Komplementarno zdravljenje prostate

(Foto: Jupiterimages)

Drugo moško srce

Kronični prostatitis je dandanes ena od najpogostejših moških bolezni. Po različnih podatkih pesti od 40 do 80 odstotkov moških, starejših od 30 let, obolevnost pa še narašča. Poglavitni vzroki za obolenje prostate so premalo gibanja, neredni spolni odnosi z različnimi partnerji, pogosto sedenje v avtomobilu, številna vnetja in uživanje zdravil brez nadzora. Pri zdravljenju in lajšanju obolenj prostate dosega dobre rezultate dr. Sergej Kajumov, ki uporablja komplementarne metode zdravljenja, kot so homeopatija, zdravljenje z nosodami in visceralno osteopatijo.

Kronični prostatitis se razvija neopazno, nastane pa zaradi zastoja krvi v prostati; ta izzove kronično vnetje, pri katerem se oblikujejo votlinice (kavumi). Ko se v prostati zamaši duktus (vod), nastanejo brazgotine. Prostatitis se pogosto razvije tudi zaradi vnetja ledvic ali mehurja, velja pa tudi nasprotno: prostatitis vpliva na delovanje mehurja in ledvic. Posledica prostatitisa so bolečine v križu ter pešanje spolne moči in plodnosti, kar pogosto oteži življenje moškega in njegovih bližnjih.

Drugo moško srce

Prostata je okrogle oblike, ki spominja na kostanj. Sestavljata jo dva dela, med njima pa je brazda. Velika je približno 30 x 40 x 20 mm in tehta od 15 do 20 g. Leži med mehurjem in danko, obdaja pa jo sečevod. V prostati so še: ductus deferens (semenovod), vesicula seminalis (semenski mehur), ductus ejaculatorii (brizgnik) in colliculus seminalis (semenski griček)

Prostata proizvaja tekočino, ki ohranja gibljivost spermatozoidov. Žilni sistem prostate je zelo bogat. V prostati kroži kar 50 odstotkov krvi od vse krvi v medenici, ob spolnem vzburjenju pa tudi do 80 odstotkov, zato so že stari grški zdravniki govorili, da je prostata drugo srce moškega.

Prostata ima več pomembnih nalog.

1. Motorna funkcija: mišice v prostati tvorijo sfinkter (krožno mišico), ki zadržuje urin in skupaj s spermo izloča sekret (izloček prostate).


2. Sekretorna (izločevalna) funkcija: izločka prostate je za 30 odstotkov, 70 odstotkov pa je sperme. Najpomembnejša funkcija izločka je omogočanje gibljivosti spermijev.


3. Zaščitna funkcija: raziskave so pokazale, da prostata proizvaja hormone, ki aktivirajo spolno funkcijo. Ker izločki prostate vsebujejo antibiotične sestavine, prostata zavira širjenje vnetij iz sečevoda v mehur.

Avtomobilski sindrom

Po besedah dr. Sergeja Kajumova so za obolenje prostate večinoma krivi trije razlogi.

 Prvi so okužbe: v prostato vdirajo glivice, bakterije in virusi. V 30 odstotkih sta povzročitelja klamidija in gardnerella. Vnetje prostate lahko sproži tudi gonoreja. V zadnjem času so zelo pogost povzročitelj vnetij glivice. Drugi vzrok je zastojne narave. Takšen prostatitis je posledica nerednih spolnih odnosov. Sperma in izloček prostate se ne izločata, prostata nabrekne, zaradi česar zastaja kri. Če se to ponavlja pogosto, lahko nastopi obolenje. Prostata se zavaruje pred podhladitvijo s kopičenjem tople krvi. To se dogaja pri opravljanju različnih poklicev, denimo pri delavcih, ki delajo na prostem. Poklicni vozniki so izpostavljeni nenehnim mikrovibracijam v mednožju. Če mikrovibracija deluje dalj časa, to sproži spremembe. Podobna težava je pestila moške že v preteklosti. Pred nekaj stoletji je bila razširjena tako imenovana skifska bolezen, poimenovana po plemenu Skifi; zanj so značilne bolečine v mednožju, motnje pri uriniranju in pešanje spolne moči. Moški pripadniki tega plemena so namreč skoraj ves dan jezdili na konjih. Zdaj do skifske bolezni prihaja zaradi "avtomobilskega sindroma". Zastoj krvi sproži kopičenje mikrobov v prostati in opeša proizvodnjo spolnih hormonov. Poleg tega v duktusih (vodih) pogosto nastaja pesek, kar tudi zmanjša odtok. Tretji vzrok za obolenje prostate je hormonske narave. Ta navadno prizadene starejše moške; prostata namreč proizvaja hormone v odvisnosti od hormonov, ki jih izloča hipofiza.

Članek se nadaljuje »


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki