Kako odpraviti stres na delovnem mestu

(Foto: Diana Anđelić)

Predstavljamo  devet povsem enostavnih in nasvetov, s katerimi boste lažje premagovali še tako natrpan urnik in številne izzive ter hitro pregnali stresne trenutke.

Začinite delo z razvedrilom

Ne skrbite "na zalogo". Sledite navodilom in pravilom ter vestno opravljajte svoje delo. Začinite delavnik z zabavo in si privoščite vsaj nekaj minut za razvedritev. Zapojte si priljubljen refren vedre pesmi. Razvedrite se s šalo ali poiščite družbo zabavnega sodelavca ali sodelavke.

Iščite rešitve in ne poveličujte težav

Prenehajte nenehno analizirati, kaj vse je narobe ali kaj hudega se lahko zgodi. Raje se osredotočite na to, kaj lahko storite, da bo situacija boljša in iščite rešitve pri premagovanju težav.


Skodelica sprostitve

Privoščite si odmor in se sprostite s skodelico čaja. Koristen je zeleni ali beli čaj, lahko pa si pripravite mešanico iz pomirjevalne kombinacije melise, baldrijana ter poprove mete. Takšna mešanica vas bo pomirila in popravila razpoloženje.

Čudodelna masaža z žogicami

Dve žogici za tenis sta lahko zelo priročni. Dajte ju v nogavico, ki jo nato zavežite in si ustvarite preprost masažni pripomoček. Postavite se ob steno in si žogici namestite vodoravno (med steno in vašim hrbtom) ter si masirajte hrbet s pomikanjem telesa v počep in spet v pokončno držo. Podobno lahko storite s premikanjem hrbta na stolu, ali pa žogici položite na tla in na njih masirate stopala.

V zavetju vonja

Pri sebi imejte pomirjujoče dišave ali eterično olje, kot so limonino, ingverjevo ali sivkino olje. Lahko jih nanesete na oblačila, preden se odpravite v službo.


Skrivno 2-minutno potovanje

Tudi med delovnim časom se lahko odpravimo na nekaj minutno potovanje, da bi povečali svojo energijo  – z vizualizacijo. Študije so pokazale, da ima lahko takšno 2-minutno potovanje blagodejne učinke na telo in odpravljanje stresa. Zaprite oči, dihajte globoko in mirno ter se povsem osredotočite na sončno plažo, zasnežene gore ali na katero drugo vam ljubo počitniško okolje.

Nahranite možgane

Več sladkorja kot zaužijemo, bolj osiromašimo naše zaloge B-vitaminov, ki so osnovne sestavine zdravega živčnega sistema. Iz prehrane izločite sladkor, škodljive ogljikove hidrate, kofein in alkohol, da bi poskrbeli za bolj zdravo ravnovesje hranil v organizmu. Uživajte vitaminske prehranske dodatke (B-vitamin kompleks, C vitamin). Kalcij je še posebno učinkovit pri pomiritvi napetosti, ki ga povzroči stres. Privoščite si osvežilen sojin, rižev ali ovseni napitek s kalcijem.


Prisluhnite si

Poslušajte in opazujete svoje telo, ki pokaže, kdaj ste napeti. Vsakič, ko začutite, da se napetost začne nabirati v ramah, vratu …, zavestno sprostite mišice. Sprehodite se po pisarni, pojdite po vodo in med tem časom sprostite tiste mišice, ki so najbolj napete. Če boste sprostili telo, mu bo sledil tudi vaš duh.
 


Odenite se v toplino prijateljstva

Privoščite si hiter pogovor z nekom, ki ga imate radi. Dotaknite se nekoga ali ga objemite. S sodelavci spletite prijateljske vezi. Ko je delo najbolj stresno je s stiskom roke, prijazno besedo ali pametnim nasvetom prijatelja veliko lažje.

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Zlatko Fras

dr. Zlatko Fras dr. med. spec. internist

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki