Kako nad menstrualne težave

  • NP
  • torek, 27. julij 2010
(Foto: Shutterstock)

Preživite menstruacijo z nasmeškom

Vzroki menstrualnih težav so večinoma nenevarni in so posledica duševnih obremneitev, hormonskega nihanja ali neravnovesja mineralov. Preberite, kako lahko težave premagate sami.

Bolečine, napetost v trebuhu, močne krvavitve, otekanje dojk in nog, razdražljivost, slabo razpoloženje … S temi težavami se v dneh, ko ima menstruacijo, sreča skoraj vsaka ženska.

Vzroki težav, ki so večinoma nenevarni, so enako raznoliki kot težave. Pogosto so posledica duševnih obremenitev (stres, tesnoba, konflikti …), sprožilniki težav pa so tudi hormonska nihanja in neravnovesje mineralov, ki spremljajo menstrualni ciklus. V takih primerih si lahko pomagamo sami.

Aromaterapija


Aromaterapija je učinkovita pri odpravljanju različnih menstrualnih težav. Tesnobo in razdražljivost lahko omilite z oljem sivke, kamilice, peteršilja ali brina. Občutljivost dojk zmanjšate z oljem geranije. V kopel kanite nekaj kapljic olja, poskusite pa lahko tudi z nežno aromatično masažo z olji, ki sproščajo krče.

Z mandljevim oljem, ki mu dodate nekaj kapljic olja kamilice, nežno masirajte spodnji del trebuha, hrbet in noge. Z nežnimi krožnimi gibi masirajte trebuh z mandljevim ali jojobinim oljem, ki ste mu dodali nekaj kapljic melisinega olja za sproščanje krčev in olja vrtnice, ki vas bo čutno sprostilo.

Spodnji del trebuha sprošča tudi cipresino olje, ki so ga proti ženskim težavam uporabljali že v antiki. Nekaj olja kanite na potpouri ali v izparilnik. Obkladki iz ricinovega olja, ki jih položite na trebuh, sproščajo mišice in zmanjšujejo krvavitev. 

Poskusite tudi z drugimi alternativnimi metodami. Odločite se lahko za akupresuro, menstrualne težave pa odpravljajo tudi homeopati, za odpravljanje energijski blokad in sproščanje krčev v medeničnih organih pa je zelo primerna nežna masaža tuina.

Članek se nadaljuje »