Kaj za leto 2012 napovedujejo gibanja planetov

(Foto: Jupiterimages)

Leto 2012 - bo res konec sveta?

Taki in drugačni naslovi ter napovedi o "usodnosti" leta 2012, o majevskem koledarju in še čem so nas verjetno že navdali z nekaj mislimi o tem, kaj naj bi se dogajalo v času, ki prihaja. Leto, ki prihaja, si vsak od nas predstavlja po svoje.

Astrološko gledano, leto 2012 ni kaj prida drugačno od minulih let, v katerih je sem in tja prišlo do posebnih nebesnih konstelacij, ki so prinesle spremembe v dogajanju na Zemlji.

Težko bi se podpisala pod trditev, da je mogoče z astrološkega vidika točno in natančno napovedati dogodke, ki naj bi se zgodili v prihodnosti, lahko pa na osnovi planetarnega gibanja predvidimo težišče in energije možnosti. Koristnost astrološkega jezika pa – bolj kot v "jasnovidnih" napovedih – vidim v tem, da se lahko na osebni ravni čim bolj ustrezno pripravimo in poskušamo ob pomoči posameznih nagibov mirno pluti skozi razburkano morje dogodkov.

Stvari se ponavljajo ciklično. Kar je bilo, je in še bo. Zaradi gibanja planetov so nekateri cikli predvidljivi, vsekakor pa leto 2012 ne bo kaj prida drugačno od let pred njim in tistih, ki mu bodo sledila. Kam se bo usmerilo težišče dogajanj, nam pove letošnje gibanje planetov.

Vsako leto pride do dveh serij mrkov in približno treh do štirih retrogradnih gibanj Merkurja, približno vsaki dve leti pa pride do retrogradnega gibanja Marsa in Venere. Kadar je pred nami leto, v katerem gredo te zadeve z roko v roki, je že zaradi tega posebno, saj ni kaj prida naklonjeno novim začetkom, marveč energijam čiščenja, opuščanja, opravljanja bilanc ter mirnega in tihega premišljevanja o tem, kaj si zastaviti kot cilj in kako ga doseči, ko bodo retrogradnosti mimo in bomo spet uporabljali vso moč planetov, zlasti posamezniki, ki imajo v rojstnem horoskopu zapisane prav planete v retrogradnem gibanju. Če bi želela na kratko opisati pomen retrogradnosti planetov, bi dejala, da gre za pomanjkanje objektivnosti o zadevi, ki jo planet simbolizira, ali po domače povedano::če gre planet vzvratno, bodo šle v isto smer tudi stvari, ki jih simbolizira ta planet.


Čas retrogradnega Merkurja v letu 2012

12. marec–4. april (v Ovnu in Ribah)
15. julij – 8. avgust (v Levu)
7. november–27. november (v Strelcu in Škorpijonu)

Čas vpliva retrogradnega Merkurja štejte vsaj dve lunini meni pred njegovim začetkom: opazili boste, da so v tem obdobju pogosti zapleti s komunikacijskimi sredstvi (telefoni …), v prometu, trgovini in posredništvu, z računalniki in pri intelektualnem delu nasploh. Prihaja do nasprotovanj in nesporazumov, dogovori, sklenjeni v retrogradnem času, pa se izkažejo kot nestvarni ali pomanjkljivi ter zahtevajo vnovično ukvarjanje z njimi. Pazite na ključe, kolesa in druga prevozna sredstva.

Čas retrogradnega Merkurja lahko s pridom izkoristite za inventure, pospravljanje pisalne mize, opravljanje zaostalega dela, dokončanje nezaključenega šolanja, obnavljanje dogovorov in projektov ter prodajo rabljenih stvari. Nikakor ne kupujte novih stvari, ki jim vlada Merkur, torej telefonov, računalnikov, prevoznih sredstev …
Vpliv retrogradnega Merkurja bodo najbolj občutili Dvojčki in Device, ki jim vlada Merkur, vsi z retrogradnim Merkurjem v rojstni karti in vsi, ki jim bo Merkur retrogradno  potoval skozi njihovo znamenje: Ovni, Ribe, Levi, Strelci in Škorpijoni.


Čas retrogradne Venere v letu 2012

16. maj–28. junij (v Dvojčkih)

Veneri pripisujemo vladanje lepoti, modi, umetnosti, družabnemu življenju, odnosom in ljubezni, a tudi denarju, nepremičninam, pogodbam, pravnim zadevam in poslovnim partnerstvom. V obdobju retrogradnosti bo vse to imelo večji pomen, še posebno pa se velja izogibati izposojanju denarja, najemanju posojil, kupovanju dragih stvari, začenjanju novih ljubezenskih razmerij in zlasti poroki.
Po drugi strani lahko to obdobje s pridom izkoristite, če boste obnovili stare čustvene vezi, to je pravi čas za kupovanje na razprodajah in vračanje dolgov, a tudi za meditacijo, jogo, ples in glasbo ter iskanje notranjega miru in ravnovesja.

Vpliv retrogradnosti Venere bodo bolj občutili Biki in Tehtnice, katerih vladarica je Venera, a tudi Dvojčki, saj Venera v času retrogradnega gibanja potuje čez njihovo znamenje.

Čas retrogradnega Marsa v letu 2012

24. januar–14. april (v znamenju Device)

Tako kot Ares, bog vojne, tudi Mars predstavlja človekovo nagonsko, strastno, bojevito in spolno naravo, zmožnost potegniti se za tisto, kar hočemo osvojiti. V obdobju retrogradnega gibanja Marsa nam gre vse to slabo od rok, zato nam ne bo uspelo, če se bomo odločili za tožbo, sprožili prepir ali če bomo v želji po uresničitvi svojega cilja pretirano impulzivni.

V tem obdobju odsvetujemo tudi vse operacije, kajti Mars vlada ostrim predmetom (skalpel) in medicini, kar še posebno velja za zobozdravstvene posege in posege na glavi, saj ji vlada Mars.
Pod vladavino Marsa so tudi stroji, zato jih v tem obdobju ni pametno kupovati. To velja tudi za prvi spolni odnos z novim partnerjem.

V obdobju retrogradnega Marsa je koristno razmisliti o svojih možnostih za uresničitev ciljev ter spremeniti način uveljavljanja in tekmovanja, skratka pretehtati, kako uporabljati svojo bojno moč.
Ta vpliv bodo najbolj občutili Ovni in Škorpijoni, ki jim vlada Mars, a tudi Device. Vsi drugi ga bodo občutili na področju v njihovem horoskopu, na katerem imajo znamenje Device, pa tudi tisti, ki imajo v znamenju Device kak planet.

Vpliv Jupitra (retrograden je od 5. oktobra 2012 do 30. januarja 2013 v znamenju Dvojčkov) in Saturna (od 7. februarja do 25. junija v znamenju Tehtnice) je bolj občuten na družbeno-socialnem področju kot v osebnih kartah.

Vpliv retrogradnega gibanja Jupitra občutimo kot nekoliko nestvaren pogled na resničnost, zlasti na področju vere, religije, šolskega sistema, izobraževanja, turizma in tujine. Vpliv retrogradnega gibanja Saturna najbolj občutijo gradbena podjetja, gospodarstvo in javna uprava (sodstvo), povzroča pa zamude in počasno napredovanje.

Vpliv sončnih in luninih mrkov

Leto 2012 bodo sončni in lunini mrki na oseh Dvojček-Strelec. Mrki v teh znamenjih sporočajo, da se bomo podrobneje ukvarjali s stvarmi, ki jim vladata ti znamenji:

Pričakujemo lahko, da bo prišlo do atmosferskih vplivov – nemara bomo priča neurjem, nestalnemu zračnemu pritisku, več bo opravka s komunikacijskimi sredstvi, a tudi z ekonomsko-političnim položajem, ki bo nestabilen. Sklepanje dogovorov je oteženo, vsakdo zagovarja svoje stališče, odpira se več "front", zadeve pa ostanejo nedokončane. Skratka, veliko vpitja in malo narejenega.

Sončni mrk v znamenju Strelca je mogoče razlagati kot spremembe ali poudarjanje vprašanj, povezanih s cerkvijo in religijo. Strelec vlada mednarodnim vprašanjem; na tem področju se ruši mednarodna diplomacija, mednarodno družbeno, socialno in politično prizorišče pa doživlja spremembe in krize. Meje se zapirajo, zunanja trgovina ne deluje. Živčnost je občutiti tudi na borzah.

Obetajo se težave z letalskimi prevozi in zamude, živčnost bo opazna v avtomobilski in transportni industriji, poudarjena bodo tudi vprašanja, povezana s šolstvom in kulturo.


Kaj nas čaka

Retrogradni Mars v znamenju Device bo sončnemu in luninemu mrku v novembru in decembru 2011 vse do konca aprila dodal še vprašanja s področij, ki jim vlada Devica:

  • Poudarjena bodo vprašanja, povezana z delom, zaposlitvijo, socialno varnostjo, borzo dela in dela na črno.
  • Prihajalo bo do omejevanja, selekcije, čiščenja in urejanja zadev, tudi na družbeno-socialni ravni.
  • Potrebno bo varčno, modro ravnanje in red pri vseh stvareh. To bo zaradi Marsove retrogradnosti izredno težko doseči, zato se utegnemo zaplesti v nove blodnje v zvezi s temi vprašanji (reorganizacije, novi predpisi …), ki pa ne bodo prinesle rezultatov, marveč zgolj nova nedokončana poglavja
  • Omenjeno utegne pripeljati do nasprotne vloge znamenja Device (ne pozabimo, da gre za retrogradni planet), ki prinaša uporništvo in agresivnost z uničevalnimi težnjami
  • Poudarjena bodo vprašanja, povezana s hrano: zdrava hrana, vegetarijanstvo, domače živali, odnos do prehranjevanja  (tudi zategovanje pasu zaradi neustrezne socialne politike in težav z zaposlovanjem).
  • Poudarek bo tudi na področju farmacije, zdravil in cepiv ter nalezljivih bolezni. Enako velja za homeopatijo in alternativne metode zdravljenja, na udaru pa bodo predvsem zdravilci.

Zadnja točka bo izrazita, saj v znamenje Rib vstopa tudi njihov vladar Neptun, kar nas zaradi poudarjenega retrogradnega leta utegne voditi v kolektivistične utopije o dejanskem stanju družbeno, socialnega in političnega prostora ter osebne odgovornosti pri soustvarjanju življenja. Tako bomo priča bega od resničnosti ter nekritičnih pogledov na vprašanje drog, zdravljenja odvisnosti (tudi nekemičnih) in metadonskega programa, še posebno pa zlahka dostopnih antidepresivov, zlasti ko gre za mladostnike in mlade osebe.

Neptun v znamenju Rib nam utegne prinesti nekakšnega "skritega sovražnika", ki bo prav zaradi svoje neprepoznavnosti toliko nevarnejši.

Ker znamenje Rib in njihov vladar Neptun simbolizirata tudi zmote, špekulacije in špekulante (duhovni guruji) ter oddaljitev od stvarnosti in materialnega sveta, je v času svetovne denarne krize popolnoma jasno, da se bodo ljudje zatekali k mistiki, duhovnosti in vero – kar je čudovito, dokler po teh sferah hodimo v praktičnih čevljih. Neptun se je že leta 2011 dotaknil znamenja Rib, zato smo bili priča krepitvi novodobne kvaziduhovnosti, ki "predpisuje" določene oblike obnašanja – skorajda kot na recept. V obdobju poudarjenega, lahko bi celo rekli "retrogradnega leta", bodo naše zmote o življenju dokaj pogoste.

Retrogradni Mars nam utegne prinesti tudi več samomorov, predvsem med mladimi (retrogradnost je agresija, usmerjena navznoter).

Pluton bo do septembra v retrogradnem gibanju skozi znamenje Kozoroga. Latinsko ime Pluton izhaja iz starogrške besede ploutos, ki pomeni bogastvo. Njegovo grško ime je Hades, ki izhaja iz besede aitho, ta pa pomeni goreti, preobraziti se ob pomoči ognja. Tradicionalno mu pripisujemo skrivnost, destrukcijo in rekonstrukcijo, pekel, podzemlje, okultne sile in atomsko orožje.

Še naprej bo torej prihajalo do igre "storilec-žrtev" – retrogradnost namreč dodatno poudarja samouničevalne težnje. To bo očitno zlasti junija, ko se v neugodnem aspektu sreča z Uranom in bo na zvezdi Facies na 8° Škorpijona, ki je zelo bojevita in povečuje potrebo po preobrazbi za vsako ceno.

Agresijo, čistilni dogodek in afero pa prinaša tudi Uran na zvezdi Algenib, ki kaže na osebe z velikimi ambicijami, ki so zanje pripravljene celo vstopiti v vojno.

Pluton je nekaj let prehajal čez znamenja Strelca in omogočal, da je bilo vse dostopno in možno, da smo se širili onkraj meja svojih zmožnosti (posojila, nepremičnine …). Ko je leta 2008 prestopil v znamenje Kozoroga, se je najprej zrušila svetovna borza, zdaj pa njegovo delovanje vse bolj občutimo v tem, da to ni več možno, da smo kljub vsej tehnologiji zelo omejeni. Že zaradi neugodnega stika z Uranom lahko pričakujemo, da bo prišlo do omejevanja na področju komunikacijskih sredstev (svetovni splet), možno je tudi, da bo prihajalo do težav z električno energijo. Zelo se bomo zavedli pomena zemlje, naravne pridelave hrane, gozda, lesa in naravnih bogastev.

Zaradi vsega tega predvidevam, da bo sredi leta prišlo do najgloblje svetovne krize in prekinitve nekaterih sistemov, da bo prišlo do več nasilnih dejanj in naravnih nesreč, vendar vsak konec prinese tudi nov začetek.

Konec avgusta in začetek septembra 2012 bosta Uran in Pluton še enkrat v kvadratu, srečala se bosta še leta 2013 in zadnjič letu 2014.Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki