Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Preučevanje delovanja ibogaina


(stran 2 od 4)


Ali poleg raziskav na inštitutu potekajo še kakšne dejavnosti?

Inštitut OMI je praktično naravnana ustanova, v kateri raziskovalne dejavnosti nadgrajujemo z izobraževanjem in objavljanjem novih dognanj. S predavanji, delavnicami, individualnim svetovanjem ter izdajanjem tiskovin in videogradiva promoviramo osebnostno ravnovesje. Tako je skrb za zdravje pomaknjena na področje preventive. V času nastajanja zakona o zdravilstvu se trudimo postati verodostojno informacijsko središče na področju širokega spektra zdravilskih dejavnosti, ki potekajo v Sloveniji in drugod, s čimer želimo pomagati pri ločevanju zrnja od plevela. Zdravljenje je praviloma bitka za čas; če lahko bolnika obvarujemo jalovih in neprimernih postopkov, smo naredili veliko. Pri tem gre predvsem za celosten pogled na bolnikove potrebe, ne da bi se lotevali zdravljenja.
Izvajamo in poučujemo nekatere tehnike preventivne narave, kot so meditacija, vodena relaksacija, hipnoza in iniciacije. Na drugih področjih sodelujemo s strokovnjaki, ki jih je mogoče doseči z našim posredovanjem. Smo ozko grlo med ponudbo in povpraševanjem s področja zdravja − z vgrajenim filtrom …

Kako gledate na alternativno medicino?

Prakse, ki so zunaj uradne medicine, so od nje različno oddaljene. Najbližje so ji tako imenovane domače lekarne oziroma samostanska medicina, ki se ponaša z izčrpnim poznavanjem naravne zakladnice zdravil in s preizkušenim delovanjem, vendar so razlage o mehanizmih delovanja pomanjkljive. Pri nas ni tovrstnih javnozdravstvenih ambulant, delujejo pa v Nemčiji in Franciji. Nutricionizem je še kako pomembna znanost, in četudi jo uradna medicina priznava, je zanemarjena. 


Nekoliko dlje je  homeopatija, ki je še manj razumljiva, kljub dolgi tradiciji v številnih zahodnih deželah. Na drugi strani je delovanje akupunkture razumljivo kot žarnica. Nekatere alternativne tehnike, denimo reiki, so racionalnemu razmišljanju resnično težko umljive in bolj spominjajo na religijo kot na znanost. Na nekoga učinkujejo bolj, na drugega manj. Težko je sprejeti in zaupati takim tehnikam, zlasti če si zdrav. Po drugi strani zahodna medicina priznava sistem dvanajstih korakov kot najuspešnejši pri zdravljenju alkoholizma. Prvi korak k ozdravitvi je prav tako imenovana kapitulacija, ko alkoholik pred sabo, svetom in najvišjo instanco (bogom) prizna, da ne more več brez pomoči, in zaprosi višjo silo za pomoč. Meni to ne zveni nič kaj klinično, in vendar … Ne pozabimo na Junga, ki je močno povezoval religijo in psihologijo. Tudi eksorcizem vsebuje prvine psihoterapevtskega zdravljenja s simboli.

Članek se nadaljuje »


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

psihoanaliza , alternativno zdravljenje , ibogain , iboga , zdravljenje odvisnosti , zdravilna zelišča , iniciacija

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

14. 06. 2010 22:21:02
Se strinjam, da Iboga ni droga, ki bi jo človek lahko zlorabljal, pravzaprav ti po 10 urnem intentivnem bivanju z Ibogo in kasnejšem večdnevnem "sestavljanju", kaj takega ne pride niti na kraj pameti...