Pet preprostih tehnik za sprostitev

Doma poiščite miren prostor in se udobno namestite ali pa se odpravite v naravo ter si poiščite kotiček za sprostitev in se povežite z naravo.
Doma poiščite miren prostor in se udobno namestite ali pa se odpravite v naravo ter si poiščite kotiček za sprostitev in se povežite z naravo. (Foto: Jure Pivka)

Osvojite pet preprostih tehnik in vaj za sprostitev, s katerimi lahko v nekaj minutah odženemo stres in tesnobo.

Sprostitev in zdravilna moč tišine

V tišini in miru se skriva velika zdravilna moč. To je čas, ko se človek zateče k sebi ter se odmakne hitrega, stresnega življenjskega ritma. Živimo v okolju, v katerem nenehno vlada hrup, zato so naše misli ves čas v višji, stresni prestavi. Ugasnite televizor, telefon in druge naprave ter se sprostite z glasbo tišine, ki je nadvse koristna za organizem in čustveno stanje. Vsaj za nekaj minut na dan se odmaknite v miren kotiček, v katerem se lahko osredotočite na svoj notranji prostor miru in tišine.


Četrt ure za vajo vizualizacije

Namestite se v udoben položaj, zaprite oči in si poskušajte predstavljati, da vas obdaja cvetoč travnik. Ležite na mehki travi, energija zemlje vas polni s pozitivno energijo in vam daje novih moči. Ne zmenite se za okolico, trava nežno boža vaše podplate, v daljavi slišite ptičje petje. Zelena barva travnika vas pomirja, razblinja vaše strahove, dvome in negativno energijo ter vas polni z življenjsko močjo za nove začetke, uspehe, veselje. Spodbuja vas k zdravemu življenju in k skrbi za svoje telo.

Sončni žarki nežno prenikajo skozi oblake in vas s svojo prijetno toploto božajo po telesu. Čutite moč narave, ki vam je ponujena? Le znati jo morate sprejeti in jo v celoti izkoristiti. Še vedno vas žgečka trava, šumenje krošenj dreves sprošča vaš sluh. Z nežnim nasmehom na obrazu si sporočite, da ste nekaj posebnega.

Četrt ure za vračanje k naravi

Doma poiščite miren prostor in se udobno namestite ali pa se odpravite v naravo ter si poiščite kotiček za sprostitev in se povežite z naravo. Sprostite se lahko s poslušanjem zvokov iz narave ali pa prisluhnite nežni glasbi iz predvajalnika. Nežna, mehka glasba bo odgnala stres in vas pomirila. Izkoristite deževen dan in naravne zvoke ter se sprostite ob poslušanju udarjanja dežnih kapelj ob okna ali po strehi. Narava nam ponuja številne priložnosti, da njene zvoke uporabimo v svoj prid in se ob njih sproščamo ter se tako vedno znova vračamo k njej.


Deset minut za jogijsko vajo miru

Zavzemite položaj savasane (položaj trupla): lezite na hrbet, pod glavo in hrbet si podložite odejo, razširite noge, roke naj počivajo stran od telesa, dlani naj bodo obrnjene navzgor. V tem položaju telo miruje, obenem pa se krepi duševni mir. Pogled naj bo usmerjen proti prsnemu košu. Zaprite oči in se usmerite izključno na dihanje. Zavestno spremljajte vdihe in izdihe ter opazujte, kako se dihanje umirja. Prisluhnite dihanju in poskušajte vse svoje misli usmeriti samo na vdihe in izdihe.


Pet minut za vajo psihične moči

Gre za vajo prizemljitve, primerno za trenutke, ko ste nestrpni, napeti in brezvoljni. Vajo izvajajte tako, da vzravnano stojite ali sedite. Predstavljajte si, da ste mogočno hrastovo drevo. Vaša hrbtenica predstavlja deblo, roke in glava pa veje. Če sedite, si predstavljajte, da iz vaše trtice poganjajo korenine, če stojite, pa si predstavljajte, da poganjajo iz stopal. Korenine vas zasidrajo v čisto, svežo zemljo. Ker ste trdni in stabilni, vas ne morejo premakniti niti vetrovi. Kadar ste v stresu, pomislite na hrastovo drevo. Spomnite se, da ste tudi vi trdni in mogočni, da ste se pripravljeni soočiti z vsem kar vam stoji na poti.

Naj barve popestrijo vaš dan

  • Obdajte se z rožnato barvo, ki pomirja: v svoj dom vnesite drobne rožnate dodatke ali pa nekaj rožnate vnesite v kopalnico, spalnico …
  • Za mirno vzdušje in dober spanec uporabite modro: nosite modro pižamo, uporabite modro posteljnino ali pa spalnico opremite v tej pomirjajoči barvi.
  • V svoje okolje in garderobo vnesite nekaj zelene barve, ki pooseblja harmonijo in odpravlja tesnobo. Obdajte se zelenimi rastlinami in se občasno oblecite v zelena oblačila.
  • V svoje življenje vnesite nekaj vijolične. To je barva svobode, moči in miru, zato si omislite dodatke, kot so okrasne blazine in drobni predmeti, ali pa katero od sten prebarvajte z vijolično barvo.
  • Bela oblačila vam bodo pomagala očistiti misli in duha. Z belo boste v svoj dom vnesli svežino in čistost.


Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki