Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Za popestritev dopusta ob morju


(stran 2 od 2)

PRASKETANJE OGNJA

Vedeževanje z ognjem je starodavna metoda keltskih plemen, ki se je v obliki obrednega darovanja svete živali ohranila vse do zdaj. Za keltsko šamanstvo so bile živali zelo pomembne. Z njimi so bili duhovno povezani; vsaka naj bi jim pomagala z nasveti, jih učila, varovala in zdravila. Pri žrtvovanju so v ognju iskali odgovore in spoznavali energije narave, ki so vplivale na njihove življenjske okoliščine. Da bi lahko delovali v skladu z njimi, so upoštevali tudi lastnosti darovane živali. Del obreda je bilo tudi opazovanje dima, ki se je dvigoval ob žrtvovanju.

Sodobne različice

Metanje v ogenj: V zdajšnjem času živali ne žrtvujemo več. Za vedeževanje uporabite sedem lovorovih listov, namesto magične živali pa pšenico, moko ali sol. V ogenj je vrzite za en ščep − toliko, kot je lahko držite med palcem, kazalcem in sredincem. Kako gori ogenj? Kako hitro gori? Pozitivni predznak ima močan ogenj s svetlimi plameni, ki se razplamtijo brez glasnega prasketa, ugoden razplet pa pomeni svetel in siv dim. Če žrtvovani darovi hitro in glasno zagorijo, bo želja uslišana, če pa trije lovorovi listi počijo hkrati, se bo tudi zelo hitro izpolnila.
Živalska modrost v topljeni kovini: Vzemite pokrovček kovinske tube kakšnega kozmetičnega izdelka in ga položite v ogenj. Ko začenja spreminjati obliko, kar se zgodi že po dveh ali treh minutah, ga vrzite v vedro s hladno vodo. Osredotočite se na zastavljeno vprašanje, v neobičajnih oblikah stopljene kovine pa poskušajte prepoznati podobe živali in njihovih lastnosti.

Razlagajte jih v skladu s svojim prepričanjem ali šamanskim izročilom. Rogovje, perje, kremplje, kosti in zobe so povezovali z močjo in dobrim zdravjem. Oblika kosmate šape je imela slab predznak, pomeni namreč neuspeh, poraz ali izgubo. Lik psa je pozitiven, saj napoveduje prijetne dogodke. Ptica pomeni samozavedanje in ustvarjalnost − prepustite se navdihu. Jelen simbolizira plodnost in predstavlja ritem rasti; uspeh boste dosegli brez težav. Bik pomeni moč in pogum. Zajec predstavlja napredek, a tudi strahopetnost; obrnite se na zaupnega prijatelja. Sova je simbol modrosti, razumevanja in intuicije. Riba simbolizira življenjsko moč, s katero poskušate vzpostaviti stik.

SKRIVNOST V PESKU

Marsikatera oblika prerokovanja iz figur, ki so se risale na ravni površini zemlje ali peska, sega celo v kameno dobo, vendar jih na nekaterih celinah uporabljajo še zdaj. V Maliju in zahodni Afriki napovedujejo prihodnost iz sledov, ki jih ponoči naredijo klateške lisice, medtem ko v drugih okoljih za prerokovanje uporabljajo živalske kosti, rogovje, lesene palice, slonovino, kamne, peščena zrnca ali školjke. Čeprav obstajajo različni sistemi, je vsak od teh prava zakladnica znanja. Razlage temeljijo na družbenem in kulturnem redu ter odsevajo ravni naravnega in kozmičnega reda. Prerokovalec se nauči različnih pomenov, ki jih razbere iz različnih kombinacij in vzorcev, temu pa sledi natančnejša razlaga trenutnega vprašanja.

Sodobne različice

Zapisano v školjki: Poiščite školjke različnih barv – belo, ki je simbol upanja in novega začetka, rdečo, ki ponazarja ljubezen in harmonijo, rjavo za uspeh, dejavnost in odločitve ter črno, ki opozarja na ovire, zamude, razočaranja in poraze. S palico narišite v pesek krog in ga razdelite na štiri enake dele. Vsak od njih predstavlja enega od štirih elementov: ogenj simbolizira strasti, povezan je z drugimi ljudmi in napoveduje prihodnost, voda ponazarja trenutne občutke in čustva, zrak predstavlja želje, zamisli in skrite misli, zemlja pa se nanaša na konkretne, jasne cilje. Stopite nekaj korakov stran od kroga, zaprite oči in se osredotočite na vprašanje. Školjke, ki jih držite v levici, eno za drugo vrzite v krog. Za razlago kombinacij upoštevajte školjke, ki padejo na tla z zaobljenim delom. Če se katera obrne proti nebu ali pade zunaj kroga, je »prazna« in nima nobenega pomena za razlago.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd