Zdravilne rastline za zdravljenje prehlada

(Foto: Shutterstock)

S katerimi zdravilnimi rastlinami si lahko sami pomagamo pri prehladu, kašlju, gripi in bolečem žrelu?

Zdravilne rastline pri prvih znakih prehlada

Bezeg
Bezeg pomaga pri navadnem prehladu, vnetju sinusov, gripi in bronhitisu. Čaj iz bezgovega cvetja tudi učinkovito zbija povišano temperaturo. Pripravite ga iz ene čajne žličke bezgovega cvetja in skodelice vrele vode. Ohlajen čaj grgramo pri vnetju žrela in mandljev. Bezeg preprečuje prehlad in gripo, saj krepi odpornost. Pripravki iz bezgovih jagod odvračajo virusna vnetja, ki lahko povzročijo hud kašelj in druge tegobe.

Lipovo cvetje
Lipovo cvetje vsebuje sluz, ki pospešuje znojenje, zato se je lipov čaj izkazal kot odlično zdravilo pri prehladu, kašlju in zasluzenju dihalnih poti.
Čajna mešanica za spodbujanje znojenja: zmešajte enak delež posušenega lipovega cvetja, bezgovega cvetja in kamiličnih cvetov. Čajno žličko mešanice prelijte s skodelico vrele vode in pustite stati 10 minut. Popijte tri skodelice čaja na dan.

Vinska rutica
Vinsko rutico, ki je koristna pri prehladnih boleznih, je treba nabrati med cvetenjem. Zelišče ni primerno za nosečnice in alergike. Poparek pripravite iz dveh žličk posušene zeli in skodelice vrele vode. Na dan po požirkih popijte do dve skodelici čaja.

Zdravilne rastline za zaščito pljuč

Ozkolistni trpotec je zelo učinkovit pri vseh obolenjih dihalnih poti. Iz listov pripravite poparek, s katerim boste pomirili suh in dražeč kašelj: dve žlički suhih zdrobljenih listov trpotca prelijte s skodelico vrele vode in pustite stati 10 minut. Čaj pijte trikrat na dan. Ozkolistni trpotec ima tudi močno protibakterijsko delovanje, zato ga je priporočljivo piti/grgrati tudi pri vnetju grla ali žrela.

Pljučnik (velikonočnica, zajčki) ima močan blagodejen vpliv na dihala in vsebuje odlične učinkovine, ki pomagajo pri vseh pljučnih boleznih. Že naše babice so ga priporočale pri zdravljenju suhega kašlja, gripe, bronhitisa, hripavosti in bolečin v grlu. Pljučnikov čaj je priporočljivo grgrati in piti. Skodelico poparka popijte trikrat na dan.

Lapuh
je koristen pri zdravljenju bronhitisa, pljučnice, dražečega kašlja, hripavosti, blagodejen pa je tudi pri vnetju žrela. Čaj uživajte trikrat na dan.

Zdravilne rastline iz kuhinje pri prehladu

Kajenski poper (čili)
Učinkovit je pri zdravljenju prehlada, dražečega kašlja in angine. V Evropo ga je prinesel Krištof Kolumb, drugod po svetu pa so ga že dolgo pred tem uporabljali v medicinske namene. Uporaben je tudi v kuhinji, zato ga dodajajte mesnim in ribjim jedem, juham, omakam, solatam … Prva pomoč pri prehladu ali gripi: kurji juhici dodajte kajenski poper in česen.

Bazilika
Čaj iz bazilike blaži kašelj, učinkovit pa je tudi pri angini: Grgrajte ga proti bolečinam v grlu in pri hripavosti. Litru vrele vode dodajte pest posušenih lističev in cvetov bazilike. Popijte od dve do tri skodelice na dan. Sveže liste bazilike je priporočljivo redno uporabljati tudi pri pripravi jedi. Najbolje je, da jo imate kar posajeno v lončku.

Šetraj
Šetraj vsebuje čreslovine in eterično olje, ki uničujejo bakterije. Že v srednjem veku so ga gojili na slehernem samostanskem vrtu. To odlično rastlino lahko dodajate jedem in se tako obenem branite prehlada. Pri vnetem žrelu grgrajte šetrajev poparek: žličko zeli prelijte s skodelico vrele vode in pustite stati 15 minut.
.

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki