Depresija: Pomoč s kitajsko medicino

(Foto: Jupiterimages)

Kako si lahko pri zdravljenju depresije pomagamo na drugačen način? Viva se je o tem pogovarjala s Tan Baohua, izkušeno zdravnico tradicionalne kitajske medicine.

Kaj se po tradicionalni kitajski medicini (TKM) v našem telesu dogaja, kadar trpimo za depresijo? ZdravnicaTan Baohua iz Centra tradicionalne kitajske medicine v Ljubljani odgovarja, da je depresija – vsaj v začetni fazi – povezana z motenim delovanjem jeter.

"Zaradi čustvene preobremenjenosti in frustracij jetra v določenem trenutku ne morejo več pravilno uravnavati pretoka energije ali pa energija začne zastajati. K temu pripomorejo še pomanjkanje gibanja, neredna in nepravilna prehrana, pa tudi zatiranje ali pretirano izražanje čustev, zlasti jeze ali žalosti." Ob tem še pove, da se simptomi depresije in njihova resnost razlikujejo od osebe do osebe. Če zastajanje energije v jetrih traja dalj časa, je v telesu moten osnovni pretok energije in krvi, zaradi česar trpi celotno telo. Če to traja dalj časa, se lahko razvijejo novi bolezenski vzorci, ki še poslabšajo depresijo.

"Pogosto hkrati pride do motenj v delovanju srca, vranice ali ledvic. Na primer: šibko delovanje vranice povzroči splošno utrujenost in različne prebavne težave.Spremeni se lahko celo kakovost krvi, to pa vpliva na srce ter utegne posledično sprožiti nespečnost in nemir," razlaga sogovornica. Poudarja, da je pri hudi obliki depresije, ki jo spremljajo samomorilne misli, pomembno obiskati tudi svojega osebnega zdravnika. "Bolniki z blago ali zmerno obliko depresije se dobro odzovejo na zdravljenje s kitajsko medicino. Pri hudi depresiji je konvencionalno zdravljenje učinkovitejše in ga je nujno uporabiti. V primerih hude depresije lahko terapije TKM izboljšajo učinek konvencionalnih terapij. Nedavne raziskave celo kažejo, da ima akupunktura pogosto takojšen učinek in je dobra izbira za zdravljenje depresije, zlasti če pacient hkrati obiskuje psihoterapijo."

Pri zdravniku kitajske medicine

Če se po pomoč obrnemo k zdravniku TKM, ta najprej opravi pregled, med katerim opazuje, kako se depresija odraža na bolnikovem mentalnem stanju, pa tudi fizioloških funkcijah, pulzu in na jeziku. Pri tem opravi večstransko diagnostiko, s katero ugotavlja vzrok za nastanek bolezni in bolezenski vzorec.

"Pomemben je tudi pogovor o pacientovem življenjskem slogu in drugih simptomih, ki kažejo na neravnovesje v delovanju posameznih organov," pove Tan Baohua. Vse te informacije zdravnik poveže s teorijo kitajske medicine, nato pa pripravi načrt zdravljenja in svetuje spremembo življenjskega sloga.Zdravnik kitajske medicine pri depresiji poleg terapije z akupunkturo in zelišči svetuje uravnoteženo prehrano, težave pa pomaga odpravljati tudi vadba (denimo qi gong ali taichi).

Kaj pa prehrana? "Hrana, ki vsebuje obilo različnih hranil, zagotavlja ustrezen pretok energije, krvi in drugih telesnih substanc. Pretok energije spodbujajo predvsem žitarice, stročnice, citrusi, sadje, špinača, jajca, posušeni cvetovi neodprtih rumenih in oranžnih lilij,sladki krompir, rdeči dateljni, gobe, korenje in redkev."

Akupunktura in akupresura

Akupunktura deluje na osnovi spodbujanja določenih točk v telesu, s čimer se odpravi neravnovesje v pretoku energije chi, ki potuje skozi energijske kanale –meridijane. "Po TKM um in telo delujeta kot eno, kar pomeni, da čustva pomembno učinkujejo na fiziološko delovanje telesa – in nasprotno. Tudi motnje v delovanju organov, do katerih pride zaradi neustreznega življenjskega sloga ali pa so podedovane, lahko vplivajo na človekovo čustveno doživljanje in mentalno stanje," razlaga zdravnica TKM. Za samozdravljenje in preventivno svetuje akupresuro in kitajsko masažo tuina, saj ugodno vplivata na splošno telesno stanje inblažita simptome depresije. Zelo koristna je tudi redna meditacija.

Kaj pa pomoč z zeliščno medicino?

"Že več kot petsto let je znana kombinacija zelišč oziroma zeliščna formula, imenovana jia wei xiao yao wan, ki pomirja in blagodejno vpliva na jetra, odvaja vročino kot posledico stagnacije ter krepi kri in delovanje vranice.Posledično lajša simptome, kot so čustvena labilnost, znojenje, glavobol, zamegljen vid, pordelalica, suha usta, napihnjenost in menstrualne težave," razloži dr. Tan Baohua, vendar obenem opozarja, da je treba bolnike, ki jemljejo antidepresive in se odločijo tudi za zeliščno terapijo, pozorno spremljati, saj klasične terapije ne smejo prekiniti.

Samopomoč

Doma si lahko preventivno pomagamo tudi sami, in sicer s pritiskanjem na kombinacijo akupunkturnih točk, ki jih TKM imenuje "štiri vrata". Kombinacija obsega stimulacijo točk na dlaneh (med palcem in kazalcem) in nogah (med palcem in drugim prstom). "Pri gnetenju ali pritiskanju moramo uporabiti dovolj moči, da na teh točkah začutimo rahlo bolečino, če pa jih drgnemo, se mora predel ogreti. Tako si pomagamo zjutraj in zvečer, vsakič po 20 do 30 minut.Terapije TKM praviloma nimajo neželenih učinkov, lahko pa izvajanje akupresure sproži reakcijo, ki je zelo šibki bolniki ne prenesejo. Zato je bolje začeti z manj točkami in manj ponovitvami, še svetuje dr. Baouha.

Akupresura za lajšanje stresa in za duševno sprostitev

  • Sedimo, pogled je usmerjen naprej, zobje so sklenjeni. S celo dlanjo enakomerno tapkamo po temenu (20-krat).
  • S palcema pritisnemo na začetek obrvi in 30-krat potegnemo po obrveh.
  • Pritiskamo in gnetemo oba kotička čela, tik nad robom lasišča (30-krat).
  • S palci pritiskamo in gnetemo zadnjo stran glave, tik nad robom lasišča (30-krat).
  • Pritiskamo in gnetemo notranjo stran obeh zapestij (30-krat – glej levo fotografijo).
  • Nožne prste spodvijemo proti podplatu in drgnemo udrtino, ki nastane na sredini podplata (30-krat).


Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki