Trije nasveti proti mrazu

  • SL
  • sobota, 18. december 2010
(Foto: Dreamstime)

Zunaj pritiska mraz, vendar ni nujno, da bi pritiskal tudi od znotraj. Če spadate med tiste, ki imajo vedno mrzle noge in dlani, veste, da ta pojav ni v neposredni povezavi z debelino in količino nogavic, ki jih boste navlekli nase.
Poskusite pregnati mraz z drugimi sredstvi.

Knajpanje

Knajpanje zelo pomaga, če ga boste izvajali pravilno. V eno plastično posodo ali vedro nalijte vročo vodo (od 36 do 38 oC), v drugo pa čimbolj mrzlo (takšno, ki priteče iz vodovoda). Naj voda sega vsaj do meč, ko ste v njej z obema nogama. Hrabro zakorakajte najprej v vročo vodo (od 5 do 10 minut), nato dajte noge še v mrzlo (od 5 do 30 sekund). Ponovite od dvakrat do trikrat. Končajte z mrzlo vodo. Čutili boste prijetne mravljince in zagotovo vas ne bo več zeblo!

Čaj iz lipe

Če se vam ne ljubi v mrzlo vodo, lahko poskusite tudi s toplimi napitki. Toda pozor, ne bo vas ogrel vsak čaj, čeprav je topel! Znano je, da meta na telo deluje ohlajevalno, enako večina sadnih čajev. Izognite se tudi vsem čajem, ki delujejo pomirjevalno (noge so mrzle, prav zato, ker organizem ne dela s polno paro). Ne zavirajte telesa z dodatnimi pomirjevali. Če bi se radi pogreli od znotraj, priporočamo čaje iz lipe (sprošča toploto v telesu), ingverja, cimeta, šipka.

Zapojte!

In še ena ugotovitev iz lastnih izkušenj. Nog ne morete segreti, če je glava vroča. Če imate tisoč misli, načrtov, skrbi & boste zagotovo imeli mrzle noge. Če želite ven iz tega začaranega kroga, morate preusmeriti pozornost iz glave na telo. Spremljajte svoje dihanje, oglejte si svoje noge, uredite si nohte na nogah, zmasirajte stopala, zaplešite na glasbo, ki vam ugaja, tudi petje pomaga. (Saj poznate rek, "kdor poje, zlo ne misli"). To drži! Če pojete, v istem trenutku ne morete še razmišljati. Zato glava počiva, srce pa dela in poganja kri tja, kjer jo potrebujete.

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Vsi Viva strokovnjaki