Zelišča za zdravljenje kašlja

Čaj iz bazilike blaži kašelj, pomaga pri hripavosti in blaži bolečine v grlu. Litru vrele vode dodajte pest posušenih lističev in cvetov bazilike. Popijte od dve do tri skodelice na dan.
Čaj iz bazilike blaži kašelj, pomaga pri hripavosti in blaži bolečine v grlu. Litru vrele vode dodajte pest posušenih lističev in cvetov bazilike. Popijte od dve do tri skodelice na dan. (Foto: Shutterstock)

Zelišča z domačega vrta lahko učinkovito pomagajo pri zdravljenju kašlja.

Timijan (materina dušica, dobra misel)

S timijanom boste pozdravili produktiven kašelj in vnetja dihal (vse od ušes do pljuč). Timijan je tudi dober antiseptik, blaži krče dihalnih poti, pomaga pa tudi pri okužbah grla, vnetju ušes in vnetju sinusov. Poleg tega zdravi simptome navadnega prehlada in je dobra pomoč pri izkašljevanju, saj ščiti pred resnejšimi okužbami prsnega koša. Njegovo razkuževalno moč so poznali že stari Egipčani, saj so ga uporabljali pri balzamiranju. Povrhu je timijan je dober antioksidant in gradnik imunskega sistema, zato ga preventivno dodajajte jedem in si – zlasti pozimi – redno privoščite skodelico timijanovega čaja. Poparek pripravite iz sveže ali posušene rastline. Pri težavah z dihanjem inhalirajte timijanov čaj.


Jeglič

Čaj iz jegliča je priporočljivo piti pri vnetju dihal, saj lajša izkašljevanje. Za pripravo čaja ali čajne mešanice potrebujete cvetove in korenine. Sestavine iz korenine redčijo sluz v dihalnih poteh in pospešujejo njeno izločanje.

Komarček

Čaj iz zmečkanih in zmletih komarčkovih semen uspešno zdravi kašelj in sprošča sluz. Dober je tudi za grgranje pri bolečinah v grlu, poleg tega pa razkužuje dihala.

Poprova meta

Poprova meta vsebuje eterično mentolovo olje, ki spodbuja znojenje, zato je priljubljen napitek v deželah s toplim podnebjem. Eterično olje koristi pri prehladu, pripravki iz mentola pa blažijo bolečine v grlu. Čaj, ki bo pomiril kašelj, pripravite iz čajne žličke posušenih listov: prelijte jih s skodelico vrele vode in pustite stati 10 minut, nato pa čaj precedite in ga obogatite z medom. Iz prevretka si lahko pripravite tudi parno inhalacijo, ki bo olajšala dihanje in kašelj.

Bazilika

Čaj iz bazilike blaži kašelj, učinkovit pa je tudi pri angini: Grgrajte ga proti bolečinam v grlu in pri hripavosti. Litru vrele vode dodajte pest posušenih lističev in cvetov bazilike. Popijte od dve do tri skodelice na dan. Sveže liste bazilike je priporočljivo redno uporabljati tudi pri pripravi jedi. Najbolje je, da jo imate kar posajeno v lončku.
 Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki