Vsestransko uporabne kamilice

  • NN
  • torek, 31. maj 2011
(Foto: Shutterstock)

Kamilice se vsestransko uporabne. Uporabljajo jih proti bolečinam v trebuhu, tesnobi, vnetjem oči, za posvetlitev las ... Kamilice pozna tako rekoč vsak človek. Ko so mnoga zelišča pred časom povsem utonila v pozabo - danes je povsem drugače, saj so zdravilna zelišča zopet zelo cenjena - so kamilice ostale v domači zeliščni lekarni.

Mnogi jih še vedno uporabljajo kot neškodljiv nadomestek za uspavalna sredstva. Že naše babice so kamilice priporočale kot preprosto in učinkovito sredstvo za izpiranje vnetih oči.


Sredstvo proti vnetjem iz starega Egipta

Že stari Egipčani so vedeli, da ima to zelišče močan protivnetni učinek. Da so bile kamilice v Egiptu izjemno cenjene, priča dejstvo, da so zelišče posvetili bogu Horu, ki se je pozneje združil z bogom sonca Rajem. Cvetni prah kamilic so našli celo v "preobleki" mumije faraona Ramzesa II. V astrologiji so kamilice povezane s soncem, na katero spominjajo njihove cvetne glavice, oziroma z astrološkim znamenjem Leva.

Eterična olja in flavonoidi za prebavo

Kamilice so tako učinkovite zaradi tako imenovanega fitokompleksa oziroma cele vrste zdravilnih učinkovin, kot tudi zaradi posameznih aktivnih principov, ki jih vsebujejo.

Tako imenovana kamazulen in alfa-bisabolol sta eterični olji, ki dajeta kamilicam njihov pomirjevalni učinek. Prvi deluje sproščujoče in protivnetno: premaguje anksioznost in znamenja stresa, pomirja menstrualne bolečine in pomaga pri nespečnosti. Drugi učinkuje na sluznico želodca in dvanajstnika: pomirja želodčne krče in kolike, učinkovit je tudi v boju proti bakterijam. Alfa-bisabolol varuje pred ulkusi, saj razjede, ki so marsikdaj posledica stresa in uživanja alkohola, premaguje že na samem začetku.- Apigenin, ki spada v skupino flavonoidov, je odlično zdravilo proti vnetjem za zunanjo uporabo. Kamilični obkladki pomirjajo vnetja na koži, celijo rane in opekline ter zdravijo ragade (razpoke) na dojkah.

Če imate slabo prebavo, redno uživajte kamilične izvlečke: njihovi grenki principi spodbujajo delovanje jeter in pomagajo odstranjevati strupe iz telesa. - V primerih različnih vnetij sluznice (oči, ust in spolnih organov) so kamilični obkladki naravnost čudežni.

In ne nazadnje, ne smemo pozabiti, da so kamilice idealne za otroke, celo za najmlajše, saj pomirjajo bolečine pri izraščanju prvih zob, pripomorejo k boljšemu spanju ter pomirjajo črevesne kolike v prvih mesecih življenja.


Alternativna raba


Za zdravje
Proti menstrualnim bolečinam in nespečnosti si lahko pripravite zdravilno vino iz dveh pesti cvetov in litra belega vina. Tekočino namakajte dva tedna, precedite in pijete po dva kozarčka na dan (med obroki).

Za lepoto
Kamilično olje je odlično pri razpokani koži na rokah in obrazu ter za masažo dojenčkov. Na vodni kopeli v 100 ml mandljevega ali olivnega olja dve uri namakajte 20 gramov kamiličnih cvetov. Pred prvo uporabo tekočino precedite skozi gazo.

Za dom
Ste utrujeni in pod vplivom stresa? Platneno vrečko napolnite s kamiličnimi cvetovi in jo položite na oči ali pa jo imejte med spanjem ob sebi. Kamilice v omari z volnenimi oblačili so tudi učinkovito sredstvo za odganjanje moljev.

Pozor!

Z redno vsakodnevno uporabo kamilic kot pomirjevala boste dosegli nasproten učinek: živčnost in nespečnost. Paziti je treba tudi pri občutljivih ljudeh: pri zelo občutljivih posameznikih sicer blagodejne kamilice lahko izzovejo alergijo.
Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki