Kamilica

(Foto: Deamstime)

Kraljica domače lekarne


Kamilica sodi med zelišča, ki jih slovenska tradicionalna medicina uporablja skoraj za vse bolezni. Kamilico so najpogosteje uporabljali v obliki čaja ali pa so iz nje pripravljali nekakšen destilat, imenovan "žgana voda", ki je imel močnejši učinek od čaja. Čaj so uživali proti različnim vnetjem, prehladu, želodčnim in črevesnim težavam, vnetju ledvic in mehurja. Zunanje so jo uporabljali za spiranje pri vnetju ušes, oči in kožnih izpuščajih ter za grgranje pri vnetju ustne votline in zobobolu. Pri revmatizmu, bolečinah in vnetjih so uporabljali tople kamilične obkladke, kot priporoča Slovar naravnega zdravilstva iz leta 1926: "Kamilice skuhaj, odcedi, zavij v tkanino in polagaj na želodec, spodnji život in mesta, kjer se napravlja gnojenje" in "S kamilicami napolni vrečico, pogrej jo in jo položi na boleči ud".

Znan je domači recept za pripravo kamiličnega olja, ki so ga uporabljali za vtiranja pri revmatizmu. Kamilične cvetove so nasuli v olje in ga za osem dni postavili na sonce.

Ljudska tradicionalna medicina je s številnimi izkušnjami potrdila, da kamilični čaj pospešuje znojenje, teši krče, umirja, krepi želodec in telo, razkužuje in razkraja. V primeru kamilice bi lahko potrdili, da se medicinska raba te droge ujema s tradicionalno.

Cvetovi

Zeliščarji in homeopatski zdravilci uporabljajo kamilične cvetove proti tesnobi, pri želodčnih težavah živčnega izvora, za blaženje menstrualnih bolečin in za zdravljenje kožnih izpuščajev.

Čaj

Kamilični čaj je priznano zdravilo za številna obolenja in ga pripravljamo kot poparek. Zvrhano žlico kamiličnih cvetov prelijte z 2 dcl vrele vode, pustite stati 10 minut, precedite in po okusu sladkajte z medom. Da čaj ne bo preblag, za 1 čašo čaja uporabite 1 žlico droge!

Kopel

Za krepitev telesa po napornem delu ali prestani bolezni si lahko pripravite poživljajočo kamilično kopel, tako da v kad dolijete močan kamilični zavretek. Pripravite ga kot zavretek iz 20 dkg posušenih kamiličnih cvetov v 2 do 3 litrih vode, ki naj še 10 minut stojijo v pokriti posodi. Kamilična kopel je blagodejna pri menstrualnih bolečinah, glavobolu, vseh vrstah vnetij in živčnih napetostih, kot so razdražljivost, preobčutljivost, notranji nemir, duševna pobitost, preutrujenost in nespečnost.


Matricaria chamomilla L. v zgodovini medicine

Kamilica je samonikla ali gojena zel, ki raste med poljščinami, ob poteh ali na domačem vrtu. Doma je iz Južne Evrope in Severne Afrike, zdaj pa je razširjena tudi v Severni Ameriko. Trajnica s fino narezljanimi listi in marjeticam podobnimi cvetovi, razširja krepek, dišaven, eteričen duh. V zdravilne namene od junija do avgusta nabiramo cvetne koške (Flores Chamomillae). Najpomembnejše zdravilne učinkovine kamilice so eterično olje, smola, gumi, grenčina, vosek, maščoba, fosforna kislina in več organskih kislin. Slovito kamilično olje (Oleum Chamomillae) vsebuje azulen, ki mu daje modro barvo in je glavna protivnetna zdravilna snov kamilice.