Zdravljenje z barvami

(Foto: Jupiterimages)

Vpliv barv na naše počutje

Barve so nevidni zvoki, katerih valovanje vpliva na mišljenje in čustva. Žalost lahko spremenijo v veselje, mir v gibanje, hlad v toplino, oddaljenost v bližino, bližino v oddaljenost. Njihova moč in simbolika lahko dajeta našemu življenju nove spodbude.

Spomnimo se na vplive pomladnega brstenja. Čarovnija barv je zanimala že Goetheja, ki je v svojem slikovitem nauku o barvah govoril o vplivu barv na čute in nravnost. Barve vplivajo neposredno na našo duhovnost, njihov vpliv pa lahko uporabimo v svojo korist. Barve nas spremljajo vse življenje, odražajo našo osebnost in vplivajo na naše počutje. Nekatere barve imamo raje, drugih sploh ne maramo. Na nas vplivajo pozitivno ali negativno.

RDEČA
Od vseh barv je ta najbolj telesna. Rdeča je barva krvi ter spodbudno deluje na srce in krvni obtok. Zvišuje krvni tlak, pospešuje nastajanje rdečih krvničk, spodbuja delovanje adrenalinskih žlez in s tem krepi našo odpornost. Rožnata barva (rdeča pomešana z belo) pomaga sproščati mišice. Rdeča barva je živahna; greje nas, pomlaja in poživlja. Ta barva je neposredno odgovorna za telesno vitalnost. Če človeku primanjkuje energije, je rdeča barva izjemnega pomena. Učinkovita je pri zdravljenju anemije in raka. Pomlaja kri in jo pomaga očistiti.

ORANŽNA
Ta barva spodbuja spolne organe in blagodejno vpliva na prebavni sistem. Krepi vranico, pljuča in trebušno slinavko ter vpliva na izločanje telesne tekočine. Oranžno barvo so pogosto povezovali s Soncem. Potrebna je za zdravje in vitalnost. Vpliva na procese asimilacije in kroženja. Oranžna barva pomaga uravnavati vnos hrane; njeno delovanje je osredotočeno okoli vranice. Uporabna je za zdravljenje astme, bronhitisa, prehladov in epilepsije. Primerna je tudi za zdravljenje protina, vnetja ledvic, žolčnih kamnov, prekinitev menstruacije in mentalne slabotnosti.

RUMENA
Njeni svetlobni valovi spodbujajo možgane ter nas delajo budne, trezne in odločne. Rubena barva nasploh krepi živčni sistem, ustvarja energijo v mišicah in spodbuja limfni sistem. Blagodejno vpliva na trebušno slinavko, jetra in žolčnik. Rumena barva je tonik za živce. Je navdihujoča in mentalno spodbudna barva. Primerna je za zdravljenje prebavnih motenj, diabetesa, napenjanja in zaprtja. Čista zlato rumena barva je ena od najmočnejših sil proti depresiji in omejitvam vseh vrst. Poleg tega spodbuja možgane in veličastno učinkuje na asimilacijske organe. Rumena barva spodbuja prečiščevanje, saj vpliva na jetra, žolčni mehur in črevesje; stimulira jih in jim pomaga pri uničevanju telesnih odpadkov. Poleg tega rumena barva izboljša zgradbo kože ter zdravi brazgotine in udarnine.

ZELENA
Ta barva zelo dobro vpliva na srce, prinaša telesno ravnovesje in sprošča. Pomaga uravnavati kroženje krvi, spodbuja delovanje hipofize ter omogoča globlje in počasnejše dihanje. Zelena je barva Zemlje, harmonije in ravnovesja. Na živce učinkuje pomirjajoče. Zelo močno vpliva tudi na krvno zalogo in njeno distribucijo po telesu. Zelena barva je odlično pomirjevalo, zato je uporabna za zdravljenje srčnih težav, visokega krvnega tlaka in glavobolov.

Članek se nadaljuje »


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki