Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Vitamin B17


(stran 2 od 2)

Primeri


Skorbut, na primer, je bil strašna bolezen pomorščakov, ki je prizadela do tri četrtine posadk. Velika Britanija je zavladala svetovnim morjem predvsem zato, ker so Britanci prvi odkrili učinek limone in drugih agrumov na zdravje mornarjev. Pozneje je bilo ugotovljeno, da je aktivna snov v limonah vitamin C.
Pelagra, še ena bolezen presnove, je v določenih obdobjih v zgodovini odnesla veliko življenj, zlasti na jugovzhodu ZDA. Ameriški kirurg dr. Goldberger je dokazal, da je ta bolezen povezana s primanjkljajem zelene zelenjave v prehrani. Bolezen je začel zdraviti s pivskim kvasom in dosegel odlične rezultate. Poznejše raziskave so pokazale, da je aktivna sestavina v pivskem kvasu niacin ali vitamin B3.

Perniciozno anemijo, za katero je umiralo 98 odstotkov obolelih, so prvič pozdravili dr. Murphy, dr. Shipple in dr. Minot, ko so ugotovili, da gre pri tej bolezni za prehrambni primanjkljaj. Kot zdravilo so uporabljali rahlo opražena mleta jetra, zato so med drugimi zdravniki veljali za mazače. Pozneje je bilo ugotovljeno, da bolezen povzroča primanjkljaj vitamina B12 in folne kisline, ki ju je največ prav v jetrih.

Kar so torej vitamin C za skorbut, vitamin B3 za pelagro in vitamin B12 za perniciozno anemijo, naj bi bil vitamin B17 za raka.

Učinek vitamina B17


Zakaj človek dobi raka? Zaradi cigaretnega dima, različnih sevanj, toksičnih dodatkov k prehrani, izpostavljenosti soncu ali morda zaradi neštetih drugih dejavnikov tveganja? Dr. Krebs meni, da je dejanski vzrok preprosto pomanjkanje vitamina B17, ki ga v rafinirani zahodnjaški prehrani ni že veliko let. Kancerogeni dejavniki naj bi samo sprožili bolezen, ki se je sicer že dolgo razvijala zaradi pomanjkanja vitamina B17.

V rakastih celicah je encim beta-glukozidaza, ki deluje tako, da sprosti trdno vez dveh molekul glukoze, benzaldehida in hidrogencianida. Sproščeni strupeni sestavini uničita rakasto celico. Beta-glukozidaze je v rakastih celicah tudi do stokrat več kot v normalnih celicah, ki jo obdajajo, zato vitamin B17 sprosti strupene sestavine samo v rakastih celicah.

Drug zelo pomemben encim, rhodanese, pa je prisoten izključno v zdravih celicah, kjer deaktivira cianid in benzaldehid ter ju v trenutku spremeni v zdrave in koristne stranske produkte (tiocianat in benzojevo kislino). Mehanizem omenjenih encimov naj bi skrbel za to, da vitamin B17 selektivno uničuje rakaste celice. Tej razlagi nekateri zdravniki nasprotujejo, češ da je nezadostno dokazana in neutemeljena.


Prednosti vitamina B17


Vitamin B17 ni čarobna paličica, s katero bi lahko z malo truda ozdravili vse vrste raka. Koristil ne bo prav veliko, če bolnik ne spremeni načina življenja, zlasti ko gre za prehrano, telesno dejavnost in življenjsko okolje, če ne zmanjša stresa in pesimizma ter poveča voljo do življenja. Najučinkovitejši je kot preventivno sredstvo, za kar je dovolj, če čimveč sadja užijemo skupaj z jedrci iz razbitih koščic, peške jabolk pa lahko kar zgrizemo. Priporočeno je zaužiti do sedem jedrc mareličnih koščic na dan ali ustrezno količino vitamina B17 iz koščic drugega sadja. Ker vitamin B17 v zmernih količinah nima stranskih učinkov, velja poskusiti.

B17 je najučinkovitejši kot preventivno sredstvo, za kar je dovolj, če čimveč sadja užijemo skupaj z jedrci iz razbitih koščic, peške jabolk pa lahko kar zgrizemo.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd