Za vsako težavo s kožo raste zel ...

(Foto: Shutterstock)

"Zelena lekarna" človeku že tisočletja ponuja aktivne učinkovine, s katerimi kljubuje dermatološkim težavam. Le pravilno je treba izbrati.


Šentjanževka


V preteklosti so šentjanževko častili predvsem zaradi ugodnega učinka pri najrazličnejših opeklinah: sončnih in tistih, do katerih pride pri gospodinjskih opravilih. Najboljši je oljni pripravek, ki ga nežno vtrite na boleča mesta. 30 g šentjanževke 6 tednov namakajte v decilitru olja (najbolje olivnega). Nato tekočino precedite, shranite v stekleničko iz temnega stekla in uporabljajte po potrebi. O delovanju šentjanževke so opravili več znanstvenih raziskav; mnoge jo opevajo kot najboljši naravni antidepresiv. Pri blagih depresijah lahko celo nadomesti zdravila. Ne gre pozabiti, da je šentjanževka občutljiva na svetlobo; če koža po uporabi pride v stik s soncem, povzroča huda vnetja. Po uporabi šentjanževke je najmanj 24 ur prepovedano izpostavljanje soncu!


Oves proti dermatitisu


Le kdo ni še imel dermatitisa? V takšnem primeru je najboljši oves, saj učinkuje proti vnetjem in omili spremljajoče težave, kot je srbenje. Ker oves vpliva tudi na razpoloženje, lahko hitro pozdravi bolezni kože, do katerih pogosto pride, kadar nas mučita tesnoba in potrtost. Kadar nam želi notranjost pokazati, da nekaj ni v redu, nam pošilja sporočila v obliki sprememb na koži. Nepojasnjena rdečica, srbenje ali lise na koži so pogosto psihosomatskega izvora. Stanje utegnete izboljšati z uživanjem 50 kapljic ovsene tinkture dvakrat na dan, in sicer v obdobju enega do dveh mesecev.

Marjetice proti srbenju

Marjetica učinkovito pomirja, poleg tega jo pri vseh vrstah dermatitisa lahko uporabljate bodisi oralno bodisi lokalno.Marjetico uporabljajo za obkladke, ki hitro in učinkovito ublažijo težave, nanašate jo lahko tudi na manjše rane in čire, saj ima zelišče tudi dezinfekcijski učinek. Obkladek pripravite tako, da žlico posušene rastline prelijete s skodelico vrele vode in pustite stati 15 minut. Nato tekočino precedite, v mlačen pripravek namočite gazo, jo ožamete in položite na kožo. Pripravek naj učinkuje 20 minut. Tinktura iz tega zelišča je primerna tudi za uživanje: od dva- do trikrat na dan uživajte 40 kapljic tinkture. Kura naj traja nekaj mesecev.

Kamilice pomirajajo

Že naše babice so za vnetja priporočale kamilične obkladke, danes pa je njihov aktivni princip tudi znanstveno dokazan. Za pomirjanje vnetij je v uporabi eterično olje, ki ga nanašajte na vneto kožo (ne pa tudi na sluznice). Edina slabost kamiličnega olja je izredno visoka cena.K sreči lahko pripravite oljno mešanico, ki je znatno cenejša: 10 kapljic eteričnega olja pomešajte z 1 žlico olivnega ali mandljevega olja. Vatirano paličico pomočite v oljno mešanico in se z njo samo dotaknite vnetega mesta. Pozor: olja nikoli ne uživajte! Uporabljajte ga samo lokalno in pazite, da ne pride v stik s sluznico!
Članek se nadaljuje »


Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki