Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kaj je projekt Venus


(stran 2 od 2)


Gospodarstvo, ki temelji na virih

Vsi družbeni sistemi, ne glede na politično ureditev, verska prepričanja in družbene običaje, so odvisni od naravnih virov, kot so čista voda in zrak ter rodovitna zemlja. Vseh naravnih virov je dovolj; če jih uporabljamo premišljeno, lahko vsi živimo v blaginji. Vse naravne vire bi morali razglasiti za skupno dediščino, do vseh virov in storitev bi morali imeti dostop vsi, brezplačno in brez simbolične menjave. Tako bi odpravili pohlep in korupcijo, ljudje pa bi z delom prispevali k družbi – ne zaradi plačila, pač pa zato, ker bi razumeli, da prispevanje k družbi njim samim pomaga v enaki meri kot vsem drugim.

Za razvoj človeških potencialov

V novi družbeni ureditvi bi ljudje delali tisto, kar si želijo, razvili bi svoje potenciale in sledili svojim željam. V umetniških, glasbenih in gledaliških centrih bi se šolali in sledili svojim interesom. Ljudi bi zanimale znanost, tehnologija in nove ideje, ki bi jih delili med seboj. Delovni čas bi bil krajši, zato bi lahko družine več časa preživele skupaj. Večino del bi opravljali stroji in avtomatizirani procesi.

Prototipno, samooskrbno mesto prihodnosti, zgrajeno v krožni obliki

Mesto prihodnosti mora biti zasnovano kot celovito integrirano okolje, ki bi obsegalo čiste vire energije, šole, središča za distribucijo dobrin, zdravstveno oskrbo, izobraževalni sistem, transport, reciklažo odpadkov, kmetijstvo in zabavo. Za gradnjo takega mesta je potrebna interdisciplinarna ekipa strokovnjakov, kot so sociologi, računalniški analitiki, inženirji, okoljski znanstveniki, sistemski inženirji, psihologi, učitelji, arhitekti itn.


Koraki do svetle prihodnosti

Prva faza dolgoročnih načrtov projekta Venus že poteka. Jacque Fresco in njegova sodelavka Roxanne Meadows sta v mestu Venus na Floridi zgradila 9 hektarjev veliko raziskovalno središče, s katerim želita predstaviti predloge projekta Venus. Drugi korak je produkcija filma, s katerim bi med ljudmi širili idejo o projektu. Film bo prikazoval, kako bi deloval svet kot pozitivna miroljubna civilizacija. V tretji fazi bi na osnovi raziskav zgradili raziskovalno mesto, v katerem bi ljudje živeli in v praksi preizkušali načrte. Načrtujejo tudi gradnjo tematskega parka, ki bi obiskovalce zabaval ter jih obveščal o možnostih humanega in okolju prijaznega življenja.

Več informacij o projektu Venus


Galerija

Pri gradnji in vzdrževanju mest bi uporabljali obnovljive vire energije, proizvodnja pa bi temeljila na računalniško vodenih procesih in bi potekala avtomatsko.

Prototipno, samooskrbno mesto prihodnosti, zgrajeno v krožni obliki.

Domovanja prihodnosti na kopnem ali vodi, zgrajena z najnovejše tehnologijo, bi bila potresno in požarno varna, varna pred hurikani ter energetsko učinkovita.

Arhitektura in gradnja stanovanj je v prihodnosti lahko prilagojena posamezniku. Strukturni elementi bodo fleksibilnejši, skladni in razporejeni tako, da služijo željam posameznika. V naprej zgrajeni modularni domovi so lahko postavljeni kjerkoli.

Vodna mesta so lahko dom milijonom ljudem in rešitev za današnjo prenaseljenost. Taka mesta bi vzdrževala ekološko ravnovesje vodnih sistemov, služila kot oceanografske univerze, podvodne farme, za nabiranje rudnin …

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd