Metode samozdravljenja

(Foto: Jupiterimages)

Vizualizacija in masaža

Metoda samozdravljenja dr. Larise Fotine, temelji na vizualizaciji, urjenju predstav in občutkov. Naredite preprosto vajo: Zaprite oči. Karseda živo si predstavljajte polno skledo limoninih krhljev. Opazujte jo nekaj časa, občutite prijeten kiselkast vonj. V mislih primite velik krhelj, ugriznite vanj in opazujte, kaj se dogaja v vaših ustih.

Nedvomno so vam začele teči sline, morda vam je celo zakrulilo v želodcu, nemara ste se nakremžili … Naš organizem je kot reka, ki nenehno teče in se spreminja, misli pa so kot rečno korito. Če usmerite misli k zdravju in mladosti, če verjamete v to možnost, se bo telo ustrezno odzvalo. Z oblikovanjem miselnega lika zdravja, jasne predstave o tem, kaj nam pomeni popolno zdravje, gradite temelj telesnega zdravja. Zato se je pred vsako vadbo, pred vsakim zdravljenjem in pravzaprav pred vsakim novim dnem koristno spomniti kakega trenutka v življenju, ko ste se počutili še posebno mladostne in zdrave. Ni se dovolj samo spomniti, treba se je miselno karseda živo postaviti v tisti čas, v tisto počutje. S tem si postavljate trdno osnovo vsakega zdravljenja. Vizualizaciji tega stanja Larisa Fotina pravi lik mladosti. Ko se dodobra izurite v njem, ga boste lahko priklicali v treh sekundah in se hipoma počutili bolje, kadarkoli boste to potrebovali.

Masaža točk na glavi

Ko končate z likom mladosti (zadostuje približno minuta meditacije oziroma spominjanja), vsako vadbo začnete z masažo osnovnih biološko aktivnih točk na glavi, ki je zelo učinkovita in dostopna vsakomur. Priporočljiva je zaradi splošne spodbude in priprave organizma na osnovne vaje, vzpostavljanje optimalnega stanja.
Z masažo izboljšujete delovanje čutnih organov (sluha, vida, voha); krepite dotok krvi v možgane in odtok limfe iz glave, s čimer normalizirate krvni tlak; aktivirate strukture pod možgani (hipotalamus, hipofizo, retikularni in limbični sistem), ki vplivajo na vse, kar se dogaja v telesu – tudi na vedenje in čustveno stanje.
Sklop točk je preprost, masaža pa je nadvse učinkovita. Če poznate vzhodno medicino, boste opazili, da so vse točke na pomembnih telesnih meridianih. Tudi sodobna znanost je dokazala, da je na njih veliko več receptorjev kot drugod. Tam je več celic, ki proizvajajo biološko aktivne snovi, ki povzročajo reflektorni vpliv na notranje organe. Pogosto gre skozi ta območja živec ali žila, tu se prepletajo živčna vlakna, se cepijo, prehajajo skozi mišice ali odprtine v kosteh. Značilno je, da se v primeru spremembe vremena ali spanca premer teh točk zelo spremeni, glede na stanje organizma.

Pri masaži točk uporabljajte tri prste: sredinec, kazalec in prstanec ali pa palec. Prstov ne zapičite v točke, ampak nanje pritiskajte s celotno prstno blazinico. Pritisk naj bo strogo navpičen, s krožnimi gibi, vendar ne drgnite kože. Pritisk naj bo tako močan, da bo občutek med prijetnim in rahlo bolečim.
Blazinice "zalepite" na točko in delate drobne krožne gibe v eni smeri (od 8- do 12-krat), nato pa še v drugi smeri (od 8- do 12-krat). Koncentrirate se na točko, ki jo masirate − in na občutek v njej. Masažo vedno izvajate z obema rokama, bodisi tako, da pritiskate z eno roko čez drugo, bodisi tako, da na eni strani masirate z eno in na drugi z drugo roko. Simetrične točke masirate z obema rokama hkrati.

Točke so naslednje:

1. točka na čelu med obrvmi (t. i. tretje oko),
2. točka na obeh straneh korena nosu (pomaga pri obnavljanju čuta voha),
3. točka na centralni liniji obraza, med korenom nosa in robom zgornje ustnice,
4. točka na centralni liniji obraza, med spodnjo ustnico in brado (pri točkah 3 in 4 utegnemo začutiti odziv v obliki rahle srbečice ali povečanega izločanja sline),
5. točka na vdolbini senc,
6a. zunanji točki na zadnji strani vratu, v vdolbini med lobanjo in vratno mišico,
6b. srednja točka na zadnji strani vratu,
7. točka v vdolbini pred ušesno odprtino, kjer se stikata spodnja in zgornja čeljust.


Masaža uhljev

Diagnostiko na uhljih uporablja nekaj medicinskih metod, ki so k nam večinoma prišle z Vzhoda, z akupunkturo. Za pravilno masažo uhlje čim močneje primete pri korenu, nikakor ne za mečice. S palcem primete uhelj od zadaj, s kazalcem pa od spredaj; ostali prsti naj pomagajo kazalcu. Kar močno vlečete za uhlje, dokler ne "zagorijo", in začutite, da ste premaknili ušesni kanal. Vsak gib ponovite od 15- do 20-krat, dokler ne čutite, da ste dobro opravili. Vlečete v naslednjih smereh:

  •  v obe strani in rahlo nazaj,
  •  v obe strani in navzgor,
  •  v obe strani in navzdol,
  •  z uhlji krožite v smeri urnega kazalca,
  •  z uhlji krožite v smeri, obratni od urnega kazalca,
  • čvrsto pritisnete dlani ob uhlje in jih hitro odmaknete; pri tem delate gibe, ki pomagajo pri odmaševanju ušes: zehate, goltate slino ipd.,
  •  čvrsto pritisnete dlani ob uhlje in počasi naredite nekaj krožnih gibov v obe smeri; pri tem spremljate prijeten občutek, ki se razlije po vsem telesu.

Opisane vaje so povzete po knjigi Larise Fotine LORA Put mladosti i zdravlja.

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki