Govorica dlani in prstov

(Foto: Shutterstock)

Roke so vselej zveste

Z branjem iz dlani se ukvarjata hiromantika in hirognomija , ki se dandanes − bolj kot ki preuči vso roko, skupaj s hrbtiščem dlani, se posveti tudi prstom in konicam prstov, saj vsak od njih predstavlja kakšno značajsko lastnost. Prsti se med seboj razlikujejo po velikosti, obliki, strukturi in proporcionalnosti, vsak od treh členkov pa ima lahko kakšno dominantno lastnost. Bolj ko je ta izrazita v primerjavi z drugimi, izrazitejše so naše dobre ali slabe strani, sposobnosti ali pomanjkljivosti.

Roke so vedno resnicoljubne. Tudi tedaj, ko obraz ni. Samo poglejte, kako se obnašajo, ko "jaz" ni več "jaz", ampak nekdo, ki je boljši ali slabši od nas. Roke so vselej zveste. Sebi in nam. Kar koli poskušamo z njimi, vedno ostanejo enako preproste.

Oblika dlani, njihova velikost in posamezne črte, ki jih lahko opazujemo na dlani, naj bi pričale o človeškem značaju in njegovi usodi. Črte se pojavljajo in izginejo, postanejo izrazitejše ali povsem izginejo, kot se spreminjajo nagnjenja in možnosti. Tudi človek se z leti spreminja, njegova osebnost se razvija, roke pa zrcalijo ta razvoj. Prerokovanje iz dlani je bilo dobro znano že pri starih kulturah Egipta in Bližnjega vzhoda, britanski antropolog Francis Galton pa je bil prvi, ki je preučeval in razvrstil prstne odtise. Praktična raba tega znanja je zdaj pomembna prvina policijskega dela, psiholog Carl Gustav Jung pa je bil prepričan, da je preučevanje dlani "ključno za psihologe, zdravnike in učitelje", saj prispeva k raziskavam osebnosti.

Skrivnost je v gibljivosti prstov
Opravite test! Preučite svoje prste in se prepričajte, ali katera od glavnih osebnostnih lastnosti ustreza dominantni obliki na sliki.

PALEC je anatomsko najpomembnejši med vsemi petimi prsti, saj dlani omogoča prijem. Poleg tega, da ima več "uporabnih" funkcij, ta prst oblasti, mišljenja in ustvarjalnosti simbolizira potrebo po svobodi delovanja in pove veliko o značaju. Ker igra tako pomembno vlogo, ga v hirognomiji obravnavajo ločeno.

1. Moč volje
Povprečen palec je nekoliko krajši od mezinca in za četrtino debelejši od prstanca. Zelo debel ali predolg palec govori o veliki odločnosti in energiji, če pa je sočasno tudi zelo širok, je človek v svojih prizadevanjih sicer uspešen, vendar razdražljiv in agresiven. Majhen, tenek in kratek palec opisuje neustvarjalne ljudi, ki se pogosto počutijo žrtve okoliščin. Zelo ozek in vpadljivo stisnjen palec je značilen za ljudi, ki se nagibajo k depresiji. 

Kot med iztegnjenim palcem in kazalcem, ki večinoma meri od 60 do 90 stopinj, izraža človekovo gospodarnost in neodvisnost. Če je kot večji, to pomeni samoiniciativnega človeka, ki je zmožen dobrega načrtovanja. Če ta kot meri manj, je njegov lastnik nekoliko sebičen in stiskaški, vendar pošten in zvest. 

Zlahka upogljiv zgornji členek je značilen za prilagodljive ljudi, ki veliko dosežejo s samostojnim delom, vendar težko sodelujejo z drugimi ali delajo v podrejenem položaju. Če je členek tog, izdaja nepopustljiv, trmoglav in netakten značaj. Tudi palec ima tri člene, le da je spodnji Venerina blazinica. Izrazita guba, ki se pri iztegnjenem palcu in kazalcu začne približno na sredini te blazinice, izdaja veselje do življenja, manj izrazita pa govori o človeku "zaprte" narave.

KAZALEC je prst življenja in je "najsamostojnejši" med vsemi petimi prsti. Ker nam pokaže pot, simbolizira smer in pomeni ambicije.

Članek se nadaljuje »


Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki