Mali vodič po masažah

 Masaža sodi med najprijetnejše načine za sprostitev, hkrati pa blagodejno deluje tudi na zdravje.
Masaža sodi med najprijetnejše načine za sprostitev, hkrati pa blagodejno deluje tudi na zdravje. (Foto: Shutterstock)

Masaža velja za najbolj naravno in najstarejšo metodo naravnega zdravljenja. Pozitivnih in blagodejnih učinkov samega dotika je malo morje. Poleg tega da pomirja, daje občutek topline, varnosti in zaupanja, sodi med najprijetnejše načine za sprostitev, hkrati pa blagodejno deluje tudi na zdravje, ker pospešuje krvni in limfni pretok ter zato ublaži napetost mišic in otrdelost, pomaga pri zadrževanju tekočin ter otrdelosti, pri vnetjih …

Ker pospešuje prekrvavitev kože in mišic, vpliva na hitrejšo regeneracijo telesa. Številne vrste masaž pa gredo še veliko globlje od obravnave telesa in se osredotočijo tudi na pretok življenjske energije, zato lahko govorimo o blagodejnem učinku na telo in dušo ter um. 

Stari indijski, kitajski in egipčanski rokopisi omenjajo masažo kot obliko zdravljenja bolezni in način zdravljenja poškodb. Kot del tradicionalne kitajske medicine je masaža nastala pred skoraj več kot 5000 leti na Kitajskem, cenjena in priljubljena pa je bila tudi v Indiji, kjer sodi v sistem ajurvedske medicine. Masažo in zdravilni dotik so poznali in izvajali tudi šamani primitivnih ljudstev na najbolj oddaljenih delih sveta.

Kot oblika sprostitve in način za lajšanje zdravstvenih tegob je bila masaža poznana in cenjena tudi v stari Grčiji in Rimu, saj so jo uporabljali pred športom in po njem, masirali pa so tudi gladiatorje pred igrami in po njih.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj najpogostejših vrst masaž, ki si jih lahko privoščite v masažnih salonih pri nas ali pa jih izvajate kar doma. Področje dobrega počutja je vse bolj zanimivo za potrošnike, zato ponudniki kar tekmujejo, kdo se bo spomnil še bolj zanimive, privlačne in edinstvene vrste masaže.

Tako lahko v masažnih salonih najdete celo paleto takšnih in drugačnih različic ter kombinacij osnovnih in najbolj razširjenih masaž, pri čemer kombinirajo tradicionalne masaže s terapevtskimi in jim dodajajo znanja kitajske tradicionalne medicine ter uravnovešajo telo, duh in um.

Možnosti je torej skorajda neomejeno – izbira pa je vaša. Odločite se, katera masaža se vam zdi najbolj privlačna in kaj potrebujete v določenem trenutku.

Klasična - švedska masaža

Je najbolj razširjena in priljubljena masaža v Evropi. S tehnikami glajenja, gnetenja, vtiranja in tresenja masira vse telo in zajema praktično vsa tkiva. Ima predvsem sprostitveni učinek, odpravlja bolečine, pozitivno vpliva na kožo in izboljšuje vsesplošno počutje.

Terapevtska masaža

Terapevtska masaža predstavlja sistem, ki terapevtu omogoča hitro in učinkovito delo, saj sloni na osnovnih principih fiziologije, nevrologije in biomehanike, aplicirane v praktične teste in tehnike. Namenjena je predvsem zdravljenju po poškodbah in lajšanju bolečin.

Športna masaža

Tehnike športne masaže se osredotočajo na posebne mišične skupine, dejavne v posameznem športu. Masaža služi pripravi in ohranjanju športnikove forme, izboljšanju psihofizičnega stanja ter preprečevanju in odpravi možnih poškodb.

Refleksoterapija

Refleksoterapija ali refleksna masaža je več tisočletij stara oblika masaže, kjer s pritiskanjem in masiranjem refleksnih področij (zaključke poti meridianov) na stopalih in dlaneh vplivamo na sproščanje in ravnovesje vsega telesa. S pritiskom na določeno točko se vrača nazaj v ravnovesje tiste organe ali sisteme, ki so z njo povezani. Uporabljajo jo pri samozdravljenju različnih boleznih, bolečin in težavah stopal in nog, pri bolečinah v hrbtu, prebavnih in menstrualnih motnjah, pri stresu, glavobolih in pri sproščanju vsega telesa.


Limfna drenaža

Limfna drenaža je manualna metoda stimuliranja limfnega žilnega sistema. Drugo ime zanjo je lepotna masaža, saj dolgotrajno izboljša videz kože in vsega telesa. Indikacije limfne drenaže so številne, predvsem jo uporabljamo pri oteklinah, zlasti vek, rok, nog, sicer pa krepi imunski sistem in deluje protistresno.

Akupresura in akupunktura

Akupresura in akupunktura sta si zelo podobni, saj obe odpravljata blokade na specifičnih točkah na meridianih, ki potekajo v parih vzdolž našega telesa. Akupunktura za stimulacijo teh točk uporablja igle, medtem ko akupresura uporablja nežne, vendar odločne pritiske s prsti. Uporabljamo ju za zmanjševanje in odpravljanje bolečin, uravnovešanje organizma in vzdrževanje zdravja.

Bownova terapija

Bownova terapija izhaja iz Avstralije, kjer jo je pred petdesetimi leti razvil samouk Thomas Bowen. Je edinstvena manualna tehnika, pri kateri gre tako za fizično kot energijsko stimuliranje telesa. Bistvo terapije predstavljajo t. i. "Bownove poteze", ki jih terapevti izvajajo na specifičnih lokacijah na mišicah in indirektno na živčnih ovojnicah. Metodo uporabljajo za zdravljenje že navzočih motenj, pri lajšanju bolečin in kot preventivno ter sprostitveno terapijo.
Članek se nadaljuje »


Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki