Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Preučevanje delovanja ibogaina


(stran 4 od 4)

Kaj pomeni iniciacija z duhovnega vidika?

 Zaužitje iboge te pripelje v stanje, ki spominja na sanjanje. Freud temu pravi oneirogeno stanje, zanj pa je značilno, da ohranimo zavest o obstoju in ne zdrsnemo povsem v sanjanje. Vizije in podobe prihajajo same od sebe ter vzbudijo določene odzive in refleksije, ki jih pozneje ovrednotimo. Še sam ne veš, kdaj se očisti vsa navlaka (zahteve okolja), ki si jih prevzel kot lastne želje. Človek bolje spozna svoj pravi jaz in želje, tako da pride v globlji stik s sabo. Tako kot piše v preročišču v Delfih: "Spoznavaj samega sebe." To naj bi bila, navsezadnje, ena od poglavitnih nalog človeka v življenju. Potem posameznik lahko pridobljena spoznanja vtke v življenje in jih začne tudi uresničevati. Iboga je katalizator in je namenjena odraščanju. Človek uvidi, da mora sam pobrati in povezati vse niti svojega življenja ter prevzeti odgovornost zanj. Teh deset ur intenzivnega doživljanja te kar pretrese; iboga resnično ni droga, ki bi jo človek lahko zlorabljal. Vsekakor se je na ta proces dobro pripraviti, si že pred njim postaviti vprašanja, da lahko potem dobiš tudi konkretne odgovore in življenjske strategije.

Ali obstajajo za uživanje ibogaina tudi kakšne kontraindikacije?

Leta 1999 je na Univerzi v New Yorku potekala strokovna konferenca o ibogainu kot zdravilu proti odvisnosti, na kateri so ugotavljali kontraindikacije, pri katerih je tveganje za uživanje iboge preveliko: to so okvare jeter, hujša srčno-žilna obolenja, epilepsija in psihoza. Prav pri uživalcih trdih mamil, ki imajo pogosto hepatitis C, je bilo uživanje ibogaina vprašljivo. Strokovnjaki so se strinjali, da morajo biti funkcijski testi jeter v mejah normale. Drugih kontraindikacij ni.

Težava na Zahodu je v tem, da se ljudje lotevajo zaužitja ibogaina tudi amatersko, brez ustreznega vodstva. Kako in v kakšnem odmerku je po vaših izkušnjah najbolje uživati ibogain? 

Na Zahodu se je uživanje ibogaina uveljavilo bolj kot zdravilo v okviru nekega psihoanalitičnega koncepta ozaveščanja nekaterih težav ter za razstrupljanje odvisnikov in lajšanje poti iz odvisnosti. V svetu deluje že več klinik pod vodstvom strokovnjakov, tako da vsekakor ne gre samo za nekakšno amatersko samopomoč. Po moji oceni je ibogo na Zahodu zaužilo že na tisoče ljudi, večina z namenom duhovne rasti. Iboga je namreč namenjena tudi (in predvsem) zdravim …

Osebno verjamem, da je najbolje zaužiti naravno posušeno korenino. Ta namreč vsebuje dvanajst sorodnih alkaloidov in ima širši spekter delovanja, ki je lahko zaradi sinergizma med njimi veliko učinkovitejše. Čisti alkaloid je koncentriran, se hitro absorbira in lahko doseže visoke koncentracije v krvi. Iboga pa se iz drobnih lesenih koščkov prebavi počasneje. Ko postopno pride do zadostne koncentracije v krvi, to izzove bruhanje presežka. Telo in iboga se torej sama sporazumeta, kdaj je odmerek pravi. Tak pristop je veliko bolj individualen in natančno spremljan, saj je substanco možno dodajati do želenega učinka. To zahteva nekoliko občutka, zato ni prav, da ljudje prek interneta kupijo ibogain in ga zaužijejo sami; niso namreč poučeni, kako s tem ravnati.

Se po zaužitju ibogaina pogosto pojavita nespečnost in hiperaktivnost?

Dan ali dva po iniciaciji nekatere ljudi tare nespečnost. Substanca se namreč uskladišči v maščevju in se od tam postopno sprošča. Pri močnejših ljudeh, ki potrebujejo večji odmerek, se zaradi kopičenja ibogain sprošča še dlje, zato je pri njih ta pojav izrazitejši. Ko pa se ljudje dobro naspijo, se jim raven energije in razpoloženja dvigneta. Potreba po spanju je potem manjša, kar ne pomeni, da jih tare nespečnost, ampak da se v krajšem času bolj kakovostno odpočijejo in jim zadošča krajše spanje.

Prvi zaključen projekt OMI  Inštituta je znanstvena evaluacija ibogaina, ki je potekala v sodelovanju s Fakulteto za farmacijo, Biotehniško fakulteto, Medicinsko fakulteto in s podporo Urada za droge, Inštituta za varovanje zdravja, Ministrstva za zdravje, Mestne občine Ljubljana, Fakultete za socialno delo, Centra za mentalno zdravje, Sakramenta prehoda, Fakultete za računalništvo in informatiko in Inštituta za odprto družbo. 

Projekt znanstvene evoluacije ibogaina je zaključen. Kako naprej ?

Stičišče znotrajceličnih procesov na eni strani in psiholoških in socioloških fenomenov na drugi je lep primer povezanosti mikro in makrokozmosa. Rezultati dajejo tudi zadovoljivo razlago v več jezikih in tako gradijo most med različnimi šolami. Verjamem, da je to šele začetek. 

V bližnji prihodnosti bo na OMI Inštitutu poudarek na preučevanju zdravilnih rastlin, predvsem domačih. Predvsem so zanimive tiste, ki vplivajo tako na telo, kot na duha. Konkretno imam v mislih nadlišček (Mandragora officinarum), ki ga je srednjeveška Evropa dobro poznala, njegova uporaba pa je dobro dokumentirana že od časov Asklepija.

Več informacij na omi.si
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd