Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Predstavljamo holistični sistem za osebnostno rast Core energetics

(Foto: Shutterstock)

Tudi v Slovenijo prihaja holistični sistem za osebnostno rast, ki nam pomaga odkriti naše skrite potenciale. Metoda core energetics, ki bi jo lahko poenostavljeno prevedli kot energetiko jedra, je stara tri desetletja. Temelji na delu z življenjsko energijo, s čustvi, z mislimi, voljo in s telesom, obsega pa duhovnost ter spoznanja fiziologije in psihologije. O tej, v Slovenijo novi alternativni metodi, ki jo je razvil psihiater John Pierrakos, smo se pogovarjali s terapevtom Walidom P. Dawom, kliničnim psihologom, ki v Švici vodi Inštitut za energetiko jedra. Sogovornik pravi, da nam ta metoda "pomaga priti v stik s svojim jedrom, z virom zdravljenja, modrosti, sreče in ustvarjalnosti. To je prava pustolovščina – potovanje, na katerem odkrijemo svoj pravi jaz, razširjamo svojo zavest, razvijemo svoje potenciale in se naučimo ljubiti."
Temelj dela pri energetiki jedra so energija, zavest in naša bit oziroma jedro, kot temu pravijo terapevti. Preden sploh lahko pridemo v stik s svojim jedrom, svojim bistvom, moramo preiti več ravni. Terapevti energetike jedra so namreč prepričani, da ljudje pod vplivom vzgoje, družbe in kulture blokiramo svojo življenjsko energijo. Vse to se odraža v našem sporazumevanju, izrazih, drži in govorici telesa, ki jih terapevt prepozna, zato lahko klienta na skupinskih in individualnih terapijah tudi usmerja. Terapija traja dalj časa, saj se je treba, kot pravi Walid Daw, "najprej naučiti povsem nove abecede, nato besed in stavkov … dokler ne začnemo pisati pesmi".

Pomemben del praktičnega dela so telesne, dihalne in energetske vaje, s katerimi znova vzpostavimo pretočnost in se začnemo spoprijemati s potlačenimi čustvi. Nauči nas tudi pozitivno naravnanega, odkritega izražanja in sporazumevanja oziroma ustvarjanja boljših odnosov z drugimi. "Metoda je praktično naravnana, saj nam omogoči, da se soočimo s svojimi najtemačnejšimi prostori, negativno energijo in čustvi, in nam pomaga, da vse to presežemo. Nauči nas pozitivnega in ustvarjalnega uporabljanja energije."

Od bolečine do ljubezni

"Drugi pomemben del metode je v tem, da prepoznamo obrambne ščite, maske, ki zakrivajo našo pravo naravo. Šele takrat lahko navežemo stik s svojim pravim bistvom, s svojim jedrom, ki je vir naše energije, zavesti in zdravja. V tem 'prostoru' ljubimo – sebe in vse druge. Ustanovitelj energetike jedra, John Pierrakos, pri katerem sem se učil, bi rekel, da nam pomaga razvijati sposobnost za ljubljenje in zdravljenje samih sebe. Ljubiti se moramo namreč šele naučiti. Prava sposobnost ljubljenja obsega skrb za druge, sočutje in pozitivno naravnanost. Če naj se tega naučimo, moramo vedeti, kaj je dobro za nas ter se ukvarjati in povezati s seboj."

Od boja do sreče

Terapije pomagajo, da postanemo ustvarjalci svojega življenja. "Večina ljudi se doživlja kot žrtve najrazličnejših življenjskih okoliščin. Nikomur ni treba živeti v temi, ni treba, da nas prežemajo depresivni občutki. Vsak se sam odloči, kako bi rad živel svoje življenje, kaj si od njega obeta in kako ga želi ustvarjati. Predvsem pa bi se morali zavedati, da je življenje v osnovi dobro." Gre torej za metodo, ki je naravnana zelo pozitivno, vendar Walid Daw pravi, da morda prav zato ni v tolikšni meri sprejeta. Danes se vsi preveč usmerjamo na težave in sčasoma začnemo verjeti, da je življenje en sam velik problem. Negativna naravnanost in boj sta močnejša od želje po sreči. "Ljudje si ne želijo biti srečni oziroma sreče ne znajo izkusiti. Trenutno zadovoljstvo črpajo iz boja, takrat začutijo svojo moč, takrat se čutijo žive. Toda to je lažna sreča. Šele če se predamo življenju, če se prenehamo bojevati z njim, lahko uzremo njegovo lepoto in občutimo povezanost z vsem ter pozitivno soustvarjamo svet okrog sebe. To je prava sreča."
Članek se nadaljuje »


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

samozdravljenje , alternativna pomoč , ljubezen do sebe , energetska tehnika , energetika jedra

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.