Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kaj razkriva orientalska medicina?


(stran 2 od 5)


Psihološke značilnosti

Oči nam odstirajo tudi posameznikove duševne lastnosti. Pretirano mežikanje oči je znak globoke zakoreninjene tesnobe ali strahu. Pobešena zgornja veka razodeva negotovost, strah ali pomanjkanje samozavesti.

Če so oči zelo majhne, govorijo o ostrem, napadalnem značaju, navzdol obrnjeni zunanji kotički oči pa o nežni, sprejemljivi naravi. Navzgor obrnjeni kotički oči razkrivajo jasen čustven in intelektualen značaj.

Zelo velike oči razodevajo živčne motnje, izredno občutljivost, plašnost, razdražljivost in živčnost. Pri Japoncih na splošno velja, da je bolje, če ima moški manjše in ožje oči, ženska pa bolj odprte in ovalne.

Tudi črte in gube na obrazu razkrivajo posameznikove duševne značilnosti: vodoravne gube na čelu govorijo o zakoreninjenih skrbeh in tesnobi. Navpična črtica na desni strani med obrvmi kaže na potlačena čustva, zlasti jezo (v jetrih), navpična črta na levi strani pa razodeva zadržana čustva, predvsem skrbi (v vranici).

Kaj razodevajo usta?

Zdravje ali bolezen telesnih organov se kaže tudi na ustnicah. Po ajurvedi suhe in grobe ustnice govorijo o dehidriranosti telesa. Zaradi živčnosti in straha postanejo ustnice suhe in drhtijo. Pri slabokrvnosti so ustnice blede. Pri dolgoletnih kadilcih ustnice postanejo rjavkaste in temne.

Rjavkaste pike na ustnicah opozarjajo na kronično slabo prebavo, lahko pa so tudi znak, ki govori o glistah v debelem črevesju. Po stari indijski ajurvedi je herpes na robovih ustnic posledica motenj ognjene prvine ali pitte v telesu. Ustnice porumenijo zaradi razvoja zlatenice. Pri srčnih boleznih ustnice zaradi pomanjkanja kisika postanejo modrikaste.

Če katerikoli del ustnic izgubi barvo, to kaže na motnje v delovanju notranjih organov. Spodnja ustnica je po ajurvedi povezana s črevesjem in z ledvicami, zgornja ustnica pa z želodcem, s srcem, z vranico, s pljuči in ščitnico.

Opazovanje seča

Seč zdravega človeka je navadno jasne svetlo rumene barve in nima izrazitega vonja. Če seč zaudarjaj ali se zelo peni, to navadno naznanja, da so se v telesu − predvsem v jetrih − nakopičili strupi. Temno rumena barva se pojavlja pri zaprtju ali pa je posledica dehidracije. Rdeča barva seča kaže na motnje krvi.

Neprijeten vonj seča govori o prisotnosti strupov v telesu. Kiselkast vonj, ki izzove pekoč občutek, pomeni presežek pitte ali ognjene prvine, sladkoben vonj in ježenje kože med uriniranjem pa opozarjata na možnost razvoja sladkorne bolezni.

Pesek v seču govori o morebitnih kamnih v sečilih.
Ajurveda za ugotavljanje stopnje bolezni priporoča preprost test s sečem in sezamovim oljem. Kapljico sezamovega olja kanite v posodo s sečem. Če se kapljica takoj razširi po površini, je telesna motnja lahko ozdravljiva. Če potone do sredine posode, je bolezen težko ozdravljiva, če pa kapljica potone do dna, je zelo težko ozdravljiva.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd