Prerodite se z ajurvedskim razstrupljanjem

(Foto: Jupiterimages)

Z ajurvedo do harmonije

Ajurvedski zdravniki so se že davno zavedali, da je za ohranjanje zdravja pomembno tudi temeljito razstrupljanje telesa. Zato so razvili posebne naravne postopke, ki spodbudijo delovanje telesu lastnih razstrupljevalnih mehanizmov. Vzemimo si čas zase in si z globokim procesom čiščenja povrnimo dobro počutje, vitalnost in čilost.

Glavna cilja razstrupljanja po ajurvedi sta povrnitev telesnega ravnovesja in sprostitev nakopičenih toksinov. Ti se naberejo v telesu zaradi nepopolnega prebavljanja hrane, ki ne ustreza telesnemu tipu ali letnemu času, medtem ko se nekaterim strupom le stežka izognemo – kljub zdravemu in uravnovešenemu življenjskemu slogu, saj lahko prodrejo v telo tudi iz okolja (kemikalije, težke kovine …). Strupi se lahko nakopičijo tudi v drugih telesnih tkivih, zaradi česar proces čiščenja, če naj bo uspešen, traja dalj časa in obsega različne, vsakemu posamezniku prilagojene postopke.

Pančakarma

Ajurvedski program razstrupljanja običajno sestavljajo trije koraki: priprava, razstrupljanje in terapija po razstrupljanju. Temeljna ajurvedska razstrupljevalna terapija se imenuje pančakarma, ki v dobesednem prevodu pomeni pet terapevtskih tehnik: terapevtsko bruhanje, odvajanje, klistiranje, masaže in puščanje krvi, ki pa ga danes uporabljajo zelo redko. Te terapevtske tehnike pomagajo odstraniti strupe iz želodca, tankega in debelega črevesa, nosne votline (dihalne poti), ledvic, žolčnika in ožilja. Vsako tovrstno terapijo ajurvedski zdravnik sestavi na osnovi pregleda in jo prilagodi telesnemu tipu, uravnovešenosti doš, starosti, moči prebave, stanju imunskega sistema, letnemu času … Vanjo vključi dieto, oljne masaže ter uživanje zeliščnih olj in zeliščnih zvarkov.


Lahka hrana

Strupi v prebavilih se nakopičijo, če prepogosto uživamo težko hrano, hitro hrano ter zamrznjeno, procesirano in vnaprej pripravljeno hrano. Za čiščo je najprimernejša vegetarijanska hrana, ki je topla, kuhana in lahko prebavljiva (sadje in zelenjava). Še posebej so priporočljivi tudi zelena soja, mung in riž. V času razstrupljanja je prepovedano uživati močne začimbe, pražena živila, alkohol, črni čaj in kavo. Pomemben del diete so tudi začimbe (kurkuma, ingver, meta, bazilika, regačica …), ki dodatno spodbujajo izločanje strupov iz telesa.


Enkrat na leto

Takšen globok, celosten in učinkovit očiščevalni proces traja dalj časa, običajno dva ali tri tedne. Po postopku je telo čisto, vendar bolj ranljivejše in občutljivejše, zato mu sledi poseben prehranjevalni režim za okrepitev telesa ob hkratnem uživanju nekaterih začimb, ki prispeva k ohranjanju doseženega stanja. Kot priporočajo ajurvedski modreci, bi si takšen očiščevalni proces morali podariti enkrat na leto. Najprimernejši čas je na prehodu iz zime v pomlad in iz jeseni v zimo.

Več o ajurvedi si lahko preberete tukaj