Nasveti proti zgagi

Na zgago blagodejno vpliva toplo mleko z ingverjem.
Na zgago blagodejno vpliva toplo mleko z ingverjem. (Foto: Dreamstime)

  • Za praznično mizo ohranite trezno glavo. Ne dovolite, da bi mišična pregrada, ki želodec od ločuje požiralnika, začela popuščati in izpuščati želodčni sok. Zato se ne prenajejte. Uporabljajte manjše krožnike in jejte počasi.
  • Zaradi kajenja ter pitja alkohola in gaziranih pijač se preveč sprosti mišična pregrada, zgago pa lahko povzroči tudi dehidracija.
  • Vsak grižljaj temeljito prežvečite, da se bo hitreje prebavil. Manj časa ko hrana preživi v požiralniku, manjša je možnost za nastanek zgage. To je tudi razlog, zakaj so težko prebavljiva mastna in rafinirana živila tako nevarna.
  • Žvečenje žvečilnega gumija po obroku spodbudi nastajanje sline, ki nevtralizira želodčno kislino.

  • Dve do tri ure pred spanjem ne uživajte hrane; ko ležete, pa naj bo vaša glava kakih 15 centimetrov višje od trebuha. Noge lahko podložite kar s knjigami.
  • Če ste se vseeno pregrešili, pijte sok aloje vere, lahko pa posežete tudi po kardamomovem, cimetovem ali janeževem čaju, limonadi z dodatkom sode bikarbone ali po toplem mleku z ingverjem. Pijte veliko vode, saj spira kislino, ki je zašla v požiralnik, vendar pa je ne uživajte med samim obrokom. Bolečine lajšata tudi med in banane.
  •  Pred prazniki se oskrbite s tabletami za nevtraliziranje izločene kisline (najprej lahko preizkusite povsem naraven antacid – kalcijev karbonat). Blagodejni so tudi naravni pripravki iz papaje in melise.

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki