Nasveti ajurvede za dobro počutje v poletnih mesecih

(Foto: Shutterstock)

Katere nasvete za ohranjanje ravnovesja telesa in duha je vredno upoštevati v poletnih mesecih, da nam vročina ne bo posrkala naše energije, in kakšno hrano je priporočljivo uživati za dobro počutje?

Osvežilna jutranja rutina

Poletna jutra so hladna, zato je po ajurvedi priporočljivo vstati zgodaj zjutraj in izkoristiti prednosti osvežilnih jutranjih ur:

  • Po ščetkanju zob je priporočljivo spirati usta s kokosovim oljem.
  • Po opravljeni ustni higieni bo blagodejen kozarec mlačne vode. Med prhanjem (voda naj ne bo vroča) si velja oščetkati telo in ga namazati s kokosovim ali sončničnim oljem.
  • Za jutranjo osvežitev si privoščite bosonogo hojo po sveži, še rosni travi.
  • Oblecite se v bombažna ali svilena oblačila, pri tem pa se izogibajte rdeči, oranžni, rumeni in črni barvi. Nežne in blage barve, še posebno modra, bela, zelena in vijolična, vam bodo pomagale ohranjati svežino.
  • Z napornejšimi športi se ukvarjajte v jutranjih urah, zvečer pa raje uživajte v sprehodih v hladu.
  • Pred spancem si lahko privoščite še nežno masažo s kokosovim oljem.

Sladko ali grenko za poletje

  • Zajtrkujte zgodaj zjutraj. Zajtrka nikakor ne izpustite, dobra izbira pa je ovsena kaša.
  • Za malico si privoščite sadje: jabolka, breskve, marelice, lubenice, melone, (suhe) slive, vendar ga ne mešajte z žiti.
  • Izogibajte se ledeno hladnim in vročim napitkom – uživajte predvsem pijače sobne temperature. Čez dan žejo gasite z limonado ali zeliščnimi čaji, kot denimo z metinim ali koriandrovim. Izogibajte se alkoholnim pijačam.
  • Kosilo naj bo lahko, večerjo pa si privoščite med šesto in sedmo uro zvečer, vsekakor pa pred sončnim zahodom.
  • Če niste vegetarijanci, se izogibajte uživanju govedine, svinjine in jagnjetine, saj te vrste mesa ogrevajo telo.
  • Omejite uživanje kislega sadja in zelenjave, kot so citrusi, pesa, korenje, česen, čebula, ostre začimbe, paradižnik, kisla smetana in soljeni siri.
  • Primerna zelenjava za poletni čas so šparglji, brokoli, ohrovt, kumarice, rdeča leča in sladek krompir. Enako velja za juhe in solate, vendar jih ne uživajte zvečer.
  • Pred spanjem popijte napitek iz mleka in mandljev. Prevrite 1 dl mleka z mandlji in napitek ohladite na sobno temperaturo.
  • Blagodejen bo tudi kozarec prevretega mleka, ohlajenega na sobno temperaturi, ki mu lahko dodate nekaj zdrobljenih mandljev.





Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Vsi Viva strokovnjaki