12 naravnih rešitev za visok pritisk

(Foto: Dina Anđelić)

Samopomoč pri visokem pritisku

1. Pri kuhanju uporabljajte veliko česna – tudi dva do tri stroke na dan. Enako velja za čebulo: dvakrat na dan zaužijte mešanico iz pol žličke čebulnega soka in pol žličke medu.

2. Kajenski poper preprečuje zoženje arterij, ki vodi do hitrejšega bitja srca.

3. Nujno je tudi uživanje magnezija, saj sprosti žile.

4. Več kalija boste zaužili, manj bo v celicah škodljivega natrija. Hladilnik napolnite z jogurtom, bananami in špinačo.

5. Dovoljeni sta samo dve tretjini žličke soli na dan. Ne uživajte hrane, ki vsebuje natrij ali natrijev klorid (preverite sestavine). Kuhajte z morsko soljo, ki je veliko bolj kompleksna in dobrodejna.

6. Pojejte manj kot pet sladkarij na teden, lahko pa si privoščite temno čokolado.

7.
Pijte dovolj vode: dehidracija dokazano povzroči hipertenzijo.

8. Odrecite se cigaretam, saj nikotin oži žile in škodi stenam arterij.

9. Študije so pokazale, da bolnikom s hipertenzijo navadno primanjkuje koencima Q10.

10. Krvni tlak poviša tudi stres, zato se ukvarjajte z jogo. Z avtogenim treningom se lahko celo naučite nadziranja krvnega tlaka.

11. Poskusite z aromaterapijo: masirajte se z mešanico eteričnih olj sivke, majarona in ilang ilanga.

12. Študije so dokazale izredno zmanjšanje škodljivih učinkov stresa pri poslovnežih, ki so začeli skrbeti za psa ali mačko. Znanstveniki so ugotovili, da bližina kosmatega prijatelja znižuje krvni tlak celo bolje kot zdravila.


Vam lahko škodi poletna vročina?

Če vam sive lase povzroča visok krvni pritisk, je poletje pravzaprav pravi trenutek, da ga končno znižate. Nedavne študije so pokazale, da se stanje hipertenzije pri več kot polovici bolnikov pozimi poslabša, poleti pa izboljša. Preverite, ali to velja tudi za vas, ter se z zdravnikom posvetujte, ali morate v skladu s sezono morda zamenjati svojo dozo zdravila.

Znanstveniki so sicer prepričani, da je razlog, zakaj je krvni pritisk po navadi poleti nižji, bolj zdrav način življenja v tem delu leta. Medtem ko ljudje zimo večinoma presedijo doma, so poleti večkrat na svežem zraku in se bolj pogosto gibajo. To je tudi čas počitnic, zato so bolj sproščeni in dobre volje; v prodajalnah pa je na voljo veliko več različnega sadja in zelenjave, zato jedo mnogo bolj zdravo. Pozimi hipertenzijo naglo poslabša tudi povečanje teže.

Veliko ljudi se sicer boji, da bi njihovo bolezensko stanje poleti lahko poslabšala vročina, vendar pa lahko ta vpliva celo pozitivno, če jih le prisili, da mnogo več pijejo. Seveda se v nobenem primeru ni zdravo izpostavljati vročini; toda kadar se ji ni mogoče izogniti, pazite, da uživate veliko več vode kot po navadi ter se izogibate alkoholu, kavi in gaziranim pijačam. Če morate v najbolj vročem delu dneva hoditi ali delati, pa to počnite čisto počasi oziroma počasi vsaj pričnite in zlagoma povečujte tempo.

Zanimivost: Krvni tlak se bo spremenil hitreje, če boste odpotovali s toplega v hladno podnebje, kot če boste storili obratno.


Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki