Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Preučevanje delovanja ibogaina


(stran 3 od 4)

Znanstvena evaluacija ibogaina je prvi dokončan projekt Inštituta OMI, ki je združil številne vladne in nevladne organizacije. Kakšni so izsledki evaluacije?

V raziskavi smo uporabili metodo proteinske analize z dvodimenzionalno elektroforezo. Tako smo dobili podatke o vrsti in količini encimov, receptorjev, transporterjev ter drugih funkcijskih in strukturnih makromolekul. Izsledki raziskave so pokazali, da ibogain izzove povečanje količine encimov glikolize, ki so soudeleženi v metabolizmu energije. To pripomore k hitrejšemu izgorevanju sladkorjev in omogoča celicam večje energetske izdatke. Povrhu se pod vplivom ibogaina izločajo nevtrotrofini, snovi, ki skrbijo za obnovo nevronov, hkrati pa omogočajo razrast dendritov in s tem povečujejo število povezav v možganih. Okrepljeno energetsko stanje organizma in možganov poveča zmožnost koncentracije, spominjanja in predstavljivosti, kar vodi do uvida v osebnostno problematiko.

Opravili ste dve terenski raziskavi v Gabonu. Ibogo ste poskusili tudi sami. Kakšno je vaše stališče do uživanja iboge? 

Na terenu sem opravil več intervjujev z ljudmi in si ogledal iniciacijske obrede. Videl sem, da se uživanje iboge prenaša iz roda v rod in da o iniciaciji otrok odločajo starši. Prvi varnostni dejavnik, zaradi katerega sem si drznil zaužiti ibogo, je bil, da je že toliko otrok, starih trinajst ali štirinajst let, uspešno prestalo iniciacijo. Četudi sem belec, sem predvideval, da iboga name ne more vplivati znatno drugače. Seveda ti nihče ne more dati stoodstotnega zagotovila, kajti klinična testiranja še niso bila opravljena. Vsakdo, ki se odloči zaužiti ibogo, se mora zavedati, da je najprej odgovoren samemu sebi.

Navzoči ste bili pri iniciacijah mladih Afričanov, ki ob pomoči iboge stopijo v svet odraslih. Kako potekajo te iniciacije?

Simboličen obred je iniciacija mladih moških v svet odraslih; z zaužitjem iboge jo opravi vsak mladenič, ki želi vstopiti v kult in si s tem pridobiti veljavo. Presenetljiva je starost kandidatov, saj so za naše razmere še otroci. Celoten postopek traja več dni, v katerih si sledijo najprej očiščevanje s simboličnim umivanjem, z uživanjem predpisane vrste hrane in s spolno vzdržnostjo, nato sledita osamitev in post. Ko vrač (nganga), ki vodi obred, meni, da je mladenič pripravljen, sledi uživanje iboge, ki traja ves dan. Želeno stanje je doseženo, ko človek vstopi v trans in se ne odziva na bolečinske dražljaje. To stanje traja vso noč, ob spremljavi tradicionalne glasbe, petja in plesov, ki so popotnica na poti v deželo Bwiti − deželo prednikov, deželo mrtvih, kamor naj bi človek v življenju šel dvakrat; na dan iniciacije in na dan smrti.

Iboga prinaša vidno, slišno in tipno gotovost o obstoju "sveta tam onkraj". Preteklost, sedanjost in prihodnost se zlijejo v eno. Z užitjem iboge se človek vrne tja, od koder izvira. Po iniciaciji nikoli več ne zaužijejo tolikšnega odmerka iboge. Iboga v manjših odmerkih deluje kot poživilo, znižuje krvni tlak, pospešuje prebavo in krepi obrambno sposobnost organizma. Opisano je tudi uživanje iboge pred lovom na leve, rastlina pa naj bi bila tudi močan afrodiziak.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd