Recepti za naravne repelente

Za odganjanje insektov lahko uporabite posamezna eterična olja ali pa si pripravite sinergijsko mešanico.
Za odganjanje insektov lahko uporabite posamezna eterična olja ali pa si pripravite sinergijsko mešanico. (Foto: Dreamstime)

Odženite insekte s pomočjo aromaterapije

Konvencionalni repelenti, ki jih lahko kupimo v večini drogerij in trgovin, praviloma vsebujejo precej dražilnih in zdravju škodljivih snovi, kot je na primer DEET. DEET je ena najpogosteje uporabljenih sestavin v repelentih, ki je pravzaprav insekticid in ima lahko več stranskih učinkov, od izpuščajev, mišičnih krčev in zmedenosti, še posebej pa je škodljiva za nosečnice in otroke. Aromaterapija pa nudi vrsto eteričnih olj, ki nas lahko na povsem naraven način učinkovito zaščitijo pred nezaželenimi obiski, piki in ugrizi različnih insektov. Če do njih vseeno pride, pa izredno dobro pomagajo tudi pri celjenju. Insektov se lahko ubranimo z zaščito prostora ali z uporabo repelentov na telesu.

Kako zaščitimo prostor?

Prostor lahko zaščitimo na več načinov: z uparilniki in razpršili za zrak, z dodajanjem eteričnih olj v sveče ali svetilke ali z odišavljenimi trakovi, ki jih lahko obesimo na okna, vrata, drevo ali pod strop. Za to sta najboljši eterični olji limonske trave in citronele, učinkovita pa so tudi eterična olja čajeve mirte, sivke, limonskega evkaliptusa in rožne pelargonije.

Za odganjanje insektov lahko uporabite posamezna eterična olja ali pa si pripravite naslednjo sinergijsko mešanico, ki jo lahko uporabite na vse zgoraj opisane načine. V izparilnik dodajte 4 do 8 kapljic mešanice, v svečo ali svetilko pa do 5 kapljic. Za osnova razpršila uporabite vodo, za večji učinek pa hidrolat (cvetna voda) virginskega nepozebnika. V 100 ml vode ali hidrolata dodajte do 60 kapljic mešanice.

Mešanica za odganjanje insektov
  • 8 kapljic eteričnega olja limonske trave
  • 4 kapljice eteričnega olja čajeve mirte
  • 6 kapljic eteričnega olja limonskega evkaliptusa


Repelent za telo

Kot repelent za uporabo na telesu je najbolj učinkovito eterično olje prave sivke, tudi limonske trave in rožne pelargonije. Sivko je najbolje uporabiti kar samostojno v oljnem ali repelentu v razpršilu. Za oljni repelent kot osnovo uporabimo sojino, lešnikovo ali jojobino olje, za razpršilo pa hidrolat virginskega nepozebnika ali rožne pelargonije.

Oljni repelent
  • 10 ml lešnikovega olja
  • 10 kapljic eteričnega olja sivke
V temno stekleničko kanite eterično olje sivke, dodajte lešnikovo olje, zaprite in dobro pretresite. Repelent uporabite po potrebi na izpostavljenih delih telesa. Hranite ga na suhem in hladnem mestu.

Repelent v razpršilu
  • 100 ml hidrolata virginskega nepozebnika ali rožne pelargonije
  • 30 kapljic eteričnega olja sivke
V temno stekleničko z razpršilko kanite eterično olje, dodajte hidrolat, zaprite in dobro pretresite. Repelent uporabite po potrebi, ga razpršite po telesu in pustite, da se posuši ali pa ga nalahno vtrite. Pred vsako uporabo ga dobro pretresite. Hranite ga na suhem in hladnem mestu.

Pomoč po piku

Naravni repelenti dobro delujejo, še posebej, če jih uporabimo hkrati na telesu in v prostoru. A pogosto se zgodi, da insekti vseeno najdejo pot do našega telesa. In takrat lahko srbi ali celo boli. V takšnih trenutkih sta nepogrešljiva prva pomoč eterični olji sivke in (nemške) kamilice, ki jih lahko v teh primerih izjemoma uporabljamo nerazredčeni, po kapljicah neposredno na prizadetem mestu.

Več o aromaterapiji in izdelkih na amalu.si.  

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki