Čebelji izdelki s terapevtskim delovanjem

(Foto: Dreamstime)

Čebele delajo za naše zdravje

Čebele spremljajo človeštvo že vse od začetka njegovega obstoja. Med je zagotovo najbolj razširjen čebelji izdelek, ne le za potrebe prehrane, temveč tudi za zdravilne namene. Za terapevtske namene oziroma apiterapijo, ki je stara več tisočletij, pa lahko uporabljamo tudi druge čebelje izdelke – propolis, cvetni prah, matični mleček in celo čebelji strup. Preberite, kako.

Da so čebele in njihovi izdelki izredno naravno bogastvo, so vedeli že naši predniki. Prve človeške risbe na skalah, ki upodabljajo lovce in nabiralce, so ovekovečile tudi čebelo kot vir naravne medicine. Na voljo je vse več dokazov, ki govorijo v korist apiterapiji in čebeljim izdelkom, saj imajo zelo širok spekter delovanja: izboljšujejo prekrvavitev, blažijo vnetja, spodbujajo delovanje imunskega sistema …

Med

Zdravilno delovanje medu je odvisno od vrste cvetov in rastlin, vendar vseeno lahko povzamemo njegove osnovne učinke:
  • Zaradi visoke vsebnosti sladkorja med deluje protimikrobno, zato je v rabi za hitrejše celjenje ran, blaženje vnetij, odpravljanje izpuščajev … Pomagal naj bi tudi pri zdravljenju razjede na želodcu ter blažil spremljajočo bolečino.
  • Z medom si lahko pomagamo tudi pri slabokrvnosti in zmanjšani telesni odpornosti, saj je bogato hranilo, ki vsebuje vitamine skupine B, vitamine A, C, D, E in K ter minerale natrij, fosfor, kalij, kalcij, silicij, magnezij, železo in mangan.
  • Med pomirja in pomaga pri nespečnosti. Če ga boste uporabili skupaj s čajem iz pomirjevalnih zelišč, bo štetje ovac odveč.
  • Med pomaga tudi pri boleznih dihal: lajša izkašljevanje in dihanje, premaguje hripavost in blaži vnetje grla.
  • Med olajša prebavo, povečuje gibljivost črevesa, spodbuja presnovo ter omili zgago.
  • V kozmetičnih pripravkih med uporabljajo za pomirjanje razdražene kože in kot negovalno sredstvo.
  • Med ima pomembno vlogo pri obrambi organizma proti prostim radikalom, saj deluje kot antioksidant.
  • Z medeno masažo pomagamo telesu izločiti strupene snovi.

Cvetni prah

Zdravilno delovanje cvetnega prahu je, tako kot pri medu, odvisno od njegove vrste. Deluje lahko kot pomirjevalo ali poživilo, pomaga pri krčnih žilah in slabokrvnosti, razkužuje in spodbuja izločanje sluzi. Zaradi vsega naštetega se odlično obnese pri kašlju, prehladnih obolenjih, bronhitisu in zvišani telesni temperaturi. Pomaga tudi urediti prebavo in spodbuja tek. V uporabi je tudi kot sredstvo za pomlajevanje kože, saj vsebuje obilo nukleinskih kislin, vitaminov in rudnin. Še posebno cenjen je ajdov cvetni prah, in sicer zaradi rutina, bioflavonoida, ki krepi celične stene in stene krvnih žilic, zaradi česar naj bi pomagal preprečevati možganske krvavitve in srčni infarkt. Uživanje cvetnega prahu je treba omejiti ali opustiti pri motnjah delovanja ledvic, saj izločanje nekaterih smol v varovalni kožici peloda pomeni dodaten napor za ledvice.
Članek se nadaljuje »


Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki