg tega so akupunktura in metode TKM koristne tudi pri športnih poškodbah.

Omenili ste akupunkturo in masažotuina. Katere druge metode uporablja TKM za lajšanje težav?

Uporabljamo metode, kot so terapevtska masaža tuina, akupunktura in ventuze. Pri masaži tuina zdravnik pritiska, gladi ter gnete mišično tkivo, vezi in meridijane (energijski kanali v telesu). Gre za učinkovito masažo, pri kateri"razbija" posledice poškodbe – zastajanje krvi, oteklino … Podobno deluje akupunktura, ki je v primerjavi z masažo tuina, ki utegne biti manj prijetna, večinoma popolnoma neboleča. Ventuze so "kozarčki", ki jih zdravnik ob pomoči vakuuma namesti na mesto poškodbe, učinkujejo pa podobno kot masaža tuina, poleg tega dodatno izboljšajo prekrvljenost poškodovanega predela. Za večjo učinkovitost zdravljenja v primeru akutnih ali kroničnih bolečin lahko terapevt predpiše tudi dieto in zeliščne pripravke. Za vzdrževanje zdravja hrbtenice po končanem zdravljenju priporoča tudi lahke raztezne vaje ali vaje za moč.

Kako dolgotrajni so rezultati zdravljenja po TKM?

Rezultati zdravljenja so navadno opazni šest mesecev ali dlje, bolečina pogosto celo popolnoma popusti, kar je sevedaje odvisno od težave in od bolnika. Navadno se stanje dolgoročno izboljša po šestih dodvanajstih obiskih, sicer pa je število terapij odvisno od narave težave, njenega trajanja in bolnikove telesne zgradbe.

Kako zdravnik kitajske medicine odkrije, kaj je povzročilo bolečino v križu?
Pri zdravljenju bolečin v križu se zanašamo na klinične preiskave, predvsem rentgenske slike, pri ugotavljanju vzroka za težave pa upoštevamo vse bolnikove znake in simptome, ki so povezani z bolečino, patudi take, ki na prvi pogledniso vneposredni povezavi z boleznijo.Vedno zastavimo toliko vprašanj, da se seznanimo z vsemi vidiki bolnikovega življenjskega sloga. Po TKM je pomemben prav vsak simptom, saj je le tako mogoče dobitiširšo podoboo nastanku težave in predpisatinajprimernejšo terapijo.

Ali se torej pogled na vzrok bolečine po kitajski medicini razlikuje od pogleda zahodne medicine?

Po TKM bolečina nastane, kadar je oviran pretok energije v telesu. Kitajci imamo tudi pregovor: kadar ni pretoka, je bolečina, in kadar je bolečina, ni pretoka! Zato je pri bolečinah ključno, da poskrbimo za neoviran pretok energije, ki lahko zastane kjerkoli v telesu.Pri tem razlikujemo med bolečinami, ki nastanejo zaradi nepretočnosti čija – in med tistimi, do katerih pride zaradi zastajanja krvi.Kaj povzroča ta zastoj? Ob katerih meridijanih se pojavlja bolečina? Odgovori na ta vprašanja določajo vrsto zdravljenja.

Kako se kažejo različne vrste bolečine?
Nepretočnost čija povzroči rahle bolečine, neprijeten občutek in občutljivost predela, intenzivnost in lokacija bolečine pa se spreminjata. Tovrstne bolečine pogosto nastanejo ob velikih čustvenih pretresih ali šoku. Za zastajanje krvi je značilna ostra, zbadajoča bolečina z otekanjem na enem mestu. Bolečina lahko nastane tudi zaradi oslabelosti čija in krvi. V tem primeru bolečina ni močna, vendar traja dalj časa, po počitku se navadno poslabša, po gibanju pa omili. Če imamo šibko kri, se rado primeri da je bolečina ponoči močnejša, saj je zaradi prenapornih dnevnih dejavnostiv telesu premalo krvi, poleg tega se kri ponoči vrne v jetra.

Omenili ste že, da je lahko vzrok za bolečine vdor mraza v telo. Kateri so še drugi vzroki?
Zunanji vzrokza bolezni nasploh, tudi bolečine v križu, je vdor klimatskih dejavnikov v telo, notranji razlogi pa so čustvene in mentalne narave.Tretji vzrok za bolečine so poškodbe in neustrezen življenjskislog: neustrezno prehranjevanje, premalo gibanja, preobremenjenost, preveč spolnosti in zloraba drog. Med klimatske vzroke štejemo vdor vetra, mraza, vlage in vročine. Praviloma do bolečine pride, če imamo že od prej oslabljena či in kri, sicer pa gre navadno za akutno bolečino. Kadar so šibka jetra in ledvica, se telo ni zmožno boriti proti zunanjim dejavnikom oziroma jih izločiti iz telesa, kar povzroči kronične bolečine. Notranji vzroki za bolečine v križu so denimo premočna čustva. Stres, zaskrbljenostin jeza vplivajo na pretok jetrne energije in energije celotnega telesa, kar še poslabša katero koli bolezen ali bolečino. Možno je tudi, da zaradi nenehnega čustvenega stresa nastanejo razmere, ki povečajo dovzetnost za bolečine.

Tudi prevelika spolna dejavnost povzroča bolečine v križu, ste omenili … Zakaj?

Ledvica skladiščijo toplo energijo jang in hladno energijo jin, poleg tega pa še energijo, ki je ključna za rast in reprodukcijo – imenujemo jo ledvični džing. Pri moških je semenska tekočina fizična manifestacija džinga. Zato preveč spolne dejavnostilahko oslabi či in kri, zlasti ledvični džing. Toda to se nanaša predvsem na moške po 45. letu starosti, saj raven džinga z leti upada – tako pri moških kot pri ženskah.Za džing in dolgotrajno vitalnost skrbimo predvsem z uravnoteženim življenjskim slogom. Če to ni možno, vsaj pazimo, da redno jemo in spimo ter obiščemo zdravnika, ki nam bo predpisal zelišča za krepitev.

Ali si lahko pri bolečini v križu pomagamo tudi sami?
Znanstveno je dokazano, da je terapevtska masaža odlična za dolgoročno lajšanje bolečin v križu in boljša rešitev kot protibolečinska zdravila. Pacientom z bolečino v križu svetujem, da predhodno opravijo preiskave, ki izključijo možnost osteoporoze. Predlagam, naj angažirajo bližnjega, ki jim bo redno masiral točke za lajšanje akutnih bolečin. Če bolnik nima dodatnih bolečin zaradi masaže, mu pritiskamo in drgnemo celoten predel križa in križnice. Poskusimo tudi s toplimi obkladki. Kar zadeva prehrano, svetujem živila, ki krepijo ledvično džing in ledvično jin energijo. Za džing: mandeljne, orehe, alge, kokošje meso, jajca, jetra, sveže mleko, geleeroyal, sezamovo seme, artičoke in kostni mozeg. Za jin: jabolka, šparglje, avokado, banane, sir, jajce, račje meso, med, fižol, limone, mleko, grah, hruške, ananas, svinjino, zajčje meso, morske alge, geleeroyal,špinačo, sezam, tofu, melone in pšenico. Seveda je najpomembnejši urejen življenjski slog. Če živimo uravnoteženo, imamo močno kri in či, smo vedrejši, imamo pa tudi močnejši organizem.


Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki