Hrbtenica - steber življenja

(Foto: Dreamstime)

Preprečite poškodbe hrbtenice

Stari ste toliko, kolikor je stara vaša hrbtenica, pravi starodavna taoistična modrost. Ker se živčevje hrbtenice razveji do vseh delov telesa, je njeno zdravje izrednega pomena za dobro delovanje vsega telesa.

Hrbtenica se po živčevju povezuje z vsemi notranjimi organi. Živčevje na območju križnice, trtice in ledvenega predela hrbtenice se povezuje z ledvicami, mehurjem, spolnimi organi, danko, deloma pa tudi z debelim črevesom in s spodnjimi okončinami. Na območju prsnih vretenc (od T12 do T5) se povezuje z želodcem, jetri, žolčnikom, s trebušno slinavko, z vranico, nadledvičnimi žlezami, aorto in veno cavo.

Živčevje na območju zgornjega dela prsnih vretenc (od T4 do T1) se povezuje s srcem, pljuči in sapnikom, živčevje na območju vratnih vretenc pa se povezuje z vsemi čutili, žlezami v predelu glave in z zgornjimi udi. Če med gibanjem hrbtenice opazite, da katero od območij hrbtenice ni dobro gibljivo, imate morda težave z organi, s katerimi se povezuje.

Dandanes veliko ljudi toži o bolečinah v križu, ki nastanejo zaradi preveč sedenja in premalo gibanja tega predela. "Kar se ne giblje, umira," pravijo taoisti. Tako nastajajo različne blokade, ki prej ali slej povzročijo napetosti ali bolečine. Zaradi blokad tudi živčevje težje prenaša sporočila, to pa hitro pripelje do bolezni, pri ženskah pa lahko povzroči splav.

Taoisti pravijo, da hrbtenica skupaj s hrbtenjačo tvori glavno pot za zemeljsko in spolno energijo do višjih centrov v telesu. Z večtisočletnimi raziskovanji so opazili, da je koncentracija kostnega mozga, ki je odličen prenosnik energije, v vretencih neprimerno višja kot drugod v telesu. Zato medvretenčne ploščice razumejo kot skladišče, ki shranjuje življenjsko energijo ali či.

Bolj ko je hrbtenica pravilno poravnana in sproščena, boljši je pretok energije. Kadar či potuje po hrbtenici navzgor, se energija lahko vsrka in oplemeniti v življenjsko silo ter tako izboljša zdravje in delovanje hrbtenice, možganov, organov ...

Zdravje hrbtenice je pomembno za pravilen pretok energije in delovanje vsega telesa. Taoisti so razvili številne veščine za gibanje hrbtenice, ki so se ohranile na Kitajskem. Mednje spadajo tai či, či kung in tao jin vaje. Mnogi ljudje so te vaje uvrstili med svoje vsakodnevne dejavnosti; posledično uživajo v zdravju hrbtenice, dobrem počutju vsega telesa in vitalnosti.
Članek se nadaljuje »