Za nos, očiščen virusov

  • NP
  • četrtek, 10. marec 2011
(Foto: Jupiterimages)

Ko vas napade prvi prehladni virus in vaš nos postane neprehoden, ukrepajte čim prej. Zagotovo ste že opazili, da z očiščenim nosom lahko zmanjšamo možnost za nadaljne okužbe sinusov, grla ali ušes. To pa še posebej velja za osebe s slabšo imunsko odpornostjo ali malčke, pri katerih imunski sistem še ni povsem razvit.

Pomagajte si z raztopino, s katero boste izboljšali prehodnost nosu. Najbolj naravne in nežne do nosu, a še vedno zelo učinkovite, so raztopine, ki temeljijo na morski vodi. Indijski jogiji so si že davno nazaj nos redno čistili s posebno tehniko, imenovano jala neti krija, pri kateri so si nosnice čistili z morsko vodo. Morska voda namreč vsebuje mineralne soli in veliko število oligoelementov, zato ima blažilno delovanje na sluznico zgornjih dihal.

Če doma nimate pri roki neti loto (posebno posodico, s katero si nos lahko čistite), je najbolj enostavno, da uporabite pršilo z morsko vodo. S takšnim pršilom si lahko nos izpirate večkrat na dan – po potrebi, saj je raztopina izotonična (enaka telesu). Takšna pršila pa so primerna tudi za malčke, pri katerih s pravočasnim izpiranjem nosu zmanjšate možnost vnetja srednjega ušesa, nahod pa mine hitreje … Hvaležen pa vam bo tudi partner (ali vi njemu) – ker tudi smrčali ne boste več.

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki