Vse več ljudi trpi zaradi zaprtja ali slabe prebave, preberite si nekaj nasvetov za izboljšanje prebave.
Vlaknine in tekočina
Naravno praznjenje črevesa dosežemo z uživanjem hrane, ki je bogata z vlakninami, in pitjem dovolj tekočine. Koristno je tudi vsakodnevno uživanje alg (spirulina, chlorella, klamatske alge …), saj vsebujejo snovi, ki spodbujajo naravno krčenje črevesja in redno iztrebljanje. Blagodejen učinek se pokaže že po nekaj dneh. Izkušnje so pokazale, da redno uživanje alg ne povzroči odvisnosti in ni škodljivo.
Voda in kis
Kozarec z vodo razredčenega kisa, ki mu lahko dodamo med ali pa tudi ne, je dobra pijača za dobro jutro. Poživi namreč delovanje jeter, spodbudi razstrupljanje telesa, razkuži prebavila in pospeši prebavo.
Sirotka
Uživajte sirotko, saj je krepčilna tekoča hrana, ki uravnava presnovo ter pospešuje razstrupljevalne in čistilne procese v telesu, poleg tega spodbuja delovanje ledvic, jeter in žolčnika. Sirotka je tudi blago odvajalo. Zelo blagodejno vpliva na prebavila, zaradi vsebnosti laktoze pa spodbuja razvoj koristne mikroflore v debelem črevesu, s čimer vpliva na splošno izboljšanje počutja in krepi telesno odpornost.
Suho sadje
Tudi suho sadje učinkovito spodbuja prebavo. Pri tem so nenadomestljiva suha jabolka, ki razstrupljajo prebavila. Suhe slive, fige in dateljni so znani po spodbujanju prebave. Suhe slive ali fige čez noč namočite v hladni vodi, zjutraj jih pogrejete ter zaužijete pred zajtrkom ali kot zajtrk. Prebavo si lahko uredite tudi s tremi žlicami lanenih semen, ki jih z nekaj tekočine zaužijete pri vsakem obroku.
Figova klobasa
Zmeljite pol kilograma suhih fig, dodajte 5 g seninih listov in zgnetite testo. Nato oblikujete klobaso, jo zavijete v folijo in shranite v hladilniku. Vsak dan na tešče zaužijte za lešnik velik košček klobase, dokler se ne vzpostavi normalna prebava.
Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog
Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije
Iris Selan dr. vet. med.