Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Osteopatija za živali


(stran 2 od 2)Prva izboljšanja že po eni terapiji

Navadno želenih rezultatov osteopatskega zdravljenja ni mogoče doseči z eno samo terapijo, čeprav je pogosto že po prvi terapiji opaziti vidno izboljšanje. "Žal je treba organizmu dati več impulzov, preden se telo navadi drugačnega delovanja. Včasih je napačna drža že stvar navade – v takem primeru je za vzpostavitev prvotnega stanja potrebnih več stimulacij, povsem enako kot pri ljudeh," pojasni sogovornica in doda, da je veliko odvisno tudi od tega, kako bo lastnik z živaljo delal doma. Lastnikom psov in konj predlaga primerne masažne tehnike in jim ob odhodu poda navodila za stimulacijo prizadetega predela, s katero lahko pripomorejo k boljšemu počutju živali.


Kombinacija različnih tehnik

Osteopatija je združljiva s kitajsko medicino, zato sogovornica masažne tehnike in tehnike pritiskov kombinira z meridijani in akupresuro. "Gre torej za različne tehnike, ki sproščajo energijo. Pri osteopatiji ne gre za kanalizacijo energije, ki je značilna za reiki, temveč za to, da z določenimi prijemi stimuliramo tkivo, da mišica popusti. Ne deluje toliko na energijskem principu, vendar se z njim zelo lepo dopolnjuje."


Živalim je treba prisluhniti

Osnova osteopatije za ljudi in osteopatije za živali je enaka. "Najprej se je razvila humana osteopatija, zatem pa so se veterinarji – sprva v Evropi, zlasti v Franciji – začeli posvečati osteopatiji za živali," pripoveduje osteopatinja in doda, da so tudi tehnike zdravljenja enake. "Živali je treba še bolj prisluhniti, saj ne zna povedati, kje in kdaj čuti bolečino. Bolečino resda izrazi, ne more pa povedati, katere težave ima in kdaj se poslabšajo. Zato je treba podrobno izprašati lastnika in nadvse pozorno opazovati žival," pojasni Špela Suhač in dodaja, da tudi pri ljudeh osteopatija temelji na posluhu za telo. "Tudi pri ljudeh se osteopat ne ozira toliko na pacientove besede, kot na to, kar je našel s preiskavo."

Živali zelo dobro sprejmejo terapijo

"Z živalmi je čudovito delati in menim, da znatno bolje sprejemajo terapijo kot ljudje. Ljudje smo obremenjeni z egom in s skrbmi, žival pa brezpogojno sprejme vse, kar ji prija – oziroma nemudoma pokaže, kaj ji ne ustreza. Žival se tudi ne prilagaja terapevtu in se ne pretvarja, da ji nekaj ustreza, če ji v resnici sploh ne," odgovarja na vprašanje o odzivu živali na terapijo. Meni, da je tudi odzivni čas pri živalih, zlasti pri psih, pogosto krajši kot pri ljudeh. Seveda pa je to v veliki meri odvisno od tega, za kakšno obolenje gre, koliko časa traja in v kakšnem stanju je žival, ko pride na terapijo. Osteopatinja še pove, da lahko žival terapijo tudi zavrne, čeprav se ji to še ni primerilo. "Včasih umirjanje kužka ali konja zahteva nekaj več dela. Če je problematika zelo huda in žival ne dovoli dotikanja bolečega območja sklepa, moramo z delom začeti na drugem koncu in postopno preiti na prizadeti del. Živali pogosto zavračajo terapijo, ker ne vedo, kaj jim želimo – če naj to nezaupanje premagajo, moramo vložiti nekaj več truda. Podobno je pri mlajših, živahnih kužkih: kar nekaj časa traja, preden jih umirimo in nato delamo z njimi," pojasnjuje Špela Suhač.

Energijska osteopatija je v Sloveniji bolj ali manj neznana terapevtska metoda. Kako se nanjo odzivajo veterinarji in lastniki živali? "Poklicnim kolegom se metoda zdi zanimiva in jo odobravajo. Ne nazadnje imamo vsi skupen cilj – doseči, da se žival dobro počuti in da je zadovoljen tudi lastnik. Lastniki so srečni, ko vidijo, da njihov ljubljeni štirinožec uživa v terapiji in ob vnovičnem obisku z veseljem vstopi v prostor," sklene sogovornica.

Viva predstavlja
Špela Suhač, dr. vet. med., se je po opravljeni diplomi iz veterine usmerila v študij osteopatije za živali in povsem opustila tradicionalne veterinarske metode. Zdaj ima lastno podjetje, v katerem ponuja komplementarno metodo zdravljenja predvsem konjem in psom. Veterinarska izobrazba, ki je predpogoj za študij osteopatije, ji je pri njenem delu v veliko pomoč: "Poznati moram anatomijo in bolezni, znati pa moram tudi oceniti, kdaj lahko pomagam živali, kdaj pa jo moram nujno napotiti k veterinarju," pravi Špela Suhač. Svoje znanje iz osteopatije je pridobila s triletnim študijem, ki je potekal v Sloveniji, in sicer v okviru nemškega Inštituta za aplikativno kineziologijo in zdravilstvo v Meersburgu.

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd