Oberon

(Foto: Dreamstime)

Preventivna diagnostika v dobri uri

Z razvojem tehnologij in s povezovanjem medicinskih spoznanj z računalniškimi sistemi so nastale nove diagnostične metode, ki zahtevajo znatno manj časa kot klasične ter hitro opravijo analizo zdravstvenega stanja celotnega telesa in vitalnih organov.

V zadnjem času se pri hitrih preventivnih sistematskih zdravstvenih pregledih čedalje bolj uveljavlja metoda nelinearne analize funkcionalnega stanja organizma, ki je rezultat številnih raziskav na področju fizike, medicine, psihogenetike, informatike in elektronike.

Elektronski oscilator

Metodo nelinearne analize funkcionalnega stanja organizma izvajajo ob pomoči posebnega aparata, imenovanega Oberon. To je elektronski oscilator (deluje po načelu elektromagnetnega valovanja človeškega telesa), ki skupaj z računalniškim programom omogoča hiter in zanesljiv zdravstveni sistematski pregled. Oberon oziroma računalniški diagnostični sistem je leta 1995 na 23. sejmu inovacij v Ženevi prejel zlato medaljo za inovacije v medicini.Novi računalniški diagnostični sistem uporabnikom omogoča, da hkrati opravimo sistematski zdravstveni pregled celotnega telesa in vitalnih organov (srce, pljuča, možgani, žile ...), ki zahteva znatno manj časa kot klasični pregled. Sistem omogoča diagnozo za vsak notranji organ in njegove dele, saj jih natančno pregleda ter ugotovi mesto in značilnosti morebitne bolezni. Tako ugotovimo, kakšno je zdravstveno stanje oziroma stanje vitalnih notranjih organov. Zlasti spodbudno je to, da sistem omogoča odkritje sprememb v telesu, še preden so se simptomi v celoti razbohotili, stanje pa lahko analizira tudi za nazaj.

Z obsežno analizo je mogoče prepoznati tudi simptome predinfarktnega stanja in celo nastajanje rakavih celic, kar je zlasti pomembno, saj je mogoče v takšnih primerih še pravočasno ukrepati.

Iz ruskega vesoljskega programa

Aparat Oberon oziroma računalniški diagnostični sistem, ki izvaja metodo nelinearne analize funkcionalnega stanja organizma, so razvili ruski znanstveniki. Nastal je na temelju modela, ki so ga uporabljali za nenehen nadzor vitalnih organov astronavtov med njihovim bivanjem v vesolju. Ruska vlada je metodo sprva uporabljala samo za preverjanje zdravstvenega stanja vojakov, astronavtov, potapljačev in drugih državnih uslužbencev. Od leta 1998 je v posebnih centrih po vsej državi dostopna celotnemu prebivalstvu. Metoda se je uveljavila tudi v Evropi, zlasti v skandinavskih državah, izvajajo pa jo tudi v Sloveniji.

Tudi v Sloveniji

V Sloveniji je že nekaj centrov, kjer je mogoče opraviti sistematski pregled s to metodo. V enem izmed njih, kjer so nam pokazali, kako poteka pregled s to metodo, imajo aparat Oberon že dve leti. Dobili so ga iz Moskve, zanj imajo vse potrebne certifikate in opravljena obvezna šolanja za uporabo. Imajo tudi najnovejši spremljevalni računalniški program, ki omogoča še natančnejšo in podrobnejšo diagnostiko. Zaradi zahtevnosti diagnostike pri njih opravlja preglede samo zdravnica ali višja medicinska sestra.

Kako poteka pregled

Pregled je popolnoma neboleč in varen, zato je primeren tudi za otroke. S slušalkami na glavi in z majhno elektrodo v roki udobno sedite v naslonjaču, na vaš vrat pa usmerijo rdečo piko laserja. Aparat Oberon 'skenira' vaše telo in notranje organe, poseben računalniški program pa dobljene informacije temeljito obdela. Na računalniškem zaslonu najprej vidimo grafični prikaz telesa v različnih barvah, ki se spreminjajo od svetlo rumene in oranžne do rdeče in črne, odvisno od zdravstvenega stanja telesa.

Sistem nato pregleda, v kakšnem zdravstvenem stanju so notranji organi in njegovi posamezni deli. Vse to spremljate na računalniškem zaslonu, kjer vidite srce, pljuča, grlo in druge organe, ki so na posameznih delih, tako imenovanih kontrolnih točkah, označeni z geometrijskimi liki v različnih barvah. To je šeststopenjska Freindlerjeva lestvica, ki pokaže, ali je z vašimi notranjimi organi vse v redu ali pa je nemara prišlo do bolezenskih sprememb. Zdravnica ali višja medicinska sestra vam sproti razlaga dogajanje, v primeru ugotovljenih bolezenskih žarišč vam postavi diagnozo in svetuje, pri katerem specialistu se morate oglasiti zaradi nadaljnjih preiskav in zdravljenja. Po opravljeni preiskavi dobite slike organov in diagnostični list. Zanesljivost diagnostike z aparatom Oberon je od 80- do 90-odstotna. Cena poldrugo uro trajajočega pregleda znaša 19.000 tolarjev.

Sistematski pregled telesa po metodi nelinearne analize funkcionalnega stanja organizma omogoča naslednje:

  • Določi vse faze stanja telesa - od zdravja in bolezenskih sprememb do bolezni.
  • Natančno pregleda vse notranje organe, skupaj s krvnimi žilami ter kapilarami možganov in srca, kar je pomembno pri preventivi možganske in srčne kapi.
  • Pregleda stanje limfnega in endokrinega sistema (žleze z notranjim izločanjem) ter kakovost krvnih celic.
  • Pri ženskah opravi pregled rodil in stanje dojk.
  • Pri moških pregleda stanje prostate.
  • Natančno ugotovi mesto žarišč ali sprememb v telesu (tudi rakave tvorbe).
  • Preveri učinkovitost in rezultate različnih terapij.
  • Testira, kakšno je stanje vitaminov, mineralov in biološko aktivnih dodatkov v organizmu, ter njihovo delovanje na organizem.
  • Pregleda kromosome in ugotovi morebitna genetska nagnjenja k določenim boleznim.
Več informacij boste našli na naslednjih spletnih naslovih:

Http://www.amsat.si/
Http://www.ipp-nls.ru/Technical%20reguirements.htm
Http://www.humanism.al.ru/en/articles.phtml?num=000013
Http://www.extrasonic.com/archives/000436.html

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki