Nasveti za boljšo gibljivost sklepov

(Foto: Jupiterimages)

Odmrznite sklepe

Z leti se sklepni hrustanec začne obrabljati, zato se kosti začnejo drgniti druga ob drugo, kar povzroči bolečine ter otrdelost in slabšo gibljivost sklepov. Ti simptomi vzbujajo občutek, kot smo zarjaveli ali da imamo zamrznjene sklepe.

Medicinska obraba in vnetje sklepov ali osteoartroza je ena od najpogostejših bolezni razvitega sveta. Skoraj polovica ljudi med 45. In 75. letom in več kot 80 odstotkov oseb, starejših od 75 let, ima to kronično bolezen, za katero ni zdravila, mogoče pa je lajšati njene simptome in upočasniti napredovanje bolezni. Če težave nastopijo nenadno, če se stopnjujejo ali jih spremlja povišana telesna temperatura, se posvetujte z zdravnikom.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako "odmrzniti" sklepe:

  • Masaže mehkega tkiva so dobra podporna metoda pri zdravljenju in pomagajo upočasniti  napredovanje bolezni.
  • Če smo predebeli, bomo zmanjšanjem telesne teže razbremenili sklepe.
  • Prehranjevati se moramo čimbolj uravnoteženo. Morske ribe (skuša, slanik, losos …), ki vsebujejo omega 3 maščobne kisline, koristijo sklepom, zavirajo vnetja in prispevajo k obnavljanju sklepnega hrustanca.
  • Smiselno je redno, vendar previdno gibanje, s katerim urimo mišice in sklepe ter preprečujemo okorelost in bolečine. Priporočljivi so sprehajanje, plavanje, nordijska hoja, telovadba in kolesarjenje, odsvetovani pa so športi, kot so nogomet, tek, smučanje, skvoš in tenis, saj so naporni za sklepe. Pred športnimi dejavnostmi se temeljito ogrejemo, z njimi tudi ne gre pretiravati. Poskrbimo za primerno športno opremo.
  • Ne dvigujmo pretežkih bremen, predvsem pa to počnimo pravilno, da ne bomo obremenjevali sklepov.
  • Težave lajšajo tudi sprostitvene tehnike, kot so avtogeni trening, meditacija, taj či, či gong, joga in dihalne vaje.
  • Pri bolečinah v sklepih Kitajci tradicionalno zaupajo tigrovi masti, ki jo uporabljajo za zunanje namene. Protibolečinsko deluje tudi korenina repuša, ki jo pripravimo v čaju ali pa zaužijemo v obliki tablet.
  • Pripravimo si lahko tudi tople obloge, ki bodo ublažile vnetje. Za to uporabimo zeljne liste, ki jih blanširamo, ožamemo in položimo na obolelo mesto. Uporabimo lahko tudi obkladek iz zdrobljenih hmeljevih storžev, ki jih položimo v vrečko, segrejemo in položimo na boleče mesto. Tudi vtiranje rožmarina, evkaliptusa ali majarona blaži vnetje in bolečino. Uporabimo nekaj kapljic eteričnega olja, ki ga zmešamo z osnovnim oljem (olivno, jojobino, mandljevo …).
  • Za rahljanje sklepov so koristne tudi jogijske vaje. Za sklepe rok močno stisnemo blazinice prstov obeh rok; dlani naj bodo sprva tri do pet centimetrov vsaksebi, nato jih pritiskamo skupaj, pri čemer naj se prsti ves čas dotikajo. Za "odmrznitev" otrdelih prstov na rokah naredimo pest, tako da pokrije palec, druge prste pa nalahno stiskamo in sproščamo. To storimo desetkrat. Za kolke in hrbet pa se postavimo v položaj mačke in psa. Postavimo se na vse štiri. Devetkrat vbočimo hrbet, vdihnemo, dvignemo glavo in zadnjico, nato pa usločimo hrbet ter spustimo glavo in zadnjico.


Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki