Ali naravna zaščita pred soncem zadostuje?

(Foto: Shutterstock)

Pripravljamo se za dopustovanje ob morju. Zanima, kako močan zaščitni faktor v resnici potrebujemo? Ali so naravne kreme dovolj učinkovite? Katera je najbolj naravna zaščita pred soncem?

Z vprašanji, ki jih zastavljate, se v projektu Skupaj za zdravje ukvarjamo že nekaj let. Vedno znova nas preseneča, koliko zmotnih nasvetov smo deležni. Najkrajše povedano: največjo napako delamo s tem, da smo premalo na soncu in se pred njim preveč ščitimo.


Dve šokantni spoznanji

Prav šokantne so ugotovitve, da je rak kože veliko pogostejši pri ljudeh, ki se manj izpostavljajo soncu. Več ga je pri pisarniških uradnikih kot pri tistih, ki delajo na prostem. Celo mornarji, ki večino časa prebijejo pod palubo, zbolevajo pogosteje od tistih, ki so ves čas na žgočem soncu. Zanimivo je, da se različne oblike raka kože veliko pogosteje pojavljajo na delih telesa, ki so le malo izpostavljeni soncu, in ne tam, kjer smo bili pogosto opečeni.

Drugo šokantno spoznanje je ugotovitev, ki ji pritrjuje vse več zdravnikov: da namreč obstaja očitna povezava med uporabo sredstev za sončenje ter čedalje večjo pogostnostjo alergij "na sonce" in kožnih melanomov. Tako sta dr. Frederic Garland in dr. Cedric Garland zapisala in obsežno argumentirala naslednjo trditev: "Povsod po svetu se je številno malignih melanomov najbolj povečevalo tam, kjer uporabljajo sredstva za sončenje. Sočasno se je povečevala tudi stopnja smrtnosti."

Razlog za to znanstveniki vidijo v sporni sestavi večine konvencionalnih sredstev za sončenje ter v brezbrižnosti, ki izhaja iz zmotnega občutka da nas ta sredstva popolnoma zaščitijo, zaradi česar si lahko privoščimo neomejeno izpostavljanje sončnim žarkom.


Najboljše naravno zaščitno sredstvo je zdrava pamet

Tako kot pri vseh naravnih rešitvah vedno znova pridemo do spoznanja, da je najboljše naravno zaščitno sredstvo zdrava pamet. Kot ugotavlja vse več znanstvenikov, nas pred rakom ne bo obvarovala krema, marveč zadostna količina vitamina D. Do te pa pridemo predvsem s sončenjem, vendar v količini, ki jo koža prenese. Če ste bili 350 dni daleč od sonca, ne pričakujte da ga lahko v petnajstih dneh dopusta zaužijete "na zalogo", za vse leto.

Kako povečati sposobnost kože, da bo brez stresa sprejemala sončne žarke?

Kot dobra pomoč so se izkazala naravna olja in maščobe. Zlasti maščobe, pridobljene iz rastlin, ki so med rastjo izpostavljene močnem soncu, vsebujejo obilo antioksidantov in drugih varovalnih snovi, ki so jih razvile, da bi rešile enak problem, pred katerim se znajde tudi naša koža. Prav zato so maščobe, pridobljene iz jojobe, mandljev, kariteja, palm in kokosa tako dragocena pomoč. Ohranjajo namreč vlažnost kože in ji obenem pomagajo, da sprejme približno štirikrat več sončnih žarkov, kot bi jih brez njihove pomoči. Našo sposobnost sprejemanja sonca in blaženja morebitnih poškodb v veliki meri okrepi tudi naravni gel aloje vere.

Drugi del naravne zaščite prihaja od znotraj. Če uživamo dovolj provitamina A (korenje) vitaminov skupine B (pivski kvas), omega 3 maščob (laneno, orehovo in konopljino olje, modra riba) in klorofila (alge, ječmenova in pšenična trava, koprive), bomo sončne žarke veliko laže "predelali" v zdravilno energijo.

Če ste se na soncu prisiljeni zadrževati dlje, kot prenese vaša koža, so najboljša naravna zaščita kakovostna oblačila v družbi klobuka. Ker z njimi ne morete v vodo, je druga najboljša zaščita naravna krema za sončenje z mineralnimi filtri, ki ostaja na površini kože, kot mehanska pregrada, zato ni nevarnosti, da bi v telesu delovala kot hormonski motilec in da bi povečevala toksično breme. (Velja za certificirane naravne kreme!) Edina nevšečnost naravnih krem je beli lesk, ki jih puščajo za seboj nekatere od njih.

Ne glede na vse, o čemer se piše, moč sončnih žarkov ni desetkrat večja kot pred desetletji. Zakaj smo potem takrat imeli kreme z zaščitnim faktorjem 2, 4 in 8, zdaj pa potrebujemo faktorje 30, 50 ali celo 100?

Krema z zaščitnim faktorjem 8 zavira kar 87,5 odstotka UVB-žarkov, ob tem pa telo še vedno lahko tvori vitamin D. Če je krema močnejša, je tvorba vitamina D motena. Zaščitni faktor SPF 20 zagotavlja 96-odstotno zaščito pred UVB-žarki, dvakrat močnejša krema (SPF 40) pa bo prispevala le 1,5 odstotka zaščite več. Zato je dobro uporabiti zdravo pamet in poiskati optimalno zaščito, najboljši možno "izkupiček" vitamina D, seveda ob minimalni kemični obremenitvi kože.

Na spletni strani zazdravje.net si lahko preberete še več izčrpnih člankov, skupaj z natančnimi viri podatkov in ugotovitvami o sončenju in z njim povezanimi zmotami. (V iskalnik vtipkajte besedo "soncenje".)

Vprašanja za sodelavce projekta Skupaj za zdravje človeka in narave pošljite na e-naslov viva@viva.si ali pa pokličite na uredništvo Vive (01) 300 59 00(01) 300 59 00.

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki