Odprava glavobola po naravni poti

(Foto: Jupiterimages)

Pri glavobolu večina ljudi takoj poseže po protibolečinskih tabletah, vendar lahko bolečine odpravite tudi po naravni poti. Pri zeliščarjih lahko dobite sestavine, iz katerih si pripravite čaj, ki bo pregnal glavobol. To je čaj iz močvirskega oslada, skorje vrbe in sivke. Tako kot vsaka pomoč tudi čaj le blaži simptome. Ključno je, da poiščemo vzroke za glavobol in jih odpravimo.

Kako glavobol preprečiti

 • Pijte veliko vode.Pogosto je vzrok za glavobol prav dehidracija. Potrudite se in na dan popijte vsaj dva litra vode, če ste telesno dejavni, pa še več.
 • Zaužijte dovolj vitaminov skupine B, še posebno B2. Vsebujejo ga jajca, semena, polnovredna živila, pira, kalčki, solata, špinača, brokoli in šampinjoni.
 • Jejte nepredelano hrano, predvsem veliko sadja in zelenjave. Poskrbite za pet obrokov na dan in nikakor ne izpustite zajtrka.
 • Začnite se ukvarjati z jogo in meditacijo, ki vas bosta sprostili in vam morda odstrli vpogled v vaše bolečine.
 • Še pred nastopom glavobola se znebite napetosti s samomasažo. Zmasirajte si lasišče. Najprej masirajte predel ob lasni meji, senca, nato pa še obe strani lobanje, in sicer od spodaj navzgor, proti temenu.
 • Dovolj spite. V postelji bodite že pred polnočjo, saj bo tako vaš spanec bolj boljši. Poskrbite, da bo ležišče čim bolj oddaljeno od električnih napeljav in vtičnic.
 • Redno se ukvarjajte s telesno dejavnostjo, saj s tem zmanjšujete možnost, da bi nastopil glavobol, poleg tega telesna vadba zvišuje raven endorfinov – to so naravne kemikalije, ki preprečujejo bolečino. Vsekakor pa se telovadbo lotite postopoma.
 • Izogibajte se hrani, ki širi žile:tiramin (rdeče vino in zorjeni siri), kofein (kava, pravi čaj, nekatere osvežilne pijače, čokolada). Pazljivo spremljajte, kaj ste uživali ob dnevih, ko se pojavi glavobol. Morda boste tako odkrili osumljence, ki bi vam lahko povzročili glavobol

Kako si lahko pri glavobolu pomagamo sami

 • Akupresura dokazano pomaga pri glavobolu. Naše telo je polno točk, katerih pritiskanje zdravi in ohranja zdravje. Točki za glavobol sta na obeh dlaneh, in sicer med palcem in kazalcem, tri centimetre navzdol. Stimulirate jo tako, da se v ta predel uščipnete in ne popustite pritiska, dokler bolečina ne mine.Pritiskatelahko tudi na jamico za ušesno mečico. Včasih pomaga že nekaj sekund, včasih pa je treba na točko pritiskati več kot deset minut.
 • Poskusite z obkladki: petnajst minut vsaki dve minuti na tilnik izmenično polagajte vroč in hladen obkladek.
 • Terapija z barvami: Vijolična in modra harmonizirata, podarjata mir in sproščata napete mišice. Odenite se v indigo modro barvo in se obdajte z modrikastimi kamni (ametist, smaragd, sugelit in modri fluirit).
 • Pripravite si pripravek iz jabolčnega kisa in medu. V kozarcu vode vmešajte dve žlici kisa in žico medu ter počasi popijte.
 • Sprostila vas bodo tudi eterična olja. Kopel si pripravite tako, da v vodo kanete nekaj kapljic olja kamilice, sivke in poprove mete.
 • Masirajte se. Bolečine v sencih se lotite tako, da deset sekund s prsti čvrsto pritiskate ob senca, nato pa s prsti še zakrožite. Pri bolečinah na čelu si pomagajte s pritiskom v jamico za ušesno mečico in z masiranjem čela, pri čemer položite palce nad obrvi in masažo izvajajte tako, da palce povlečete navzven proti lasišču in se z masažnimi gibi pomikate po vsem čelu.
 • Pri tenzijskem glavobolu pomaga tudi vroča krpa. Okoli vratu si položite bombažno krpo, ki jo prepojite s čim bolj vročo vodo.
 • Pomagajo tudi zeliščni čaji, še posebno tisti iz sivke, dobre misli, preslice, baldrijana, melise, bele omele, žajblja ali bele omele.
 • Preverjena pomoč, ki je skoraj vedno na dosegu roke, so protibolečinska zdravila. Zdravila lahko vsebujejo eno aktivno učinkovino ali pa več učinkovin. Čezmerno jemanje zdravil za lajšanje bolečin pri kroničnih oblikah glavobola lahko povzroči glavobol zaradi povratnega učinka zdravil, zato je potrebno jemati zdravila v skladu z navodili za uporabo. Zdravil za lajšanje glavobola ne jemljite več kot deset dni na mesec.
 • Olje poprove mete, ki si ga vmasiramo na senca, naj bi imelo podoben učinek kot tablete proti glavobolu.


Ali veste, kako nastane glavobol?

Nastane zaradi draženja za bolečino občutljivih struktur znotraj ali zunaj lobanje. za bolečino občutljive strukture so vsa tkiva na glavi in nekatere strukture znotraj lobanje, kot so velike arterije na bazi možganov in prvi centimetri njihovih neposrednih vej, arterije možganski ovojnic, velike vene in možganski živci … Bolečine nastane zaradi pritiska, natega ali vnetje omenjenih struktur.

Najpogostejši glavoboli niso povezani z boleznijo – to sta t. i. tenzijski glavobol in migrena. Tenzijski glavobol (tenzija pomeni napetost) je dobil ime zato, ker je dolgo časa veljajo, da je njegov glavni vzrok čezmerna napetost mišic glave in vratu. Danes pa vemo, da je to le eden od možnih mehanizmov njegovega nastanka. Več kot polovico vseh glavobol predstavljajo tenzijski glavoboli, ki se lahko prvič pojavijo že pred 10. letom starosti. Takšen glavobol doživlja več žensk – 75 %. Velja pa tudi, da je lahko eden od dejavnikov tveganja tudi družinska nagnjenost.

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki