S sproščanjem proti stresu

(Foto: JupiterImages)

Okrepimo imunski sistem

Stres prizadene naš imunski sistem, vse energetske ravni, stanje duha in kakovost življenja. Zato bi moral biti naš prvi cilj, da tedaj, ko zbolimo, omejimo stres. Toda že predtem nas telo opozarja in se skuša izogniti stresu: želimo si spati, počivati, najraje bi odpovedali vse družabne obveznosti in se izognili delu - podobno kot bolna žival se želimo izključiti in zavleči v miren kotiček, kjer bomo nemoteno počivali.

Prva zapoved: opustimo nepotrebne umske in telesne dejavnosti. Odločiti se moramo, da bomo na prvo mesto postavili sebe. Ne smemo se ozirati na to, kaj vse bi še morali postoriti, ne glede na to, ali gre za naša pričakovanja ali pričakovanja drugih. Vzeti si moramo čas in prostor, da pozdravimo travmo, ki jo preboleva naš organizem.


SPANJE

Spanec obnavlja. Spite, kolikor vam ustreza, in zadremajte, kadarkoli hočete. Spet se morate uglasiti z ritmi svojega telesa, spoštovati svoje potrebe in to, kar potrebujete, tudi zahtevati - seveda če v resnici hočete ozdraveti. Če ste izčrpani in si ne želite obiskov, to tudi povejte. Nihče ne bo užaljen.


"NAČRT ALFA" ZA GLOBOKO SPROSTITEV

Poživljajoči počitek v alfa stanju je eden od najboljših protistrupov za stres, saj je zdravilen na vseh ravneh. Zdravju nadvse koristimo, če se čimbolj pogosto globoko sprostimo. S tem napolnimo življenjske baterije z energijo, okrepimo imunski sistem ter sprostimo napetost v mišicah in notranjih organih. Globoka sprostitev, popolna sprostitev telesa in duha, nas umiri in osveži ter doseže, da smo spet optimistični. Vzrok za to so fiziološke spremembe v frekvenci možganskih valov, ki nastanejo, ko iz beta stanj preidemo v alfa stanje. Ko smo budni, premišljujemo in se koncentriramo, je običajen ritem naših možganov na beta frekvenci (od 14 do 26 Hz). Bolj ko smo zaskrbljeni, nestrpni in jezni, torej pod stresom, večja je beta frekvenca. Ko se umirimo, se možganski valovi upočasnijo na nižjo frekvenco (od 8 do 13 Hz), ki jo imenujemo alfa. Dihanje se upočasni, zmanjšata se srčni utrip in raven laktata v krvi, ki je povezan s stanjem tesnobnosti. Krvi tlak in poraba kisika se zmanjšata. Celotna presnova se upočasni, zato porabimo manj energije; to je zlasti koristno, kadar smo bolni. Spanje in pogrezanje v alfa stanje sta edina načina, s katerima dosežemo to izredno sproščujočo fazo upočasnjene presnove.


Uporaba alfa stanja je plod izkušenj vzhodnjaških jogijev, ki si prizadevajo za razsvetljenje, in raziskav zahodnih znanstvenikov, ki iščejo nove metode za zmanjšanje stresa; prakticirajte ga vsaj enkrat, po možnosti pa dvakrat do trikrat na dan.


Lezite na posteljo - pri tem naj vas nihče ne moti - in se začnite sproščati po naslednjih stopnjah:

Prva stopnja: sproščanje čutov

Zaprite oči in nekajkrat počasi in globoko vdihnite. Začutite napetost okrog oči. Sproščajte jih, dokler ne postanejo "mehke". Ne menite se za zunanje zvoke. Poslušajte jih pasivno, naj vas samo obdajajo. Po nekaj minutah se lotite naslednje stopnje.

Druga stopnja: pozitivna čustva za sproščanje čustvene napetosti

V mislih ponavljajte misel ali stavek, ki bo izključil vse vznemirljive misli in skrbi. Lahko uporabite frazo Emila Coueja, očeta avtosugestije: "Vsak dan sem v vsakem pogledu vse boljši" - ali kako drugo pozitivno zatrditev: "Dobro se počutim, sem dobrega videza in nič mi ne manjka; zaslužim si žareče zdravje."

Tretja stopnja: sproščanje duha z upočasnjevanjem misli

Zavedajte se dihanja. Pri vsakem izdihu začnite šteti: "ena" (vdih - izdih), "dve" (vdih -izdih) ... in tako vse do deset. Nato začnite znova. Nekajkrat ponovite, nato pa med izdihom in vdihom izgovarjajte katero od besed (mantro), ki vas pomirja ter v vas vzbuja občutek varnosti in spokojnosti (na primer mir, ljubezen, sprostitev). Ko boste mantro nekajkrat ponovili, se bodo vaše misli upočasnile in močneje se boste zavedali telesa. Ko zavestno posvečamo pozornost telesnim občutkom, se začnemo zavedati telesa, to pa pomeni sprostitev.

Četrta stopnja: sproščanje telesa

Z zavedanjem posameznih delov telesa sproščamo telo. Vsak del telesa poskušajte občutiti "od znotraj" - njegovo obliko in velikost. Nato ga občutite, ko je napet ali sproščen - napenjajte in sproščajte ga. Predstavljajte si, da postaja čedalje težji, mehkejši, ohlapnejši. Nato prenehajte misliti nanj in se lotite kakega drugega dela telesa.
Telo začnite sproščati pri stopalih ter končajte z obrazom in glavo. Začnite s palcem na levem stopalu in drugimi prsti (ne premikajte jih), preidite na levo stopalo, gleženj, mišice v mečih in pogačice, nato pa še na levo stegno. Vaša zavest naj se nato sprehodi po vsej levi nogi. Predstavljajte si, da je čedalje težja in da se pogreza v žimnico. Nehajte misliti nanjo in sproščanje ponovite še na desni nogi.
Ko ste sprostili obe nogi, sproščajte vse telo, in sicer po naslednjem vrstnem redu: zadnjica, zadnjik in genitalije, spodnji del hrbta, hrbtenica, ramena, leva roka (nadlaket, komolec, podlaket, zapestje) in leva dlan (notranja stran, zunanja stran, palec, prsti). Nato v enakem vrstnem redu sprostite desno roko in dlan. Sledita naj trebuh in prsni koš (dihajte v predel srca ter si predstavljajte, da ga krepite in čistite).
Nato občutite celotno težo trupa, kako postaja vse težji in se pogreza v posteljo. Občutite napetost v čeljustih, jeziku. Sprostite ju, prav tako oči. Sproščanje sklenite z lasiščem - spomnite se prijetnega občutka, ki nastopi, če vas nekdo boža po laseh.

Peta stopnja: sprostitev - zavedanje telesa

Tukaj boste v pasivnem in sproščenem stanju, bolj navzoči v telesu kot v glavi. Poglobite se v občutek zavedanja telesa, saj zavest o telesu pomeni sprostitev. Nehajte misliti na karkoli drugega in uživajte v alfa stanju tako dolgo, kot vam ustreza.

Iz sprostitve se morate prebujati nadvse počasi; tako se boste izognili šoku zaradi nenadnega prehoda iz alfa v beta stanje. Vzemite si nekaj minut in se vrnite v običajno stanje tako, da najprej prisluhnete zvokom okrog sebe in nekajkrat globoko vdihnete. Pretegnite se in sprostite telo, nato počasi odprite oči.

ČUSTVENA PODPORA

Čustvena podpora je nadvse pomembna za proces zdravljenja. Ljudem okrog sebe povejte, da se slabo počutite ali da ste bolni. Poprosite jih za pomoč, ki je lahko praktične (naj namesto vas postorijo to in ono) ali čustvene narave. Če imate srečo, da živite s človekom, ki ga ljubite, se obrnite nanj s prošnjo, naj vas objame in stisne k sebi, zlasti takrat, ko je vaš notranji otrok prestrašen in ranljiv ter se počutite še posebno slabo.